Avtalen ble skrevet under denne uken.

Norge og Storbritannia har skrevet under ny Brexit-avtale

En fersk avtale sikrer norske selskaper som får tilkjent erstatning fra en britisk bedrift i en norsk domstol at dommen kan tvangsfullbyrdes i Storbritannia.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag undertegnet Norge og Storbritannia en avtale som sørger for at dommer fra Norge kan bli anerkjent eller fullbyrdet i Storbritannia, opplyser Justis- og beredskapsdepartementet i en pressemelding.

– Denne avtalen sikrer et folkerettslig grunnlag for gjensidig anerkjennelse og fullbyrdelse av dommer i sivile saker. For eksempel vil et norsk selskap som har fått tilkjent erstatning fra en britisk bedrift i en norsk domstol, kunne få dommen tvangsfullbyrdet i Storbritannia, slik at erstatningen faktisk blir utbetalt. Det er positivt for både næringslivet og for privatpersoner, sier statssekretær Lars Jacob Hiim meldingen.

Går begge veier

Uten en avtale ville man ifølge statssekretæren risikert at norske sivile dommer ikke ble anerkjent eller fullbyrdet i Storbritannia.

Britiske dommer ville også i begrenset grad kunne anerkjennes og fullbyrdes i Norge.

Nesten 18.000 nordmenn bor i Storbritannia, og mer enn 13.000 briter bor i Norge, skriver Schengenvisainfo.com.

EU-toppmøte denne uken

Torsdag og fredag møtes EU til toppmøte i Brussel, og det er ifølge nyhetsbyrået Bloomberg ventet at britenes EU-forhold etter nyttår står på agendaen.

Partene skal fremdeles ha tro på at det er mulig å bli enige om en avtale om det fremtidige forholdet etter Brexit vil se ut. Britene forlater etter planen EU ved nyttår - mer enn fire og et halvt år etter avstemningen i juni 2016der 48 prosent stemte for å forbli i unionen og 52 prosent for å forlate den.

Powered by Labrador CMS