– Advokatbransjen er ganske negativt ladet, synes jeg, så det å komme inn i den positive restaurantbransjen har gjort at jeg har fått det mye bedre, sier Linda Ellefsen Eide, som i dag er like mye vinimportør som hun er advokat.

Ble dømt for å ha kalt politiet «tullinger»: Kritisk til manglende støtte fra advokatstanden

Advokat Linda Ellefsen Eide ble ilagt en bot på ti tusen kroner etter å ha protestert mot at vesken hennes med taushetsbelagt informasjon skulle sjekkes av politiet. Hun er skuffet over at advokatstanden ikke støttet henne da hun sto i den verste stormen.

Publisert

BERGEN: – Forsvarer Linda Ellefsen Eide har jobbet i Elden i en årrekke, og var en av advokatene som sto i spissen for etableringen av firmaets avdeling i Bergen i 2012.

Siden den gang har hun viet natt og dag til forsvarerrollen, og kan fortelle om perioder i livet med alt fra 80 til 120-timers arbeidsuker.

Dette var frem til dagen i 2019 da livet hennes ble snudd på hodet. Eide var plutselig blitt politianmeldt for en hendelse som det to år senere viste seg at hun skulle bli straffedømt for.

Advokatbladet møter henne utenfor kontoret med utsikt mot Bryggen i Bergen sentrum. Hverdagen som tidligere sirkulerte rundt en lidenskap og et ønske om å stå på pinne for rettsstaten, har hun delvis lagt på hylla. I dag har Eide trappet ned til en femti prosent stilling som advokat, og jobber resten av tiden med vinimport som selvstendig næringsdrivende. Mye hyggeligere, ifølge henne selv.

– Følte på avmakt

– Jeg var i Haugesund i forbindelse med en rettssak der politiet hadde iverksatt skjerpede sikkerhetstiltak utenfor rettslokalet. Tidligere samme morgen hadde jeg plukket opp noen bildebevis tilhørende en annen sak jeg jobbet med, og disse la jeg i vesken min før jeg dro direkte til rettsmøtet. Denne vesken krevde politibetjentene i sikkerhetskontrollen å få visitere, men jeg nektet, og henviste til de taushetsbelagte straffesaksdokumentene. Betjentene tok tak i veska mi og gjennomsøkte den likevel, til tross for at jeg rygget og ga uttrykk for at jeg ønsket å forlate bygget.

Deretter kom hun med frasen som skal ha tent alle pluggene hos de to betjentene:

– Jeg snudde meg mot statsadvokaten og sa «dette er tullete, kan du få slutt på det». Jeg følte jeg hadde brutt taushetsplikten og sviktet klienten min da jeg ble tvunget til å gi slipp på vesken. Følelsen av avmakt var skikkelig vond.

Dagen etter bestemte Eide seg for å sende inn en klage på politibetjentenes oppførsel til stasjonssjefen i Haugesund.

Linda Ellefsen Eide er advokat i Elden i Bergen.

– Bare tre timer senere reagerte betjenten med å anmelde meg for forulemping av offentlig tjenestemann. Jeg kunne faktisk ikke tro det.

Forelegget hun fikk i posten valgte hun å avvise, og på hennes egen bursdag i 2020 fikk hun innkalling til hovedforhandling.

Skeptisk til politiet

Haugaland tingrett la politibetjentenes forklaring om at Eide hadde kalt dem for «tullinger» til grunn, selv om hun selv benektet at dette var ordet som ble brukt. Ingen vitner var blitt avhørt i anledning saken, og statsadvokaten som hadde stått ved siden av henne da hendelse skjedde, hadde blitt alvorlig syk og døde kort tid etterpå.

Eide ble ikke hørt med sin forklaring, og tingretten utmålte en bot på ti tusen kroner for forulemping av offentlig tjenestemann. I tiden som fulgte var hun mye sint både på politiet og på rettssystemet som hun følte hadde sviktet, forteller hun.

– Jeg synes det er noe misforstått med politirollen når de bruker så mye tid og ressurser på å forsvare seg selv. Man kan jo bare se for seg alle anmeldelsene som ellers blir henlagt i løpet av et år. I stedet for å bruke ressursene på å beskytte borgerne, velger de heller å kjøre saker som denne gjennom hele rettssystemet – kun for å verne om seg selv og sin egen krenkbarhet. Denne prioriteringen smaker veldig feil i munnen min.

– Ingen tør å prate

Det skulle gå mer enn tre år etter domfellelsen før noen tok bladet fra munnen og offentlig kritiserte det hun var blitt utsatt for.

Høsten 2022 fremla Ytringsfrihetskommisjonen et forslag om å heve terskelen for hva slags forulemping av offentlig tjenestemann som skal være straffbar. Terskelen etter dagens rettspraksis ligger «underlig lavt», uttalte kommisjonen, og henviste til Eides dom som eksempel.

I kjølvannet av lovendringsforslaget ble advokatstandens taushet brutt, og støtteerklæringene haglet fra alle kanter.

– I tre og et halvt år og i perioden jeg trengte støtten aller mest, sto jeg nærmest helt alene. Alle hadde skylapper og ingen turte å si noe. Det var tøft å oppleve den kalde skulderen fra forsvarerstanden som vet hvor sentral taushetsplikten er, og der mange generelt er kritiske til den lave terskelen for straffeforfølgelse i denne typen saker.

– Da kommisjonens forslag ble offentliggjort tre år etter dommen, følte jeg meg helt ferdig med saken, og støtten jeg har fått i ettertid betyr lite når den kommer fordi folk har fått beskjed fra øvre hold om at nå det er trygt å si fra. Alle holder kjeft frem til klarsignalet gis, og det synes jeg er feigt, sier Eide.

Startet vin-business

Dommen hun fikk ble senere klaget inn for EMD, etter at Høyesterett sa nei til å omgjøre lagmannsrettens ankenektelse. Selv føler hun seg ferdig med saken, og har overlatt ansvaret for klagen til Elden-kollega Olaf Halvorsen Rønning.

Salvano er en familiedrevet vingård i Langhe-området i Piemonte i nord-Italia med flere prisbelønte viner i sortimentet. Her er Eide sammen med daglig leder og sønnen til grunnleggerne av gården, Massimo Sobrero.

Selv om hun anser tulling-dommen som et tilbakelagt kapittel, er lysten til å jobbe som advokat blitt kraftig redusert.

– Jeg føler jeg har ofret alt for rettsstaten. Både fritid og familieliv har jeg nedprioritert for å kjempe for rettssikkerhet, og dette var takken jeg fikk. I fjor kom jeg til et punkt hvor jeg følte at det var på tide å gjøre noe for meg selv. Jeg er veldig interessert i vin, og bestemte meg for å begynne der.

Like etterpå reiste Eide til Piemonte i Italia, der hun forelsket seg i vingården Salvano. I mai 2022 sto første vinleveranse utenfor døra hjemme i Bergen, og siden har det gått slag i slag.

– I dag leverer jeg vin til femten restauranter i Bergen og har tretten viner på Vinmonopolets bestillingsliste. Det går så det suser, og det er veldig gøy.

– Vi lever tross alt bare én gang, og da vil jeg gjøre det beste ut av tiden jeg har til rådighet.

Generalsekretær Merete Smith: - Lei meg

– Det er viktig at advokater står opp for taushetsplikten, som er en av advokatenes absolutte kjerneverdier. Jeg har forståelse for at Eide stod i en krevende situasjon og er lei meg for at Advokatforeningen ikke ga henne støtte den gangen det blåste som verst, sier generalsekretær Merete Smith.

Powered by Labrador CMS