Ber amerikanske advokater jobbe pro bono for krigsveteraner

Har av ulike grunner ikke fått avskjed i nåde, og har derfor mistet alt fra helseforsikring til pensjonsrettigheter.

Siden annen verdenskrig har så mange som to millioner amerikanere måttet forlate det amerikanske forsvaret uten å få med seg den hederlige statusen «avskjed i nåde» på vei ut døren.

En avskjedigelse uten nåde påvirker ikke bare den enkeltes pensjonsrettigheter, men kan også føre til at man mister utdanningsrettigheter, helse- og hjemforsikring og boliglån.

Men når avskjedigelsene vurderes nærmere, erfarer amerikanske advokater at det i mange tilfeller foreligge en rekke formildende omstendigheter, som posttraumatisk stress og psykisk sykdom.

Mange veteraner er også blitt tvunget til å forlate sine stillinger uten nåde på grunn av diskriminering og fordommer, skriver ABA Journal, tidsskriftet til den amerikanske advokatforeningen.

Nå har advokater knyttet til Harvard Law School's Legal Services Center - i samarbeid med en lang rekke organisasjoner - utviklet en juridisk manual som skal hjelpe veteraner og deres rådgivere med å kreve at avskjedsstatusen endres.

En slik statusendring kan bli «life-changing» for en veteran, sier en av advokatene bak den nye manualen, Dana Montalto til ABA Journal.

Hun oppfordrer advokater til påta seg saker for veteraner pro bono.

Powered by Labrador CMS