Kvinnefronten frykter forslag om samtykke til flytting vil begrense kvinners frihet
Det handler ikke om likhet, rettferdighet eller hvem av foreldrene det er synd på, men om barnets beste, sier Hanne Sverdrup Dahl, advokat og medlem av Barnelovutvalget.
Hva skjer dersom mor eller far bryter opp, og den ene forelderen ønsker å flytte med parets felles barn - vil den ene kunne stanse at den andre flytter og tar med seg barnet til en annen del av landet?
Spørsmålet oppstår ofte i forbindelse med at en av foreldrene ønsker å flytte på seg i etterkant av en skilsmisse, brudd eller av andre årsaker, forteller advokat Hanne Sverdrup Dahl.
Annonse
Etter dagens regler er det slik at dersom barnet har fast bosted hos den ene forelderen, vil denne kunne bestemme seg for å flytte til andre deler av landet, uten at den andre forelderen som har samværsrett kan motsette seg dette uten mekling eller rettslig prosess, forklarer
Sverdrup Dahl.
Slik er det ikke gitt at det vil forbli.
Fare for å miste kontakt med barnet
Hanne Sverdrup Dahl satt i Barnelovutvalget. Hun er advokat i Advokatfirmaet Dahl på Hamar.Foto: Nina Schmidt
Sverdrup Dahl satt i det regjeringsoppnevnte Barnelovutvalget som i 2020 la frem en utredning av ny barnelov (NOU 2020: 14 Til barnets beste).
Flertallet i utvalget foreslo at når foreldrene har delt foreldreansvar, må forelderen med samværsrett samtykke dersom forelderen barnet bor hos, ønsker å flytte innad i Norge.
De la vekt på faren for at flytting uten at partene var enige kan gjøre samvær vanskelig og føre til at barnet mister kontakten med den andre forelderen.
Mindretallet mente derimot at dagens rettstilstand burde videreføres, slik at den barnet bor hos kan avgjøre spørsmålet.
Lovforslaget ble sendt på høring juni 2024. I høringsnotatet foreslo Barne- og familiedepartementet at foreldre som hovedregel skal dele foreldrefullmakten etter samlivsbrudd.
Kvinners frihet begrenses
Kvinnefronten er sterkt imot en endring av dagens ordning.
- Forslaget om at samværsforelder kan nekte hovedforelder - som stort sett er kvinner - å flytte, vil innebære en alvorlig begrensning i kvinners frihet, sier Line Schou, som er sentralstyremedlem i Kvinnefronten.
Under årets 8. mars tog er «Nei til flytteforbud og sosial kontroll i den nye barneloven» Kvinnefrontens parole.
Schou forklarer at dersom loven stiller krav til samtykke om flytting, vil dette i realiteten innebære at forelderen med lite samværsrett vil kunne legge ned veto mot den andres ønske om flytting.
- Med et krav til samtykke vil en forelder med tre timers samværsrett i måneden kunne nekte den forelderen barnet bor hos å flytte, helt uavhengig av grunn. Dette vil dessuten slå ekstra ille ut i saker der det har vært vold og sosiale kontroll i samlivet, påpeker Schou.
Loven skal ikke ivareta foreldrene
Advokat Hanne Sverdrup Dahl tilhørte mindretallet i Barnelovutvalget som var imot en endring av dagens rettstilstand.
Sverdrup Dahl har forståelse for at det kan oppleves som en vanskelig situasjon for forelderen med samværsrett, dersom den andre forelderen velger å flytte langt vekk med barnet. Samtidig peker hun på at lovgivningen ikke skal ivareta foreldrene.
- Det er ikke sabotasje eller urettferdig overfor den ene forelderen at den barnet bor hos har kompetanse til å velge hvor den ønsker å bo. Det er barnets beste som er den overveiende vurderingen i disse sakene, forklarer hun.
Sverdrup Dahl peker på at valget om å flytte nettopp kan ha sammenheng med ønsket om å ivareta barnet.
- Problematikken rundt flytting oppstår sjeldent i de tilfellene hvor mor og far samarbeider godt, men gjerne i de mer konfliktfylte sakene som vi ser at ender i retten. Det kan være mange grunner til at man ønsker å flytte, og dersom den ene forhindrer dette, kan det være vanskelig å ivareta barnets beste.
Problematikken er praktisk, og Sverdrup Dahl har sett en rekke saker om spørsmålet.
- Disse sakene er vanskelig, særlig i de tilfellene hvor den barnet bor hos ønsker å flytte langt vekk. Samtidig har mitt mantra i disse sakene hele tiden vært hva som er barnets beste. Vi er internasjonalt forpliktet til å ivareta dette hensynet, og det er må være vårt viktigste hensyn, uavhengig av om saken handler om samvær, bosted, eller flytting, forklarer hun.
Faner i 8. mars toget i Oslo
PULJE 1: INTERNASJONAL KVINNEKAMP OG SOLIDARITET
Kvinnefrigjøring nå! Til kamp mot høyrepopulisme og fascisme Mira-Senteret
Støtt kvinners fredsarbeid - bekjemp voldtekt som våpen Oslo SV Kvinnepolitisk gruppe
Fred, frihet og feminisme! Solidaritet med kvinner i alle land! Kvinnenettverket i Oslo Arbeiderparti
Solidaritet med palestinske kvinner - stopp okkupasjonen Kvinnenettverket på vegne av Palestinakomitéen
Nei til kjønnsapartheid i Afghanistan og Iran Kvinnegruppa Ottar
Feministisk kamp mot æreskultur og tvangsekteskap Kvinnegruppa Ottar Oslo
PULJE 2: MENNS VOLD MOT KVINNER OG RETTSSIKKERHET
Prostitusjon er vold mot kvinner – styrk sexkjøpsloven Kvinnegruppa Ottar Oslo
Nei til flytteforbud og sosial kontroll i den nye barneloven Kvinnefronten
Stopp vold mot kvinner Kristent Interkulturelt Arbeid Oslo
Ingen flere liv å miste – bekjemp drap på kvinner Kvinnenettverket i Oslo Arbeiderparti
La pornoen brenne! Rød Ungdom
Stopp kjønnslemlestelse av jentebarn Press – Redd Barna Ungdom
PULJE 3: ARBEIDSLIV OG ØKONOMI
Kvinners helse er samfunnets helse, forsvar sykelønna! Fagforbundet Oslo
Hev kvinnelønna! Likelønn nå! Kvinnepolitisk lag Oslo Rødt
Ja til 6-timersdag! Rødt Oslo
Kjønnsbalanse i yrkesfagene må bli en del av likestillingsarbeidet LO i Oslo
Øk mangfold i byggebransjen og mindre kjønnsdelt arbeidsmarked! HMF, EMF, EAF, EMK, El og IT Oslo og Akershus