Audun Beckstrøm (t.v) og Håkon Brækhus er bistandsadvokater for de etterlatte foreldrene i Baneheia-saken

BANEHEIA-SAKEN

- Litt rart at Riksadvokaten ikke besluttet gjenåpning til ugunst for Jan Helge Andersen

- De fire foreldrene ønsker nå et klart svar fra Riksadvokaten om at etterforskningen skal fortsette, og om hvilken instans som skal etterforske saken, forteller bistandsadvokatene.

Publisert Sist oppdatert

På en pressekonferanse i Advokatforeningens lokaler i ettermiddag sa foreldrenes bistandsadvokater at dette er en vanskelig dag for dem.

- De har vært gjennom to lange hovedforhandlinger i retten, og i dommene fikk de presentert det de trodde var sannheten om hva som skjedde med deres to elskede døtre. I dag har Riksadvokaten ment at det likevel ikke var sånn, sa advokat Audun Beckstrøm.

Sammen med advokat Håkon Brækhus fortalte han om foreldrenes reaksjoner på Riksadvokatens avgjørelse om å be Borgarting lagmannsrett om å frifinne Viggo Kristiansen for drapene i Baneheia på Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10).

- Vi har snakket med alle fire foreldre i dag, og de synes dette er en enorm belastning. De er triste, og de opplever at den uforutsigbarheten som nå foreligger, er en stor påkjenning, sa Beckstrøm.

Man står nå igjen med et uoppklart drap, ettersom drapet på ti år gamle Lena Sløgedal Pausel ikke er oppklart, understrekte han.

- Flere spørsmål enn svar

Foreldrene hadde håpet at etterforskningen skulle gi flere svar, men det har de i liten grad fått, mente han.

- Foreldrene sitter igjen med flere spørsmål enn svar. Den nye etterforskningen og dagens avgjørelse har skapt usikkerhet om hva som egentlig skjedde denne dagen i Baneheia. Riksadvokaten sier at han ikke tror på Jan Helge Andersens forklaring. At Andersen var på stedet dreier det seg ingen tvil om. Men hva vet man nå om hva som skjedde? Var det én gjerningsmann, eller var det to? Foreldrene ønsker å vite hva som skjedde, og hvem som gjorde hva. De ønsker rettferdighet for sine to drepte døtre, sa Beckstrøm.

- Saken er ikke oppklart, det betyr at etterforskningen må fortsette. Det er etterforskningsskritt som bør gjøres. Vi ønsker klart svar fra Riksadvokaten om etterforskningen skal fortsette, og om hvilken instans som skal etterforske saken, sa han.

- Må ta stilling til siktelsen mot Andersen

Riksadvokaten har tidligere siktet Jan Helge Andersen for drapet på Lena, og må nå ta stilling til hva som skal gjøres med den, påpekte han.

- Riksadvokaten har sagt at Andersen har hatt en mer sentral rolle enn tidligere antatt. Da er det litt rart at Riksadvokaten ikke beslutter gjenåpning til ugunst for Andersen.

Advokat Audun Beckstrøm og Håkon Brækhus holdt pressekonferanse fredag ettermiddag.

De to bistandsadvokatene ønsket ikke å si noe om hva foreldrene mener om Kristiansens skyld eller uskyld.

- De trenger tid til å fordøye det som har skjedd i dag, og må få lov til å tenke sine egne tanker. For de fire foreldrene som fikk sine elskede jenter revet bort, har de siste atten månedene vært preget av sorg, fortvilelse, redsel og usikkerhet.

- Lovet flere svar

Foreldrene har likevel vært positive til den nye etterforskningen, sa advokat Brækhus.

- De ble lovet at de ville få flere svar. De ønsker å få klare og entydige svar, men det kan vi ikke se at er gitt. Man stiller seg undrende til at Riksadvokaten avgjør saken for én person, sa han.

Foreldrenes fokus er å komme frem til sannheten om hva som skjedde den fatale maifredagen i Baneheia.

- Jeg vil minne om hva saken handler om: To døtre som bare skulle bade en fin vårkveld i nærheten av der de bodde. Etter at de hadde badet, ble de lurt med opp i skogen, og voldtatt og drept. Det er enhver forelders verste mareritt, sa Brækhus.

Justisministeren: Vil granske saken

– Jeg er sterkt preget over det som har kommet frem i dag, sier justis- og beredskapsminister Emilie Mehl under en pressekonferanse fredag.

– Det er en vond sak for alle berørte. Mine tanker i dag går til Viggo Kristiansen og hans pårørende, og de etterlatte som det er umulig å sette seg inn i hvordan har hatt det den siste tiden.

Nå tar regjeringen grep for å granske Baneheia-saken.

– Regjeringen mener det er helt nødvendig at vi gransker saken. Derfor vil jeg sette ned et uavhengig utvalg.

– Om lagmannsretten kommer til en frifinnende dom, vil dette være en av de største rettsskandalene i nyere tid, sier hun.

Powered by Labrador CMS