Fredag 15. oktober arrangeres en veldig spesiell Pride-parade.
Fredag 15. oktober arrangeres en veldig spesiell Pride-parade.

Arrangerer verdens første fengsel-Pride i Eidsberg

Da Simen Iskariot Larsen sonet i Oslo fengsel i 2016, ble han sjokkert over hvordan de innsatte omtalte homofile. I dag er han med på å arrangere Pride-parade i Indre Østfold fengsel.

Publisert Sist oppdatert

Fredag er det pyntet til Pride-fest i Indre Østfold fengsel, avdeling Eidsberg. Med regnbueflagg og bannere skal innsatte og ansatte gå i parade gjennom fengselet for å vise solidaritet overfor LHBT-miljøet.

Simen Iskariot Larsen er tidligere innsatt, og fast ansatt i Røverradion. Fredag arrangerer han fengselspride sammen med Røverradion, i samarbeid med barne- ungdoms- og familiedirektoratet.

Larsen er stolt over at «Røver-Pride» endelig kan gjennomføres bak murene.

Simen Iskariot Larsen var med da advokat <a target="_blank" href="https://www.advokatbladet.no/rettssikkerhetsprisen-2021--dette-er-et-muntlig-prosessvarsel/168024" aria-label="">Maria Hessen Jacobsen mottok Rettssikkerhetsprisen</a> i Oslo tidligere i høst.
Simen Iskariot Larsen var med da advokat Maria Hessen Jacobsen mottok Rettssikkerhetsprisen i Oslo tidligere i høst.

– Mange innsatte opplever diskriminering fordi de er en del av minoritetsgrupper, for eksempel i kraft av sin hudfarge, religion eller fordi de er rusavhengige. Men likevel har de lett for å se ned på homofile – som i realiteten også utgjør en minoritetsgruppe. Pride startet jo også som en protest mot politivold, så det å rette fokus mot å vise støtte til andre minoriteter, tror vi er en klok inngang for å gjøre innsatte mer åpne, sier Larsen.

Åpenhet på agendaen

Selv studerer han kriminologi, og har hatt samtaler med fengselsforskere som kan fortelle om et fengselsmiljø der nesten ingen innsatte velger å være åpent homofile.

– Det er jo ikke så rart at folk ikke er åpne når holdningene blant mange innsatte er så negative. Jeg vet om folk som har blitt utsatt for hets og vold på grunn av dette, og disse hendelsene gjør det desto viktigere å sette pride og åpenhet på agendaen i norske fengsler.

Når Eidsberg fengsel i dag er pyntet i regnbuens farger, håper han at så mange innsatte som mulig ønsker å delta på feiringen.

– Det kommer et band som skal spille for oss, i tillegg til at folk fra blant annet Skeiv Verden, Salam, Foreningen FRI og andre organisasjoner skal være med. Jeg har tro på at dette kommer til å bli vellykket. Det er virkelig et steg i riktig retning, sier Larsen.

Powered by Labrador CMS