Det er på tide at forretningsadvokatene i større grad deltar i samfunnsdebatten, skriver Kaare Oftedal, managing partner i DLA Piper Norge. Illustrasjonsfoto: Istockphoto.com
Det er på tide at forretningsadvokatene i større grad deltar i samfunnsdebatten, skriver Kaare Oftedal, managing partner i DLA Piper Norge. Illustrasjonsfoto: Istockphoto.com

DLA Piper-partner: Advokatstemmen må bli hørt!

Vi som hver eneste dag arbeider i skjæringspunktet næringsliv, politikk og juss, har erfaring og refleksjoner som nesten er fraværende i den offentlige diskusjonen, skriver Kaare Oftedal, managing partner i DLA Piper Norge, i dette innlegget.

Publisert

Kaare Oftedal er managing partner i DLA Piper Norge.
Kaare Oftedal er managing partner i DLA Piper Norge.

"Forretningsadvokatene er nærmest stemmeløs på Norges største og viktigste politiske arena. Slik bør det ikke fortsette. Det er tid for endring.

Arendalsuka er blitt Norges viktigste politiske møteplass. En blanding av politisk festival og politisk snekkerverksted. Her diskuteres nye ideer, gamle planer videreutvikles, standpunkter debatteres og bånd knyttes. Her inviterte KPMG til debatt om skatt, norsk olje og gass, og karbonlagring, Norges Skogeierforbund til samtale om næringspotensialet i grantrær og Rådgivende Ingeniørers Forening til seminar om kostnadsoverskrifter i offentlige bygg- og anleggsprosjekter. For å nevne noe.

Til sammen arrangeres det over ett tusen seminarer og debatter i løpet av fem dager. Sytti tusen mennesker kommer på besøk. Hit kommer derfor NHO, LO, Den Norske Kirke, Røde Kors og lille Circular Norway. Hit kommer derfor partilederne for å debattere. Hit kommer derfor mediene, de frivillige organisasjonene og de største selskapene.

Hit kommer «alle».

Bortsett fra vi - forretningsadvokatene.

Joda, det tusler noen ensomme forretningsadvokater langs bryggekanten i byens sentrum. Noen få er sågar invitert inn i et og annet panel som ekspertstemmer. Men som bransje har vi skygget banen. Helt frivillig. Og helt misforstått.

Det er på tide å ta steget opp på scenen og deltar i samfunnsdebatten.

Vi har mye å bidra med. Mer enn folk flest vet. Mer enn vi selv tillater oss selv å tro.

Læregutter i Arendal

I DLA Piper tok vi læreguttens rolle under årets Arendalsuke. Vi sendte ned en fortropp som skulle observere, lære og vurdere. Vi lot oss imponere over mangfoldet og kvaliteten på diskusjonene. Vi ble overrasket over størrelsen. Vår konklusjon er klar: Arendalsuka er ikke bare en nyttig arena hvor vi kan selv lære mye om samfunnets mekanismer, men som forretningsadvokater kan vi selv tilføre nye impulser. Vi som hver eneste dag arbeider i skjæringspunktet næringsliv, politikk og juss, har erfaring og refleksjoner som nesten er fraværende i den offentlige diskusjonen i dag. Og det er bare vår egen skyld.

Bedriftsledere må i disse dager gjennomføre både et grønt og et teknologisk skifte for å overleve i et næringsliv der konkurrenten ikke lenger sitter i nabobyen, men i Beijing, Los Angeles, Cape Town eller Barcelona. Vi kan mye om hva som kreves for å overleve og gjøre suksess i et slikt globalt mesterskap. Vi vet hva som må til for å sikre ansvarlige internasjonale investeringer. Vi kjenner utfordringene ved oppkjøp eller outsourcing. Vi kan antitrustlovgivning og nasjonal og internasjonal konkurranserett.

Forretningsadvokater involvert i viktige deler av samfunnet

I en verden som vil ha behov for stadig mer energi, kan vi bidra med kunnskap om juridiske, tekniske, kommersielle og geopolitiske faktorer som former energisektoren. I en hverdag der endringsprosesser, omstilling og restrukturering nærmest er blitt en konstant i næringslivet, kan vi legge frem juridiske forslag og løsninger. Forretningsadvokater, som bransje, kan i det hele tatt mye om å minimere risiko i næringslivet. Som forretningsadvokater er vi involvert i viktige deler av det norske samfunnet. Vi vet ofte hva som fungerer og hva som ikke fungerer.

Vi er ikke politikere, og skal ikke late som om vi er det. Vi har likevel et samfunnsansvar. Et ansvar som strekker seg utover bunnlinjen i eget selskap. Regjeringens perspektivmelding viser med tydelighet at Norge står foran store utfordringer. Produktivitetsveksten har bremset opp, og eldrebølgen skyller snart over oss. AS Norge trenger nye løsninger om vi skal opprettholde velferdssamfunnet, og som forretningsadvokater og rådgivere sitter vi sentralt plassert. Vi bør derfor delta i den offentlige samtalen – som faktabaserte premissleverandører.

I DLA Piper har vi alt tatt avgjørelsen. Vi ønsker å bidra. Vi ønsker å løfte vårt perspektiv på viktige samfunnsutfordringer. Til neste år reiser vi derfor til Arendal med utvidet gruppe og egne debatter om problemstillinger vi mener er viktige.

Vi oppfordrer resten av bransjen til å gjøre det samme. Taushet er ikke lenger gull. Advokatstemmen må bli hørt."