Sofia Willassen (21), jusstudent ved UiO og messedagsansvarlig i ALD-styret.

Advokatfirmaene er samstemte: Jobbsøkere uten traineeopphold på jusstudiet stiller ikke dårligere

– Det er selvsagt positivt om en søker til en fullmektigstilling har vært trainee hos oss tidligere, men et traineeopphold i andre firmaer spiller ingen rolle fra eller til, sier Glittertind-partner Emanuel Feinberg.

Publisert Sist oppdatert

I likhet med flere enn nitti andre aktører fra ulike deler av arbeidslivet, var Feinberg å finne på Arbeidslivsdagene (ALD) i Oslo i forrige uke. Selve messedagen ble arrangert på Clarion Hotel The Hub.

ALD er en tradisjonsrik arena som gir jusstudentene mulighet til å bli kjent med fremtidige arbeidsgivere både i offentlig og privat sektor, og arrangeres hvert år på de juridiske fakultetene både i Oslo, Bergen og Tromsø.

For mange advokatfirmaer har det også blitt en sentral arena for markedsføring av egne traineeordninger.

– ALD er helt klart vår største kilde til traineer, så det er viktig for oss å være til stede her for å gjøre oss synlige for studentene, sier Feinberg.

Senioradvokat Christoffer Fleischer og partner Emanuel Feinberg var blant advokatene i Glittertind som sto på stand på ALD i Oslo i forrige uke. Målet var synliggjøring av firmaet og markedsføring av traineeordningen, fortalte de.

Et traineeopphold vil typisk ha en varighet på mellom fire og seks uker, og fungerer som et slags praksistilbud som skal gi studentene et innblikk i arbeidshverdagen i et advokatfirma. 

Både i Glittertind og i en rekke andre advokatfirmaer er traineeordningen også den største kilden til advokatfullmektiger. 

– Hvis du har vært trainee hos oss i løpet av studietiden og gjort et godt inntrykk, så vil sjansen for å få jobb som fullmektig hos oss øke, forteller HR-konsulent Thea Sannerud i Wikborg Rein.

I Wikborg Rein har de til sammen omkring seksti traineer i løpet av et år, forteller HR-konsulent Thea Sannerud.

– Føler at «alle» er trainee

Flere jusstudenter Advokatbladet møter på messedagen på ALD i Oslo, legger ikke skjul på at mange studenter opplever et press på å skulle skaffe seg traineeopphold i løpet av studietiden.

Sofia Willassen (21) går tredjeåret på jussen i Oslo og er messedagsansvarlig i ALD-styret.

Hun er ikke i tvil om at stressnivået på fakultetet er høyt.

– Jeg tror nok mange studenter opplever det litt som en forventning at man skal ha hatt ett eller flere traineeopphold i løpet av studiet, selv om dette ikke er realiteten for veldig mange. Typisk er det de samme studentene som har traineeopphold hos flere ulike firmaer, mens en stor andel ikke har noen. 

– Likevel sitter nok mange med følelsen av at «alle» er trainee, uten at dette stemmer overens med hvordan det faktisk er, forklarer Willassen.

– Press på å posisjonere seg tidlig

Ifølge Magnus Reenberg (21), som også er tredjeårsstudent, er det særlig de ferskeste studentene som er mest mottakelige for traineepresset.

– Det er nok mange som kjenner litt på det, og som føler et press på å posisjonere seg tidlig. Flere forbinder traineeopphold med status, påpeker han.

– Helt i starten av studiet trodde jeg trainee var «the holy grail», og noe det var viktig å jobbe for. Tenker man sånn er det jo ikke rart man blir stresset og nervøs.  Etter hvert som jeg ble mer varm i trøya, innså jeg at traineeopphold bare er én av mange måter å komme seg inn i arbeidslivet på, forteller Reenberg.

– Det er enkelte advokatfirmaer som er mye i monitor fra dag én på studiet, så det er fint å få se litt mer av bredden i hvilke arbeidsplasser som finnes for oss, sier tredjeårsstudenten Carl Peder Engeset (26) (t.h.). Her sammen med medstudentene Magnus Reenberg (21) (t.v.) og Lavrans Mosdøl (25) (i midten).

Også jusstudentene Maiken Frosting (21) og Otilie Røer Tvedt (25) tror mange studenter anser det som et pluss å kunne skilte med et traineeopphold i løpet av studietiden.

– Særlig positivt er det nok også ettersom jussen ikke har en praksisordning, slik mange andre studier har, sier Tvedt.

Samtidig er det først når ALD kommer at man ser hvor mye folk tenker på det, påpeker Frosting.

– Man blir jo selvfølgelig stresset når man hører at alle rundt seg har søkt. Plassene hos flere firmaer fylles opp et år frem i tid, så da er det klart at man føler litt på det, erkjenner hun.

Tredjeårsstudentene Maiken Frosting (21) og Otilie Røer Tvedt (25) var til stede på ALD for å få oversikt og et lite innblikk i hvem deres potensielle fremtidige arbeidsgivere er.

– Spiller ingen rolle fra eller til

Managing partner Joakim Ulltveit-Moe i Codex Advokat, mener er det viktig at jusstudentene husker på at rekrutteringspresset går begge veier.

– Det er nesten hundre forskjellige firmaer og organisasjoner til stede på ALD for å jakte på studentene og de flinkeste hodene. Den dimensjonen tror jeg studentene ofte glemmer – de anser det kun som en jakt seg imellom etter potensielle arbeidsgivere. Jakten er så absolutt gjensidig fra advokatfirmaenes side, understreker han.

Ifølge Glittertind-partner Emmanuel Feinberg er det nok også overvurdert blant studentene hva slags betydning et traineeopphold har i en ansettelsesprosess etter endt studie.

– Det er selvsagt positivt om en søker til en fullmektigstilling har vært trainee hos oss tidligere, men et traineeopphold i andre firmaer spiller ingen rolle fra eller til, sier Feinberg.

– Arbeidserfaringen du får i løpet av fire uker som trainee har ingenting å si for hvordan du vil prestere som fullmektig senere, så det eneste som er av betydning er om vi har blitt kjent med deg og fått et godt inntrykk, legger han til.

– Traineeopphold andre steder er uten relevans 

Heller ikke i Thommessen anses det som negativt at søkere til fullmektigstillinger ikke har hatt traineeopphold gjennom studietiden.

– Det er på ingen måte avgjørende! Det vil naturligvis telle positivt hvis du har vært trainee spesifikt hos oss, men mangelen på traineeopphold er helt uten relevans for hvordan du blir vurdert for en fullmektigstilling når du er ferdig utdannet, forteller advokatfullmektig Ingeborg Johansen Morken.

Advokatfullmektigene John Olve Johnsen og Ingeborg Johansen Morken i Thommessen.

Det samme understreker Sannerud på vegne av Wikborg Rein.

– Studentene velger helt selv hva de bruker studietiden sin på, og mange gjør utrolig mye forskjellig. Noen vil fullføre studiet på normert tid for å komme seg raskest mulig ut i jobb, mens andre for eksempel velger å ta et halvt år fri for å jobbe som trainee ulike steder. Noen reiser på utveksling og får verdifull erfaring derfra, mens andre tar LLM. 

– Det er så varierende hva folk velger å gjøre, og vi gjør en totalvurdering i rekrutteringsprosessen, forklarer Sannerud.

Emma Fonnaas og Thea Fonnaas jobber som juridiske rådgivere på Kontoret for voldsoffererstatning i Vardø, og tok turen til ALD for å synliggjøre seg som arbeidsplass. – Det er mange «søringer» som kommer til Vardø for å jobbe hos oss, så de fleste blir boende langt borte fra venner og familie. Vi som jobber på voldsoffererstatningskontoret blir derfor like mye venner som kollegaer, og særlig også fordi mange er på samme alder, i samme livssituasjon og har like interesser. Vi er rett og slett en stor vennegjeng som gjør veldig mye sammen. Selv om det er et lite sted langt nord, er det overraskende mange som blir værende når de først har tatt steget og flyttet opp hit, forteller de to tvillingene.
Politiet har lenge ligget i toppsjiktet på listen over mest attraktive arbeidsgivere blant jusstudenter. Ifølge juridisk seniorrådgiver i politiets seksjon for utlendingsforvaltning, Sonam Hindocha, og namsfullmektig Sofie Sunde i Oslo politidistrikt, er det likevel mange av studentene som ikke er klar over bredden i hva man kan jobbe med som jurist i politiet. – Særlig til stillinger man tradisjonelt forbinder med politiet, slik som politiadvokat, har vi merket at trykket av søkere er høyt. Det er jo forståelig, men det er viktig å understreke at det finnes mye mer enn bare påtale man kan jobbe med hos oss, sier Sunde.
Ingrid Espolin Johnson og Jasmin Omir jobber som juridiske rådgivere i Datatilsynet. – Vi er på ALD for å tydeliggjøre for studentene at det finnes en aktør i samfunnet som kjemper for personvernet. Mange tenker kanskje ikke over personvernet sitt i hverdagen, eller at personvern faktisk er en menneskerettighet. Det er ikke sikkert at den jevne jusstudent kjenner til Datatilsynet som en potensiell arbeidsplass for dem, selv om jeg vet at de juridiske fakultetene tilbyr stadig flere valgfag som fokuserer på personvern og cyber security. I tillegg til en stor andel jurister, har vi også mellom seks og ti studentmedarbeidere hos oss til enhver tid, så det finnes mange muligheter hvis man interesserer seg for personvern og teknologi, forteller Omir.
Powered by Labrador CMS