Marte Øien og Kristine Borge fra Actis deltok i høring om statsbudsjettet for 2022 på Stortinget i dag.
Marte Øien og Kristine Borge fra Actis deltok i høring om statsbudsjettet for 2022 på Stortinget i dag.

Mener økning i salæret er prekært for svake grupper

- For å sikre at sårbare grupper får nødvendig tilgang på god og faglig juridisk veiledning, ber vi om at rettshjelpssatsen økes til et tilstrekkelig nivå.

Publisert Sist oppdatert

Det sa politisk rådgiver Marte Øien i rusfeltets samarbeidsorgan Actis i en høring om neste års statsbudsjett i Stortingets justiskomité i dag.

I høringen uttrykte hun glede over den varslede økningen i inntektsgrensen for fri rettshjelp.

- Men det mest prekære akkurat nå, er å få gjort noe med rettshjelpssatsen. Selv om regjeringen i sin tilleggsproposisjon går inn for å prisjustere salæret, så er økningen dessverre ikke nok for å unngå reallønnsnedgang av rettshjelpssatsen, sa Øien.

Derfor må rettshjelpssatsen økes til et tilstrekkelig nivå, slik at de sårbare gruppene faktisk får nødvendig tilgang på juridisk veiledning, understrekte hun.

Actis er en paraplyorgan for 35 organisasjoner som jobber på rusfeltet; så som Arbeiderbevegelsens rus- og sosialpolitiske forbund, Barn av rusmisbrukere, Forbundet mot rusgift og Foreningen for helhetlig ruspolitikk.

Hele høringen er tilgjengelig på Stortingets nett-TV her.

Minstekrav: 1200 kroner timen

Advokatforeningen krever at rettshjelpssatsen øker med minst 115 kroner timen. De 22 kronene som regjeringen har foreslått, utgjør en totalkostnad på 36 millioner kroner.

Til sammenligning foreslår Ap- og Sp-regjeringen å øke bevilgningene til domstolene, kriminalomsorgen og politiet med totalt 325 millioner kroner i forhold til Solberg-regjeringens budsjettforslag.

Minimumsøkningen som Advokatforeningen nå ber om - altså 1200 kroner pr. time - vil koste staten 152 millioner kroner.

Flere organisasjoner har uttrykt støtte til Advokatforeningens streik for bærekraftig rettshjelp: Domstoladministrasjonen, Juristforbundet, Psykologforeningen og Gatejuristen har alle publisert egne støtteerklæringer.

Rundt om i landet arrangerer Advokatforeningens kretser i dagene fremover markeringer, se en oversikt på foreningens nettsider her.

Powered by Labrador CMS