Advokatutgifter til studenter som er tatt i fusk økte til 9,1 millioner kroner i 2021, nå ber NTNU om at det settes et maks-tak

Det ble registrert 1165 fuskesaker ved norske universitetet og høgskoler i 2021, skriver Khrono.

Publisert Sist oppdatert

Nettavisen Khrono har undersøkt hvor mye de ulike universitetene og høgskolene har brukt på advokatutgifter til studenter som er tatt i fusk.

Ifølge universitets- og høgskoleloven er utdanningsinstitusjonene forpliktet til å betale studentenes advokatutgifter i fuskesaker, samt i politiattest-saker.

1165 såkalte fuskesaker ble registrert i fjor.

Fredag 11.mars sendte NTNU et brev til Kunnskapsdepartementet og ba om at det settes et tak for antall timer advokater kan arbeide med slike saker, ifølge Khrono.

NTNU brukte 650.000 kroner på advokatutgifter til studenter i 2021, men ifølge prorektor for utdanning, Marit Reitan, var det ikke økte utgifter til advokat som er årsaken til henvendelsen.

— For NTNU er dette en prinsipiell sak og ikke et spørsmål om kostnader. NTNU har et ansvar for å bidra til fornuftig forvaltning av det offentliges midler, opplyser Reitan til Khrono.

- Får ikke den hjelpen de trenger

Norsk studentorganisasjon er kritisk til forslaget om å sette et tak for advokat-hjelpen.

- Vi syns egentlig forslaget er både rart og merkelig. Det er snakk om studenter som ikke får den hjelpen de trenger om man setter et tak for advokatutgiftene, sier leder Tuva Todnem Lund til Khrono.

Universitetet i Agder brukte 1,94 millioner kroner på advokater i 2021, opp fra 700.000 kroner året før.

Se Khronos oversikt over hva de ulike universitetene og høgskolene brukte på advokatutgifter her.

Powered by Labrador CMS