Anne Sofie Bjørkholt på vei mot scenen for å ta imot prisen som konkurrentenes mest ettertraktede.

ADVOKATUNDERSØKELSEN

Kun 4 av 29 vinnere er kvinner

BAHR-partner Anne Sofie Bjørkholt ble nok en gang kåret til konkurrentenes mest ettertraktede. Både hun og Wikborg Reins Elisabeth Roscher mener det er synd det ikke er flere kvinnelige vinnere i undersøkelsen, men spår at kjønnsbalansen vil jevne seg ut på sikt. 

Publisert Sist oppdatert

I 29 ulike kategorier, inkludert 26 forskjellige fagkategorier, delte Kapital Jus ut advokatundersøkelsens priser onsdag kveld. Nok en gang er hovedlistene dominert av menn og kun fire av årets vinnere er kvinner. 

Ida Gjessing, partner i GjessingReimers, vant kategorien for immaterialrett med god margin med 138 poeng foran Thommessens Camilla Vislie med 71. 

Thommessens Siri Teigum topper fremdeles innen EU/EØS og konkurranserett med sine 104 poeng. Like bak havnet BAHRs Helge Stemshaug med 74. 

Wikborg Reins Elisabeth Roscher vant for andre gang kategorien for granskning og compliance med 56 poeng. Anderplassen gikk til Wiersholm-partner Georg Abusdal Engebretsen med 53. 

BAHR-partner Anne Sofie Bjørkholt ble i år som i fjor kåret til konkurrentenes mest ettertraktede med 37 poeng - 11 poeng foran Wiersholms Morten Goller på andreplass.

– Treghet i systemet 

Bare Elisabeth Roscher og Anne Sofie Bjørkholt var til stede av de kvinnelige vinnerne da prisene ble delt ut. 

Førstnevnte har god tro på at kvinneandelen på topplistene vil øke i årene som kommer. 

– Jeg tenker at det blant annet er en treghet i systemet, men det er gledelig å se at det stadig kommer flere flinke kvinner opp blant de lovende talentene og også på hovedlistene, sier Roscher. 

– Ser man på partnerskapene rundt i de store advokatfirmaene, er det først nå de senere årene at det har kommet betydelig flere kvinner inn. Mange av disse er unge og da kan det jo ta litt tid før man havner på toppen i undersøkelser som dette. Om man holder ut, er jeg overbevist om at kjønnsbalansen vil jevne seg ut og at det vil komme inn flere kvinnelige vinnere.

– I fjor ble jeg veldig overrasket over å vinne fordi det hadde vært så sementert på toppen i lang tid. I år kjennes det nesten som enda mer stas fordi anerkjennelsen blir gjentatt av bransjekollegene, sier Elisabeth Roscher.

– Viktig å vise at også kvinnelige advokater vinner priser

Compliance-eksperten mener det er viktig at den økende kvinneandelen i bransjen også reflekteres i rangeringsresultatene. 

– Det er ikke gitt at det har en rollemodell-effekt, men at kvinner når til topps, og at Siri Teigum for eksempel har vunnet sin kategori i over tjue år, er veldig inspirerende, sier Roscher. 

Selv har hun hatt flere forbilder gjennom karrieren. 

– Eksempelvis Berit Reiss-Andersen og Ellen Holager Andenæs. I tillegg til å være driftige og flinke, er de også veldig kule damer.

 – Gjenspeiler kjønnsbalansen i partnerskapene

I Kapitals oversikt over de 25 advokatene som har fått flest poeng i årets undersøkelse, er det også fire kvinner. 

Best plassert er Ida Gjessing på plass nummer fire, før Siri Teigum dukker opp på plass nummer åtte. Anne Sofie Bjørkholt ligger på 13. plass og Stine Dalenhag Snertingdalen på 21. plass. 

Bjørkholt er altså for andre gang kåret til konkurrentenes mest ettertraktede - en pris som i en årrekke ble tildelt Morten Goller. 

Hun tror det er mange som synes det er fint at også en kvinne kan vinne i denne kategorien.  

– Og så handler det vel om at jeg har engasjert meg en del både i faget mitt og ellers i ulike sammenhenger slik at jeg har et profilert ansikt. I tillegg prøver jeg å være hyggelig, grei og konstruktiv, sier hun. 

– Det er kjempegøy å vinne pris, sier Anne Sofie Bjørkholt.

Ifølge Bjørkholt er det synd at det ennå er så få kvinner som topper hovedlistene i advokatundersøkelsen. Hun mener eksponering av rollemodeller er kjempeviktig. 

– Selv om det er 70 prosent kvinner på jusstudiet, er det langt fra 70 prosent kvinnelige partnere i de største advokatfirmaene. Kåringen gjenspeiler jo det også, men jeg tror vi vil se en utvikling i en mer kjønnsbalansert retning, sier hun. 

– Da jeg var yngre, var det viktig for meg å kjenne meg igjen i noen. Jeg så særlig opp til Susanne Munch Thore. Hun er både dyktig og tøff, men på en medmenneskelig måte. Jeg la merke til at hun ble tatt på alvor med sin proffe og omsorgsfulle stil.

Powered by Labrador CMS