- Har ikke laget mat siden 7. klasse

Etter en ekstrem-vår av de sjeldne ser John Christian Elden frem til avslappende sommerferie på en strand i Spania. Men mobilen får ikke ligge i fred så lenge.

– Hvilken sak har engasjert deg mest på jobben denne våren?

– Det er vel ganske åpenbart Jensen-saken som gått nesten hver eneste dag fra begynnelsen av januar til månedsskiftet mai-juni. Anklagen i seg selv er veldig spesiell – det er heldigvis ikke veldig ofte politimenn står tiltalt og risikerer 21 års fengsel. Men også arbeidsmessig er saken annerledes. Det er ikke så mye jus i den, men veldig mye faktum. Du sitter hver dag et halvt år i retten og hver eneste lille detalj er viktig. Det føles nesten som sjakk-VM hvor pilen på skjermen går den ene eller den andre veien. Som forsvarer må du være hundre prosent våken hele tiden. Det har vært jobb mer eller mindre døgnet rundt hele perioden fordi du må være så på hugget hver eneste dag.

– Hva er dine morgenvaner om sommeren?

Når jeg ikke har ferie er jeg oppe ved 06-tiden, og tar et par timer på kontoret før rettstid. Det er mine mest effektive timene i døgnet – da er det ikke så mange som ringer, så om sommeren er jeg gjerne litt lenger sydover - og sover helst lenger enn vanlig!

 

– Hva synes du om Regjeringens innsats på det justispolitiske feltet?

Jeg er vel programforpliktet til å si at jeg er veldig fornøyd med Regjeringen siden jeg sitter som vara på Stortinget for ett av regjeringspartiene - men det er jo ikke alt jeg er like enig i. Vi hadde en runde på Høyres landsmøte om spørsmålet om å heve strafferammene, hvor jeg i debatten mente at det bare var tull. Jeg er glad for at Stortinget var enige med meg. Men uansett hvilket parti jeg hadde vært med i ville det vært punkter jeg var uenig. Litt av poenget med et demokrati er å kunne diskutere det også internt. Jeg også må kunne finne meg i å eventuelt bli overstemt, men så lenge partiet har takhøyde går det greit.

 

– I hvilken grad vil robotisering prege ditt advokatkontor fremover?

Ikke i særlig grad. Kanskje blir det en del oppgaver man slipper å bruke advokat til, som eksempelvis en ektepakt. Men en datamaskin vil aldri kunne tenke på samme måte som et menneske.

 

– Klientnapping. Bare et rykte eller et utbredt problem?

Begge deler, muligens. Det er nok ikke så ille som noen skal ha det til. Det er full anledning for klienten til å skifte advokat, og vi kan ikke ha et system der vi legger hindringer for slike bytter. Men det bør skje på en ryddig måte, og advokaten bør ikke opptre på en måte som gjør han utsatt for press til å opptre på og over kanten. Da er det fort fare for at klienten føler at klientforholdet er et bytteforhold. Fengslene har lagt klare grenser for hva som er lov å ta med inn og hvis man følger det er det ganske greit. Så har man jo hørt noe om stereoanlegg osv. – da er grensen overtrådt for lengst!

Hvis du var justisminister for en dag – hva er det første du ville gjort?

Tatt ferie …!

 

– Hva gjør du for å gå fra jobb- til feriemodus, og hvor tilbringes årets ferie – Setter meg på et flyet. Da jeg var ferdig med Jensen-saken en onsdag ettermiddag, var det opp til 06-flyet torsdag morgen til Spania, og deilig å kunne innta dagens lunsj på stranden klokken tolv. Da var det endelig avslapning og avkobling. Så lenge jeg vet at jeg også er tilgjengelig går det greit, jeg vet jo også at de ikke kan be meg møte i fengslet om en time!

 

– Hvor ofte sjekker du mail og sosiale medier om sommeren?

– Jeg er glad for at telefonen min ikke registrerer det, for det er nok veldig ofte!

 

– Hvordan holder du formen ved like?

– Stort sett ved turgåing, det er det mest sportslige jeg gjør. Å bevege seg er viktig, man kan ikke sette meg i en bil eller taxi hele tiden.

 

– Hvilken hobby dyrker du i ferien?

– Her gjelder det vel å ikke kalle familien for hobby, så da sier jeg det å kunne ha fri, og å vite at du ikke må i retten med et eller annet som haster er god nok hobby for meg.

 

– Hvilket sted reiser du aldri tilbake til?

–Det er ingen steder jeg har vært jeg ikke vil tilbake til, men jeg vil nok forsøke unngå Dubai i juli måned igjen. Jeg kan godt reise dit igjen, men ikke når det er så varmt at man kun kan være innendørs.

 

– Hvilken advokat er din drømme-middagsgjest – og hva ville stått på bordet?

– Jeg serverer ikke middag! En hvalbiff jeg laget på skolekjøkkenet i 7. klasse var noe av det siste jeg lagde og serverte, men jeg er veldig glad i å bestille sushi. Det er mange spennende advokater, men jeg velger meg Berit Reiss Andersen og Ellen Holager Andenæs som begge har levd spennende liv både i og utenfor jusen. Maten bestiller jeg fra Sumo sushi på Solli plass – og advokatene inviterer jeg hjem til meg!

Powered by Labrador CMS