Erling Løken Andersen er gründer av Advokatguiden.

Sveriges Advokatsamfund har politianmeldt Advokatguiden

- Man kan jo spørre seg om hvorfor akkurat advokater, i motsetning til hoteller, restauranter, snekkere, viner, musikere, filmer og mer, skal unntas for evaluering, påpeker Erling Løken Andersen i et innlegg i Finansavisen.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg tror det kommer til å bli en del oppstyr, og jeg må nesten regne med å bli saksøkt. Da hjelper det å være advokat selv, sa Erling Løken Andersen til Advokatbladet da planene om Advokatguiden.no ble omtalt.

Nå har spådommen blitt til sannhet. Nylig ble nemlig advokatvurderingsplattformen politianmeldt av Advokatsamfundet, der alle svenske advokater er medlem.

Det var Advokatwatch som omtalte anmeldelsen først.

I skrivende stund har Advokatguiden oppført totalt 9753 advokater og fullmektiger i sin guide.

- Hevder «advokat» er beskyttet

«Begrunnelsen fra Advokatsamfundet er at «advokat» er en beskyttet tittel, og at vi derfor ikke har lov til å bruke ordet i navnet vårt», skriver Andersen i et innlegg i Finansavisen.

«Man kan jo spørre seg om hvorfor akkurat advokater, i motsetning til hoteller, restauranter, snekkere, viner, musikere, filmer og mer, skal unntas for evaluering. Hva er det med disse yrkesforeningene som gjør de så redde for forandringer? Å nekte folket tilgang på denne informasjonen er å undergrave ideen om et fritt marked», legger han til.

- Det er riktig at det svenske Advokatsamfundet har politianmeldt at advokatguiden.se bruker tittelen «advokat» på en uautorisert måte, både i domenenavnet og på nettsiden, bekrefter generalsekretær Mia Edwall Insulander overfor Advokatbladet.

Hun understreker at advokattittelen i Sverige er lovbeskyttet og at det svenske Advokatsamfundet kontinuerlig overvåker at ingen bruker advokattittelen på en uautorisert måte som kan skape misforståelser rundt hvem som er advokat eller driver et advokatfirma.

- Dersom vi ser eksempler på uautorisert bruk ber vi selvfølgelig den som bruker tittelen om å slutte med dette. Dersom dette ikke skjer, melder vi saken til politiet. Dette skjer ganske ofte, og er ikke unikt for advokatguiden.se, forklarer Insulander.

Hun er kritisk til at nettstedet rangerer advokater, og på den måten vil veilede de som har behov for advokatbistand, og viser til at advokater og advokatfirmaer allerede evalueres ved å være under tilsyn av Advokatsamfundet.

- I tillegg er det et stort problem at siden lister opp en lang liste over personer som advokater, men at disse ikke lenger innehar advokattittel. Det er villedende for publikum, mener Insulander.

Hun avviser at Advokatguiden handler om å tilby en tjeneste som skal gjøre advokatbransjen mer åpen og transparent, men snarere er en markedsføringstjeneste som advokater sannsynligvis ikke er interessert i i det hele tatt.

- Svært mange klager

- Tjenesten er også utformet slik at du ikke kan nekte å være med, men mer eller mindre tvinges til å bli kunde for å få kontroll over og endre informasjonen som er registrert. Informasjonen som advokatguiden.se bruker for å markedsføre advokatene er også i svært stor grad feil. Eksempelvis står det at i prinsippet gjennomfører alle advokater online konsultasjoner, noe nesten ingen gjør. Og rettsområdene som er oppført for de ulike advokatene er ofte ikke korrekte, påpeker Insulander.

Hun legger til at etter at nettsiden ble lansert i Sverige har det svenske Advokatsamfundet mottatt svært mange klager fra advokater som ikke ønsker å bli tilknyttet tjenesten.

- De har ikke lyktes med å bli fjernet da de tok kontakt med advokatguiden.se. I stedet har de fått svar om at dersom de opprettholder forespørselen om å bli fjernet fra siden, vil de bli hengt ut på nettsiden. På bakgrunn av dette er det åpenbart at vi handler i våre medlemmers interesse, sier Insulander.

- Vil alltids finnes feil

Erling Løken Andersen skriver i en e-post til Advokatbladet at Advokatguiden AS tar alle søksmål og anmeldelser fra ulike yrkesorganisasjoner med største ro.

«Nylig saksøkte den norske Legeforeningen staten med krav om å få innvilget en generell reservasjonsordning mot å bli listet på nettstedet Legelisten.no. Denne saken tapte nettopp Legeforeningen i Høyesterett. Vi legger til grunn at det samme prinsippet også gjelder for advokaters virke. Ulike nordiske advokatsamfunn bør ha interesse av å bidra til mer åpenhet i bransjen. Det tror jeg alle de dyktige og redelige medlemmene av advokatsamfunnene egentlig er enig i, både her i Norge og Sverige», skriver Andersen.

«Når det gjelder eventuelle feil og mangler i guiden, så vil dette alltid finnes. Det er vanskelig å sørge for 100% korrekt informasjon om nærmere 10.000 advokater i et land til enhver tid. Heldigvis er det slik at dersom en advokat oppdager feil i sin oppføring, så kan hun eller han kontakte oss direkte, så utbedrer vi dette i løpet av kort tid».

Powered by Labrador CMS