Øverst fra v. Stine Snertingdalen, Frode Innjord, Siv Madland, Grunde Bruland, Ida Gjessing og Sofie Komissar.

Sjekk hvem som har vært deres beste ledere!

Advokatbladet har spurt seks anerkjente advokater om hvem som har vært deres beste ledere, og hvorfor. Tydelighet, tilgjengelighet og delegering av ansvar er noen av honnørordene som trekkes frem.

Publisert

Hvordan bør unge fullmektiger ledes for å utvikle seg til å bli flinke advokater? 

I Advokatbladets artikkelserie om ledelser i advokatbransjen har vi spurt Ida Gjessing, Grunde Bruland,  Sofie Komissar, Frode Innjord, Siv Madland og Stine Snertingdalen og  om hvem som har vært deres beste ledere, og hvorfor. 

Her kan du lese hva de svarte.

Ida Gjessing: Genuin interesse trumfer frynsegoder

Ida Gjessing er partner i Gjessing Reimers, og ble kåret til Norges beste advokat innen immaterialrett i Kapital JUS' advokatundersøkelse i år.

Helge Olav Bugge er advokat og har tittelen of councel i BAHR.

– Min beste leder har vært Helge Olav Bugge, uten tvil. Min første jobb var hos Kommuneadvokaten i Oslo. Bugge kastet oss på dypt vann, men tok også oppfølgingsansvaret dypt seriøst. Bøtter med rødt blekk, hans skarpe hode og vilje til å gi meg store utfordringer, var startskuddet for et godt liv som advokat.

 – Man må kunne saken godt for å tenke klart. Deretter hever man blikket og tenker nytt. I den rekkefølgen.

 – Helge Olavs lederstil var nok komplisert å forstå for meg den gangen. Han la ikke papp imellom. Men jeg lærte at en arbeidsplass bør ha høyde under taket. Og at genuin interesse for det man holder på med trumfer frynsegoder og sosial smøring når det gjelder å skape engasjement. Mentalt sto vi på stolene og jublet av stolthet over arbeidsplassen, interessante diskusjoner og resultatene vi oppnådde.

Grunde Brulands to favoritter

I januar sa Grunde Bruland opp i Wikborg Rein etter 27 år i firmaet, og i april stiftet han eierskap i det relativt nyopprettede firmaet Law.no. Bruland bygget opp og ledet Wikborg Reins kompetansegruppe for fiskeri- og havbruk fra Bergen, og er kåret til den beste advokaten innen fiskeri og havbruk i advokatundersøkelsen hele ni ganger.

– Jeg har vært leder av Wikborg Reins sjømatavdeling i mange år, men fra min tid som advokatfullmektig husker jeg mine to mentorer Stein Pettersen og Peter Frølich.

Stein Pettersen er tidligere styreleder i Wikborg Rein og er i dag of counsel i samme firma.
Peter Frølich er tidligere partner i Wikborg Rein, og driver nå egen virksomhet i Bergen.

- Det som var veldig bra med de to, og som jeg har prøvd å leve opp til som leder selv, var at de ga yngre medarbeidere ansvar og mulighet til å få direkte klientkontakt. Som ung advokatfullmektig vokser man veldig på dette, og man går fra å være ansatt til å bli advokat. Den beste følelsen er selvsagt når klienten ringer direkte til deg, og ikke til prinsipalen.

Siv Madland: Julieta ga meg trygghet i rollen

Siv Madland er partner ved Stavanger-kontoret til CMS Kluge, og er spesialisert innen olje og gass. Hun ble kåret til det største lovende talentet innen nettopp olje og gass i årets advokatundersøkelse.

Madland kom til Kluge i 2020 fra stillingen som senior legal manager i Repsol, og det er nettopp i dette firmaet at hun møtte sin ledestjerne.

Julieta Fernández Madero har vært legal director i Repsol siden mai i fjor.

– Jeg har hatt mange gode ledere som har sett meg og gitt meg muligheter og ansvar. Skal jeg trekke frem en leder, så velger jeg Julieta Fernández Madero. Julieta var min leder da jeg var juridisk sjef i Repsol Norge.

Hun ga ansvar, viste tillit, og var alltid tilgjengelig. Hun ga tydelige tilbakemeldinger, og jeg visste hvor jeg hadde henne. Det ga meg trygghet i rollen og i arbeidet. Jeg opplevde at hun virkelig brydde seg om hvordan jeg hadde det.

Julieta er faglig dyktig, energisk og med et brennende engasjement for å få flere kvinner i ledende stillinger. Julieta er i dag Legal Director E&P i Repsolkonsernet.

 Sofie Komissar: - Var tydelig på det som var mindre bra

Sofie Komissaar ble partner i Haavind i fjor, og kom da fra en stilling som managing associate i BAHR.  Hun har spesialisert seg innenfor entreprise og rådgivningskontrakter, og ble i 2022 trukket fremm som en av førti talenter i Finansavisens «40 under 40»-kåring. 

Og i årets advokatundersøkelse ble hun kåret til landets mest lovende talent innen entreprise.

Hun trekker frem sin tidligere BAHR-kollega Gunnar Sørlie som sin mest betydningsfulle leder hittil. 

Gunnar Sørlie var partner i BAHR frem til 2019, og er nå of councel i firmaet.

– Jeg har hatt mange gode ledere, men den lederen som har bidratt mest til min utvikling som advokat har vært Gunnar Sørlie. Jeg arbeidet med Gunnar fra jeg var forholdsvis fersk fullmektig og frem til jeg sluttet i BAHR som senioradvokat i 2023.

 – Gunnar er en veldig dyktig og grundig advokat, som alltid stiller forberedt. Som leder var han tydelig på at han forventet det samme av meg. Dersom jeg hadde levert et utkast til brev eller notat, tok han seg alltid tid til å sette seg ned med meg og gjennomgå det som var bra og mindre bra.

 – Tydeligst var han kanskje på det som var mindre bra. Det kunne i starten oppleves strengt, men er i grunnen veldig enkelt å forholde seg til. Det gjorde at jeg strakk meg langt for å gjøre et godt arbeid. Gunnar lot meg også ta mer og mer plass etter hvert som jeg vokste inn i rollen som advokat.

 Stine Snertingdalen: - En håndfull som fortjener stor takk

Stine Snertingdalen er partner i Kvale, og leder firmaets avdeling for insolvens og restrukturering. Hun er medlem av Konkursrådet, og av Advokatforeningens lovutvalg for rekonstruksjon og konkurs. 

Også hun har i mange år markert seg med gode plasseringer i advokatundersøkelsen. Hun trekker frem to Kvale-partnere som betydningsfulle for egen utvikling.

Tom Hugo Ottesen.
Thomas Piro.

– Kombinasjonen av to av mine nærmeste ledere Tom Hugo Ottesen og Thomas Piro tidlig i min karriere, var veldig god. Tom ga frihet under ansvar, og tildelte meg gjerne arbeidsoppgaver jeg følte var litt ukomfortabelt store for meg alene, men som det viste seg at jeg mestret bra. Det vokste jeg mye på. Thomas tok seg tid til å veilede meg samtidig som han ga konkrete kommentarer på dokumentutkast og svar på enkeltspørsmål. Den type tålmodig detaljoppfølging med ledsagende forklaringer har også vært viktige for min utvikling. 

– Senere i karrieren har jeg ofte spurt om råd og veiledning fra noen av de beste advokatene på mitt område i andre firmaer, som har coachet meg; blant annet Knut Ro, Jo Rodin og Leif Petter Madsen. De skal alle ha en stor takk for at jeg er der jeg er i dag.

Frode A. Innjord: - Skapte et inspirerende miljø

Hjort-partner Frode A. Innjord er ekspert på eiendom og entreprise, og redaktør for Gyldendals kommentarutgave til plan- og bygningsloven.  Han er flere ganger blitt kåret til Norges beste advokat innen tvisteløsning i den norske advokatundersøkelsen til Kapital JUS.

Sven Ole Fagernæs.

Innjord kom til Hjort i 1997 fra Regjeringsadvokaten, der han arbeidet i sju år, blant annet under ledelse av tidligere regjeringsadvokat Sven Ole Fagernæs. 

Fagernæs var regjeringsadvokat fra 1994 til 1998, og deretter fra 2001 til 2015, etter å ha vært konstituert departementsråd.

– Min beste leder har vært tidligere regjeringsadvokat Sven Ole Fagernæs. Han var et faglig forbilde, samtidig som han bidro til å skape et miljø som det var inspirerende å være en del av, sier Innjord.

Powered by Labrador CMS