- Dette er et tema som er svært viktig for oss. Da jeg fikk høre at det var kø for å komme inn på seminaret, forstår man at man har truffet i tiden, sa justisminister Jøran Kallmyr på Advokatforeningens rettspolitiske seminar om ungdomskriminalitet. Foto: Baard Amundsen

- Det skal ikke være lett å slippe unna bare fordi man er under 18 år

Så lenge det finnes barn som begår kriminelle handlinger, vil det være barn i fengsel, mener justisminister Jøran Kallmyr.

Publisert

Under torsdagens seminar om ungdomskriminalitet, arrangert av Advokatforeningen og Riksadvokaten, var både politikerne, forskerne, politiet og flere av ungdommen selv på plass.

Den ferske justisministeren Jøran Kallmyr (Frp) ga en oppdatering om regjeringens arbeid.

- Det er alltids to ulike hensyn: Rydde opp i kriminaliteten, samtidig som man skal ivareta rettssikkerheten.

Statsråden understreket at de aller fleste ungdommene, også i Oslo, er lovlydige og kommer aldri, eller sjeldent, i kontakt med politiet.

- Det er noen få som skaper mye støy, og det er urovekkende at de blir stadig yngre og bruker stadig farligere våpen. Det skal være like trygt å vokse opp på Søndre Nordstrand som Oslo vest. Det er mitt mål.

- Så lenge barn gjør kriminelle handlinger, vil det være barn i fengsel

Under Advokatforeningens menneskerettsseminar i april sa Mette Yvonne Larsen at det man må tenke mer alternativt i straffeforfølgningen av barn, og at det er urettferdig at mindreårige fengsles. Hun mener Norge bør jobbe mot en nullvisjon.

- Det er jo en nullvisjon på den måten at vi ikke ønsker at barn skal gjøre kriminelle handlinger, men det er ikke en nullvisjon så lenge man har barn som gjør kriminelle handlinger. Da vil det alltid være slik at noen av dem kommer til å havne i fengsel, men vi jobber med å få opp ungdomsenheter sånn at barna som er i fengsel skal få et godt tilbud. Samtidig har vi innført ulike alternativer, slik som ungdomsstraff, som gjør at det er færre ungdommer som havner bak murene, sier Kallmyr til Advokatbladet.

Han mener det forebyggende arbeidet er viktigst for å hindre at ungdommer på kanten av loven havner i en ond sirkel.

- Det er det forebyggende arbeidet som vi kommer til å ha fokus på i handlingsplanen mot ungdoms- og gjengkriminalitet. Samtidig ønsker vi også nulltoleranse overfor kriminelle handlinger, som gjør at vi kommer til å ønske at vi skal ha påtale når man gjør en kriminell handling, og det skal ikke være så lett å slippe unna bare fordi man er under 18 år.

For noen dager siden ble det kjent at Sylvi Listhaug vil innføre strengere straffer for kriminalitet begått på de mest utsatte stedene. Det mener Kallmyr er en interessant idé.

- Forslaget går ut på at man skal få en strengere, eller kanskje doblet straff, dersom man begår kriminelle handlinger som går utover nærsamfunnet der man er. Vi har allerede strengere straffer for bæring av våpen i Oslo sammenliknet med andre steder, så det er ikke en helt ny, men likevel en interessant tanke.

- Dere må forstå dypt nok

Det som kanskje vakte aller mest engasjement i salen under torsdagens seminar, var da tre unge representanter fra Forandringsfabrikken entret podiet.

De hadde en tydelig melding til barneombud Inga Bejer Engh, riksadvokat Tor Aksel Busch og statsråden selv - til rungende applaus fra salen.

- Det er sykt viktig at dere politikere, barneombud og riksadvokat forstår dypt nok før dere starter med raske løsninger. Dere ser at det er et problem, og det gjør vi også, men om dere ikke forstår hva problemene egentlig handler om, kan tiltakene slå veldig feil.

- Man må samarbeide med barna, knytte bånd og få tillit. Vi må stole på dere før vi kan få hjelp.

Om Forandringsfabrikken:

Forandringsfabrikkens ambisjon er å samarbeide med barn og unge for å forandre hjelpesystemene og skolen.

Om lag 300 barn over hele landet er aktive i fabrikken, og løftes fram som "proffer" fordi det er nettopp det de er på systemene de selv befinner seg i. Siden 2008 har Forandringsfabrikken møtt 1200 barn i barnevernet, 600 barn i psykisk helsevern, 5000 skoleelever og over 300 barn som har opplevd vold.

Powered by Labrador CMS