Heidi Skuterud, Morten Valen Eide og Unni Henriksen med Wikborg Rein-huset i bakgrunnen.

Nå har Wikborg Rein-huset åpnet i Bergen

– Vestlandet er ikke det samme som Oslo. Klientene er opptatt av lokal tilstedeværelse, samtidig som at markedet er stort og spennende.

Publisert Sist oppdatert

Sentralt i Bergen, godt plassert på Nøstet og kun et steinkast fra havnen, ligger Wikborg Rein-huset. Eller – Wikborg Rein-huset ble det da advokatfirmaets seksti ansatte i vestlandsbyen flyttet inn i nye lokaler mandag morgen.

I over 46 år har Norges nå nest største advokatfirma hatt et eget kontor her, og tiden er inne for fornyelse.

– Vi startet prosessen under pandemien. Da var det viktig for oss å tenke på og ta hensyn til hva som ville bli advokatenes behov i fremtiden. Det stod sentralt at vi ønsket å få til gode løsninger for en hybrid arbeidshverdag, forteller partner Morten Valen Eide.

– Traff mange hjerter

Omgivelsene rundt huset oppleves av Advokatbladets utsendte som typisk bergensk. Det vil si hav, trehus og brostein. Og fjell selvsagt. Like på utsiden ligger skipene Havila Pollux og Aida til kai. Det snakkes om at noen medarbeidere allerede har etablert en egen badeklubb som følge av den korte veien til vannet.

– De ansatte virker veldig entusiastiske, forteller Heidi Skuterud, firmaets COO og leder av flytteprosjektet.

Ifølge henne er Wikborg Rein opptatt av å ha god tilstedeværelse i Bergen.

– Vestlandet er ikke det samme som Oslo. Klientene er opptatt av lokal tilstedeværelse, samtidig som at markedet er stort og spennende. Vi er der hvor kundene er.

Ansatte på vei inn på åpningsdagen.

– Men hvordan ble det til Wikborg Rein-huset?

– Det startet med at vi hadde en oversikt over hva vi ønsket oss i nye lokaler. Vi har en veldig flink huseier som var god til å møte kravene kjapt, og et av innsalgspunktene var nettopp om vi ikke ønsket oss et Wikborg Rein-hus, svarer Morten Valen Eide.

– Det traff mange hjerter, supplerer Skuterud.

– Det var avgjørende for de ansatte også, tror jeg. Identiteten og felleskapet rundt å få et Wikborg Rein-hus betydde nok mye. Det var ikke avgjørende, men sterkt medvirkende til valget.

Opptatt av miljøprofil

Bygget rommer også Sparebanken Vest, restauranten Gaptrast & Bark, i tillegg til en privat leilighet på toppen. Faktisk har også WR-flyttingen ført til at Bergen har fått sitt første voldgiftsrom av sitt slag. Selve advokatfirmaet, som huset altså er oppkalt etter, strekker seg over drøye fire etasjer.

Før Wikborg Rein flyttet inn, hadde lokalene stått tomme i ti år. Gjennom prosessen har restaurasjon og bærekraft vært sentralt. Eksempelvis er 70 prosent av betongen gjenbrukt, og den nye fasaden er plassert på utsiden av den gamle. Nesten som legoklosser.

Wikborg Rein-huset i sentrum av Bergen. Byen viste seg fra sin beste side da Advokatbladet var på besøk

– Vi har vært fornøyde med de gamle lokalene også. De har fantastisk beliggenhet, men er utdaterte. Vi fikk tilbud om å bli værende, men da hadde det ikke blitt en like stor totalrenovering som vi ønsket. Vi havnet her til slutt rett og slett fordi dette stedet har de kvalitetene vi vil ha, fortsetter Skuterud.

Med kvaliteter viser hun blant annet til treningsrom, sykkelparkering, mer lys, bedre inneklima og bedre kantine. Samtidig har plasseringen noen minuser, slik som større avstand til offentlig transport. Fornøyd er Skuterud likevel.

– Det er noen akser som begynner å ta form i sentrum av Bergen nå. I andre enden av dette bygget har vi Sparebanken Vest, så vi blir en slags forlengelse av byens finansakse på motsatte side av Thommessen.

Talentjakten på Vestlandet

En arv etter pandemien, er at Wikborg Rein har blitt mer sammensveiset på tvers av kontorene og de geografiske skillene har nærmest blitt visket ut.

– Det er en veldig positiv greie, særlig for opplevelsen av fellesskapet og felles kultur. I tillegg er det nå enda enklere å utnytte ressursene internt uavhengig av hvor de befinner seg, sier Skuterud.

Morten Valen Eide nikker enig.

– Vi dekker det samme her som vi dekker andre steder. Vi jobber som ett firma. Vi er opptatt av å gi klienten det klienten trenger. Om det leveres av advokater fra Oslo, Bergen eller Stavanger er underordnet, sier han.

– Vi jobber integrert på tvers av kontorene og dekker alle de forretningsjuridiske områdene, samtidig som at fotavtrykket her følger de største industriene lokalt. Vi har mye innenfor shipping, offshore og energi, samt fiskeri, M&A, bank og finans, i tillegg til eiendom. Det er nok de virksomhetsgruppene som er størst for oss her.

– Hva med vekstplanene da?

– Akkurat nå har vi ingen konkrete utviklingsplaner utover å følge markedet, samtidig som at Wikborg Rein hele tiden ønsker å videreutvikle oss og alltid er på jakt etter gode talenter, svarer Skuterud.

– Mange sosiale soner var et kriterium for å fortsette med cellekontor. Det skal innbys til å ha flyt i lokalene, slik at vi får et godt fellesskap på tvers av etasjene, forteller Morten Valen Eide, Unni Henriksen og Heidi Skuterud. Trioen har spilt sentrale roller i firmaets flytteprosess.

– Et kontor hvor folk har lyst til å være

Mandag morgen klokken 08:30 ble de ansatte ønsket velkommen inn i nye lokaler med brask og bram. Kontorene er fordelt, men før åpningen var det ingen som visste hvor de skulle sitte. Medarbeiderne fikk vite hvilken etasje de skal holde til i, og så ble de sendt ut på navnejakt.

Om de i det hele tatt skulle få fortsette å leve arbeidslivet på cellekontor var ingen selvfølge til å begynne med. Likevel endte det slik.

– For det første var det et ganske klart ønske om å fortsette å ha cellekontor. For det andre, er det deilig å kunne lukke døren fremfor å sitte i et landskap med hodetelefoner, særlig når arbeidshverdagen består av mange teamsmøter. Vi har samtidig større kontorer med flere kontorplasser og flere muligheter for å sitte i prosjektgrupper. Om man ønsker, er det absolutt mulighet til å sitte mer åpent. Særlig nyansatte kan synes det er fint å sitte flere sammen, forteller Valen Eide.

– Pandemien lærte oss også at cellekontorer egner seg best for å forebygge smitte, skyter Skuterud inn.

– Og så er det viktig at vi tilrettelegger for et kontor hvor folk har lyst til å være, fortsetter Valen Eide.

Resepsjonen prydet med gullballonger i kjent WR-stil for anledningen.
Den lokale MP-en, Jan Erik Clausen, ønsket velkommen og åpnet kontoret.
Store vindusflater og glassvegger. I de nye lokalene er det lyst og åpent. Nettopp mer lys og bedre inneklima var noe de ansatte ønsket seg, forteller Heidi Skuterud, Morten Valen Eide og Unni Henriksen.
Powered by Labrador CMS