Eric Vermeulen sier at advokatbransjen må være framoverlente i møte med den teknologiske utviklingen. Foto: Monica Kvaale

– Advokatbransjen vil endre seg totalt

Advokatbransjen vil være helt annerledes i framtiden, og det er avgjørende at vi ser mulighetene ved den digitale utviklingen slik at vi er forberedt på det vi har i vente. Det sa legal tech-ekspert Eric Vermeulen da han åpnet Fagdagene med et foredrag om framtidens advokater.

I sin åpningstale fortalte generalsekretær i Advokatforeningen, Merete Smith, at kunstig intelligens allerede hadde tatt opp konkurransen med de fysiske advokatene.

– Jussnerder lot tidligere i år en advokatrobot konkurrere mot 20 forretningsadvokater, sa hun.

Målet var å se hvem som kunne evaluere fem kontrakter best mulig, både raskest og med minst feil.

– Advokatene brukte i gjennomsnitt 92 minutter og roboten brukte 26 sekunder. Og roboten var mest korrekt. Slikt kan man jo bli litt stressa av. Jussen er akkurat som Internett med en overflod av informasjon. Vi trenger noen til å bearbeide all den informasjonen som finnes, fortsatte hun før hun ga ordet til professor i Business & Financial Law ved det nederlandske universitetet Tilbur. Eric Vermeulen.

«Koding for advokater»

Vermeulen understreker at det er viktig å ønske den digitale utviklingen velkommen også til advokatbransjen.

– Flere spør meg om advokatene har en framtid. Og svaret er ja: Vi har en stor framtid i vente. Jeg tror vi vil bli enda viktigere enn vi er akkurat nå, men det k

rever at vi også utdanner oss litt annerledes enn før, sier han.

Vermeulen har i år introdusert et helt nytt fag for sine studenter, «Koding for advokater». Målet er at de skal forstå matematikken bak den digitale tidsalderen og den nye teknologien.

– Mange advokater er interesserte, men flere er også skeptiske og spør om dette er noe som virkelig er nødvendig, sier han og fortsetter:

– Det er i hovedsak to grupper av skeptikere. En som sier at dette er en trend og at det eneste advokater trenger å kjenne til er Office-programmet, epost, Word og kanskje Excel. Den andre gruppen sier at vi er for sent ute, fordi det allerede finnes kunstig intelligens som gjør mye av advokatenes arbeid mye raskere. Akkurat dette skremmer vettet av flere av mine kolleger. Det finnes altså ingen tvil om at vi må forberede oss på hva vi har i vente.

– Data er den nye oljen

Også for advokatbedrifter blir data og dataintelligens enda mer viktig, mener Vermeulen.

– Mange firmaer har enorme mengder med data, men dette kan vi gjøre noe med. Mange sier at data er den nye oljen, og at dataanalyse er den nye valutaen.

Han peker på at de største bedriftene i verden allerede gjør dette allerede, og at de blant annet skaper nye algoritmer og software.

– Flere ser på de ulike digitale utviklingene hver for seg, men man må se de sammen som en helhet for å finne de potensielle mulighetene, sier Vermeulen.

Fire aktuelle muligheter

Vermeulen sier at måten advokatvirksomheter er organisert kommer til endre seg totalt.

– Nå er bedriftene organisert som en pyramide – man blir advokat, senioradvokat og så kanskje partner. Slik vil det ikke være i framtiden. Da vil firmaene være formet som raketter med en lang og slank kropp og en spiss tupp. Alle ansatte vil i større grad samarbeide tettere sammen og med andre mennesker fra andre felt, slik IT-eksperter og strategieksperter.

Det er spesielt fire tema Vermeulen mener er avgjørende for advokatenes framtid:

  • Plattformøkonomi basert på teknologi - De største selskapene i verden, eksempelvis Amazon, Apple og Facebook, er alle drevet av algoritmer, data og applikasjoner. Det er det som gjør dem store, ikke bare gjennom produktet og tjenestene de har, men også gjennom måten de er organisert på.
  • Smart-kontrakter – Kontrakter bestående av datakoder.
  • Automatisk «compliance» - Mange juridiske løsninger vil integreres i teknologien. Eksempelvis vil personvern bli integrert i teknologien, så det ikke lenger er snakk om personvernhensyn eller GDPR, men heller et personverndesign.
  • Blockchain-applikasjoner - De største selskapene blir ansett som for store og for mektige, og flere blockchain-applikasjoner eller blockchainbygde selskaper prøver å forstyrre dem.

– Dette er helt sentrale ting, og det er viktig at vi også forstår hva det går ut på, fordi det i stor grad påvirker den verdenen vi opererer innenfor, sier Vermeulen.

Advokatforeningen har lagt ut foilene fra Vermeulens foredrag, de finner du her.

Fagdagene holdes på Folkets Hus i Oslo. Foto: Henrik Skjevestad
Legal tech-ekspert, Eric Vermeulen, oppfordret advokatene til å sette seg inn mulighetene digitaliseringen åpner for. Foto: Nina Schmidt
Powered by Labrador CMS