Prisen ble delt ut av Anne Hafstad. Fra v. journalist Henrik Skjevestad (som nå har sluttet), redaktør Nina Schmidt, journalist Kari Hegstad og kreativ leder Øyvind Kristiansen i Mediamania, byrået som designer bladet.
Prisen ble delt ut av Anne Hafstad. Fra v. journalist Henrik Skjevestad (som nå har sluttet), redaktør Nina Schmidt, journalist Kari Hegstad og kreativ leder Øyvind Kristiansen i Mediamania, byrået som designer bladet.

Advokatbladet hedret med pris for utgaven om 100 advokater som endret Norge

- Et viktig stykke Norgeshistorie, mener juryen.

Publisert Sist oppdatert

Da Fagpresseprisene ble delt ut på et arrangement i Pressens Hus den 1. juni, gikk Advokatbladet helt til topps i kategorien «Innertieren» for jubileumsutgaven som ble utgitt til Advokatbladets 100-årsdag.

- Dette er en stor annerkjennelse til vår satsning på god journalistikk og lekker og innbydende presentasjon. At Advokatbladets papirutgave markerer seg som et viktig og skarpt magasin i floraen av gode fagblader, er veldig gøy, sier redaktør Nina Schmidt.

Dette er juryens begrunnelse:

«Da dette fagpressebladet ville markere hundreårsdagen sin, viet de en hel temautgave til de hundre personene som i deres fagsektor har bidratt mest til samfunnet og rettsstaten de siste hundre årene», skriver juryen i sin begrunnelse.

«Blant de hundre omtalte personene finner vi både de mest utskjelte, de mest folkekjære og de største stjernene. Denne temautgaven er spennende lesing – og et viktig stykke Norgeshistorie – som kan vekke interesse langt utenfor lesergruppen deres.»

Prisen gikk til journalistene Henrik Skjevestad, Kari Hegstad og Axel Hodnefjeld, redaktør Nina Schmidt og til designerne Erlend Lans Pedersen og Øyvind Kristiansen i Mediamania.

Over 200 fagblader

På utbrettcoveret var det bilder av samtlige 100 advokater. Klikk på bildet for å lese en PDF-utgave av bladet.
På utbrettcoveret var det bilder av samtlige 100 advokater. Klikk på bildet for å lese en PDF-utgave av bladet.

Fagpressen organiserer over to hundre fagblader, og har som formål å være en garantist for ytringsfrihet, pressefrihet og informasjonsfrihet. Fagpresseprisene er blitt delt ut siden 1979. Advokatbladet har to ganger tidligere fått hederlig omtale, i 2020 og 2021.

- Dette er første gang vi vinner en hovedpris, og det synes vi er kjempestas! Vi har jobbet hardt og målrettet for å utvikle både vårt papirmagasin og våre nettsider, og arbeidet med jubileumsutgaven var et kjempeløft for en liten redaksjon som vår. Vi fikk mange hyggelige tilbakemeldinger fra leserne da den kom ut, men det er ekstra gøy å få ros av sin egen yrkesgruppe, sier Schmidt.

Juryen bestod av Kjersti Løken Stavrum (direktør i Stiftelsen Tinius, juryleder), Ida Grieg Riisnæs (DN), Kristoffer Egeberg (redaktør Faktisk.no), Monica Strømdahl (fotograf Aftenposten), Lars Kristiansen (redaktør NRK), Nina Thorvaldsen (mediebyrået IUM) og Yngve Vogt (journalist i Apollon).

Egen temautgave

Advokatbladets papirmagasin kommer vanligvis ut med 68 sider, men til jubileumsutgaven om de 100 advokatene, som ble utgitt i september i 2021, var sidetallet utvidet til 100.

- Vi ønsket å fokuserte på hundre advokater som på ulike måter har satt sitt preg på samfunnsutviklingen og advokatstanden, forteller Schmidt.

Tidligere journalist Henrik Skjevestad, redaktør Nina Schmidt og journalist Kari Hegstad.
Tidligere journalist Henrik Skjevestad, redaktør Nina Schmidt og journalist Kari Hegstad.

Redaksjonen fikk en svært kompetent jury til å velge ut hundre advokater i ti kategorier som representerer advokatstandens avtrykk på utviklingen av samfunnet og rettsstaten.

- Da juryen var ferdig med utvelgelsen, startet arbeidet med å skrive omtaler av hver enkelt advokat. Dette var til tider et krevende arbeid, og innebar mye research. Enkelte av de mest kjente personene var det enkelt å finne god informasjon om, mens andre ikke dukket opp på nettsøk.

Engstelige for å bomme

Å skrive så kort som formatet krevde, var noe av det vanskeligste, forteller Schmidt.

- Så å si alle de omtalte advokatene hadde utrettet mye, og vi ønsket å yte hver og en rettferdighet. Vi var sant å si litt engstelige for å bomme fullstendig og kanskje utelate viktige begivenheter, saker eller utviklingstrekk. Vi måtte derfor lese mye om hver enkelt for å skrive korte tekster som både var innsiktsfulle og gode.

Hun takker juryen som valgte ut de 100 advokatene for å ha vært positive til prosjektet fra første stund.

- Den gjorde et solid stykke arbeid, og klarte å velge et representativt utvalg advokater blant svært mange. Juryens faglige tyngde bidro sterkt til at resultatet ble så bra. Denne prisen er en annerkjennelse også til juryen, sier Schmidt.

I juryen satt tidligere riksadvokat Tor-Aksel Busch, tidligere høyesterettsdommer Kirsti Coward, jusprofessor Geir Woxholth, medlem i Advokatforeningens hovedstyre Mohsin Ramani, generalsekretær i Advokatforeningen Merete Smith og politisk redaktør og jurist Eirin Eikefjord i Bergens Tidende.

Vinnerne av Fagpresseprisene 2022

  • Årets forsidepris til Diabetes.

Hederlig omtale til Politiforum / Mediamania for Voldens ansikt og til Frisør for Norske Kolleksjoner.

  • Markedsprisen gikk til Forsvarets forum.

Hederlig omtale til Rett 24 for kommersiell vekst og til Preben Forberg og Eivind Lauritsen fra Forskning.no for skrivekursvirksomhet.

  • Beste foto/video ble tatt av Siv Johanne Seglem i Sykepleien.

Hederlig omtale gikk til Brian Cliff Olguin i HK-Nytt for fotografiet «Virusbekjempelse» og til Bjørn A. Grimstad i Fagbladet for reportasjen «Stortingets yngste».

  • Innertieren gikk til Advokatbladet.

Hederlig omtale gikk til André Martinsen, Ida Christin Foss, Ingeborg Vigerust Rangul, Kathrine Geard, Lene Stavå Jensen, Marianne Otterdahl-Jensen, Marte Bjerke, Ole Martin Wold, Vidar Eriksen og Werner Juvik i Fagbladet og til journalist Oda Aarseth i Politiforum.

  • Årets fagpresseredaktør ble Toril Haugen i Diabetes
  • Utviklingsprisen gikk til Energi24.no

Hederlig omtale fikk redaktør Line Fredheim Storvik i Første Steg og redaktør Elizabeth Kvie Lundevall i bladet Sikkerhet.

  • Journalistprisen gikk til Siv Johanne Seglem, Kari Anne Dolonen og grafisk designer Hilde R. Evensen i Sykepleien

Hederlig omtale ble tildelt redaksjonen i Fontene; Anne Myklebust Odland, Hanna Skotheim, Simen Aker Grimsrud, Kristin M. Johansen og Solfrid Rød og Tonje Paulsen Solem og fotograf Ole Palmstrøm i Magasinet Industri Energi.

  • Graveprisen gikk til Tor Aksel Bolle, Shihar Aneez og Espen Røst i Bistandsaktuelt.

Hederlig omtale gikk til Kommunal Rapport og journalist Thomas Frigård og til Fri Fagbevegelse og journalist Tori Aarseth.

  • Fagpresseprisen til Magasinet Industri Energi
Powered by Labrador CMS