Amund Noss gikk fra å være leder av Skattelovavdelingen i Finansdepartementet til å bli prosedyreadvokat i Kluge.

Tror det blir mange søksmål i kjølvannet av pandemien

Skatteekspert og prosedyreadvokat Amund Noss er glad i tall og grilling, og er svært interessert i amerikansk politikk, røper han i dette sommerintervjuet. Sjekk hvilken advokat fra et konkurrerende firma han kunne tenke seg å stjele, og hvem han mener fortjener en ufrivillig dukkert.

Publisert Sist oppdatert

Amund Noss var frem til 2016 leder av Skattelovavdelingen i Finansdepartementet, der han var en sentral rådgiver for daværende finansminister Siv Jensen. Han har i fire år vært partner i Kluge, og er en erfaren prosedyreadvokat som elsker kompliserte saker med mange tall, forteller han i dette sommerintervjuet.

AMUND NOSS (48)

Bosted: Oslo / Asker

Opprinnelsessted: Trondheim

Sivil status: Gift, har tvillinger på 18 år og to bonusbarn på 15 og 17 år.

Noss har prosedert mange saker i Høyesterett, og har også opptrådt som prosessfullmektig for Norge i EFTA-domstolen, da han jobbet hos Regjeringsadvokaten.

Noss har en master fra University of Cambridge, og har også studert ved JFK School of Government på Harvard.

- Hvordan endte du opp der du er?

- Jeg startet hos Regjeringsadvokaten etter studiene, der fikk jeg smaken for prosedyre. Jeg fant ut at jeg likte å jobbe med rettsaker, gjerne saker med litt tall og komplisert faktum, for eksempel skattesaker.

- Og hvorfor Kluge?

- Kluge er et solid prosedyrefirma med mange tidligere kolleger fra Regjeringsadvokaten, så jeg tenkte at det var et bra sted å være en prosedyreadvokat.

- Hvordan har Kluge blitt påvirket av koronakrisen?

- Vi har merket en viss nedgang i aktiviteten på noen områder, mens det har vært økt aktivitet på andre. Blant annet har vi en stor avdeling som jobber mye for offentlig sektor. En positiv effekt er at alle har lært seg å bruke Teams, så jeg vil tro det blir færre fysiske møter og flyreiser fremover. Jeg tror det blir mer aksept for hjemmekontor, men vi har også funnet en verdi i å møtes fysisk, og det blir litt stusselig å sitte hjemme alene.

- Tror du erfaringene advokater gjør seg nå vil forandre måten dere jobber på?

- Jeg er tilbake til normalen.

- Kan du se for deg eksplosjon med søksmål i kjølvannet av koronakrisen?

- Ja, jeg tror det blir en del søksmål, det har jo oppstått store tap som følge av pandemien, men jeg har inntrykk av at det er mange som finner pragmatiske løsninger. Likevel blir det sikkert noen tvister om hvor tapet skal plasseres. Og det kan hende det blir noen saker om tilbakebetaling av urettmessig kompensasjon.

- Kan du tenke på en enkel sak som har vært med å forme deg?

- Da jeg begynte hos Regjeringsadvokaten begynte jeg å jobbe med Tolle Stabell, assisterende regjeringsadvokat, på en omfattende oljeskattesak, som jeg fulgte fra tingretten til Høyesterett. Den saken heter Statpipe. Tolle Stabell er min store mentor, jeg har lært enormt mye av ham.

DEN LILLE RASKE

Antall timer på jobb i uken: 40 til 50

Antall saker i retten siste år: Syv (Skulle ha vært ni, men to ble utsatt på grunn av korona)

Antall champagneglass i måneden: Fem

Favoritter:

Bok: Labyrinter av Jorge Luis Borges

TV-serie: Presidenten (The West Wing)

Podcast: On Point (NPR) (National Public Radio's nyhetspodcast)

Sommerlåt: Stakkars Oslo, De Lillos

Advokat-kjendis: Sven Ole Fagernæs

- Har du en paragraf som står ditt hjerte nær?

- Da jeg jobbet i Finansdepartementet var jeg involvert i arbeidet med å lovfeste den såkalte gjennomskjæringsnormen. Det var forsøkt tidligere uten hell, men vi fikk den gjennom, og skatteloven § 13-2 ble da vedtatt.

- Hva brenner du for utenom jussen?

- Jeg har fått en stor Traeger pelletsgrill som jeg skal kose meg med utover sommeren.

- Hva blir det første du skal gjøre når vi er tilbake til normalen?

- Gi folk en klem!

- Har du et faglig forbilde?

- Jeg er fascinert av en amerikansk jurist som heter Thurgood Marshall. Han prosederte blant annet en sak som heter Brown vs. Board of Education, en «landmark case» i USA for at afro-amerikanere skulle ha lik tilgang til skole. Han ble senere USAs første afro-amerikanske høyesterettsdommer.

- Han prosederte 32 saker i amerikansk Høyesterett, og vant 29 av dem. Jeg tviler på det er noen av Advokatbladets lesere som kan slå den statistikken!

- Dra frem en konkurrent du kunne tenke deg å stjele til Kluge.

- Det hadde vært hyggelig å ha Henning Harborg fra Thommessen som kollega. Han er en veldig dyktig prosedyreadvokat, og har et skråblikk på ting som gjør seg godt.

- Og hvem fortjener å få seg en ufrivillig dukkert?

- Det er enkelte som har begynt å gi helt blaffen i smittevernreglene, og det syntes jeg er usolidarisk. Vi har ofret ganske mye for å være der vi er i dag. De fortjener en dukkert!

- Er det en sak i nyhetsbildet som har engasjert deg nylig?

- Den demokratiske nominasjonskampen i USA. Det så stygt ut, før plutselig alt falt på plass. Jeg er veldig interessert i amerikansk politikk! Det neste spørsmålet er hvem som blir visepresidentkandidaten. Jeg har sansen for Amy Klobuchar, men det virker ikke så sannsynlig akkurat nå.

- Hvor går Norgesferien? Har du måttet endre dine ferieplaner?

- Ja vi måtte definitivt endre ferieplanene. Vi hadde planlagt å dra inn i det som skulle bli koronakrisens episenter, Nord-Italia og Sveits. Den turen er utsatt til 2021. Nå skal vi heller ta noen uker på Hardangervidda, og sikkert tilbringe litt tid i Sandefjord og på Larkollen.

- Beste tips til kolleger på Norgesferie?

- Det virker som en del kjøper bobil på impuls. Mitt beste tips er å tenke seg litt om!

LES FLERE SOMMER-INTERVJUER HER!

Powered by Labrador CMS