Advokat-sommer: Line Coll

Wikborg Rein-partner Line Coll sammen med sin åtte år gamle datter Ida på ferie i Frankrike. Foto: Privat

Line Coll: - Personvernrettslig er Facebooks kryptovaluta nærmest «mind blowing»!

At Facebook skal lansere egen kryptovaluta engasjerer Wikborg Rein-partner Line Coll stort. Mens hun tror det vil kunne få stor innvirkning på det tradisjonelle globale finansielle markedet, tar hun turen til barndommens ferieparadis, nemlig Kråkerøy.

Publisert Sist oppdatert

Wikborg Rein-partner Line Coll er en kløpper når det kommer til personvern og digitalisering, og i Finansavisens advokatundersøkelse for 2018 toppet hun listen over de heiteste personvernstalentene. Advokatkarrieren startet hun som fullmektig i Wikborg Rein, og kom i fjor tilbake etter noen år som blant annet forsker ved UiO, advokat i Wiersholm og advokat i Equinor.

HILS PÅ

Navn: Line Coll

Alder: 46

Bosted: Oslo

Opprinnelsessted: Vestby

Familie: Henrik (10), Ida (8), hunden Fant (1) og katten Finn (usikker på hans alder, familien fant katten på Finn.no og reddet ham fra avlivning).

Hva er det mest spennende du har jobbet med denne våren?

- Vi har hjulpet flere klienter med digital transformasjon. Det er veldig spennende!

Hvis du skal trekke frem en sak fra din advokatpraksis som har hatt stor betydning fra din karriere, hvilken sak er det og hva lærte du av den?

- Jeg har jobbet med mange spennende saker og problemstillinger, og det er vanskelig å trekke frem én konkret sak. Det er derfor fristende å trekke frem innføringen av det nye personvernregelverket GDPR. Selv om det jo selvsagt ikke er en sak fra min egen praksis, synes jeg det har vært fascinerende å følge vedtagelsen og innarbeidelsen av dette regelverket, og hvor stor betydning det har fått for oss som jobber med teknologi og digitalisering.

Har din karriere hatt et vendepunkt?

- Jeg valgte å jobbe in-house noen år og det var veldig viktig for meg. Jeg lærte mye de årene jeg jobbet i Equinor ASA med masse flotte mennesker og en spennende organisasjon i endring. Erfaringen ga meg trygghet og et fundament som igjen ga meg muligheten til å gå tilbake til Wikborg Rein og bidra her. Jeg mener at den erfaringen gjør mine bidrag til klienter mer praktisk, relevant og tilpasset deres behov.

Hva er det viktigste å være flink til for å lykkes på ditt fagfelt?

- I tillegg til faglig dyktighet i bunn, tenker jeg det er viktig å være nysgjerrig på klienten, på teknologi og utviklingen i bransjene man jobber med. Man må sette seg inn i klientens organisasjon, forretningsmodell og konsept, deres produkter eller tjenester. Har jeg en grunnleggende forståelse for dette, vil mitt bidrag som advokat treffe bedre.

Hva er hovedutfordringen for jussen i møte med teknologiutvikling og digitalisering?

- Hvis vi tenker på «legal tech» tror jeg noe av hovedutfordringen ligger i møtet mellom «mennesket og maskinen». Det er kanskje ikke alltid lett å se at et digitalt verktøy skal være så mye mer effektivt, og det krever ofte litt tid og innsats å lære seg å bruke det. Ofte har man liten tid og det er mye nytt på en gang. Teknologien er også i stor grad regelstyrt, mens jussen ofte er mer skjønnsmessig. Vi blir kanskje litt bekymret for at vi skal gjøre feil som kan få konsekvenser på en eller annen måte. Det er derfor helt avgjørende å bygge trygghet for hva systemene kan bidra med, slik at man kan lykkes med digitaliseringen.

Hvem er ditt faglige forbilde og hvorfor?

- Her velger jeg min far. Han kalte seg en «landhandleradvokat» og var alltid trygg og raus mot alle, og «glemte» visstnok innimellom å sende faktura til folk som trengte litt ekstra hjelp. Hans ujålete og lite selvhøytidelig væremåte var og er en inspirasjon for meg som advokat.

Hvilken lov bør endres raskest mulig og hvorfor?

- Jeg tillater meg å ønske meg en helt ny lov, ikke en endring. Jeg ønsker meg en lov som regulerer compliance-arbeidet i norske virksomheter, og som også gir rammer og føringer som tar opp i seg de personvernrettslige problemene som oppstår på dette området.

Hvilken sak i nyhetsbildet hittil i år har engasjert deg mest?

- At Facebook lanserer kryptovaluta! Med 2,38 milliarder brukere per måned vil en digital valuta fra Facebook muliggjøre finansielle transaksjoner for de uten tilgang til tradisjonelle finansielle plattformer, og i et omfang som vil kunne få stor innvirkning på det tradisjonelle globale finansielle markedet. Personvernrettslig er det jo nærmest «mind blowing»!

Hva er en perfekt sommerdag for deg?

DEN LILLE RASKE:

Antall timer på jobb i uken: 50

Antall saker i retten siste år: 0 – jeg har ikke satt mine ben i en rettssal siden jeg fikk bevilling og det er jeg veldig fornøyd med!

Antall champagneglass i måneden: I løpet av en god sommermåned blir det forhåpentligvis noen glass.

Hvor ofte trener du? 4-5 ganger i uken.

Favoritt-bok: To Kill a Mockingbird.

Favoritt TV-serie: Jeg ser veldig lite på TV, men har kost meg med Bonusfamilien på NRK de siste ukene.

Favoritt-sommerlåt: Smak av honning – DeLillos.

Favoritt advokat-kjendis: Pass…

- Hvis jeg våkner til en vindstille, varm soldag på hytta, er jeg veldig fornøyd. Hvis jeg i tillegg får vært i båten, badet og gått barbent på varme svaberg – da nærmer det seg veldig en perfekt sommerdag.

Hvor går sommerferien i år?

- Italia og hytta vår på Kråkerøy i Fredrikstad.

Hva er ditt favorittsted i Norge om sommeren, og hvorfor?

- Det er hytta på Kråkerøy. Den er 100 år gammel i år, og barna mine er femte generasjon der ute. Man skal ikke undervurdere det å være på samme sted hver sommer. Barna elsker det! Og for meg er det fint å se barna gå de samme stiene, fiske de samme krabbene og plukke bringebær fra de samme buskene som jeg selv svevde rundt som barn. Der er jeg godt forankret.

Hva får deg til å havne i feriemodus?

- Bilen full av barn, Fant, Finn (katten, ikke managing partner) og bagasje til taket på vei nedover mot Fredrikstad. Det faste soft-is-på-Råde-stoppet. Alt kaoset frem til vi endelig er fremme på hytta, og alle forsvinner hvert til sitt – mens jeg lander med en kopp kaffe på brygga.

Hvem er din drømmegjest ved middagsbordet og hva vil du servere?

- Det må bli noe italiensk. Kanskje en pizza bianca med salami picante, litt ruccola og trøffelolje. Jeg ser venninnene mine altfor sjeldent, så jeg ville gjerne invitert min jente-gjeng fra jussen på pizza og vin.

LES ALLE SOMMER-INTERVJUENE HER!

Powered by Labrador CMS