Haavind-partner Kjetil Hardeng mener både kvinner og menn må tenke nytt for å rekruttere flere kvinnelige partnere inn i advokatbransjen. FOTO: Privat

- Kunder vil ha mer enn middelaldrende menn

- Vi har ikke noe valg. Vi må ha opp kvinner og mangfold. Kundene våre stiller krav til oss. Tiden er over for å stille med en håndfull hvite, middelaldrende menn i møter med kunder som ligger milevis foran oss, sier Haavind-partner Kjetil Hardeng.

Han mener at advokatfirmaene må ha større mangfold, og at fleksibilitet og åpenhet er hovedingrediensene for å få flere kvinnelige partnere.

- Hva er det mest spennende du har jobbet med i løpet av våren?

- Vi var ferdig med BlackRock-investering i Guleslettene, en vindpark i Bremanger i Sogn og Fjordane, siste uken i juni. Verdens største investeringsfond, som forvalter mer enn seks ganger oljefondet, har kjøpt og skal bygge det som blir en av Norges største vindparker. Vi gjorde også den første for dem, den er landets største i dag. Etter nesten ett års arbeid, og noe intenst de siste ukene, var det godt å få landet. Det er gøy å jobbe med uvanlig flinke og engasjerte mennesker som er levende opptatt av miljø og samfunn.

Tenk bare på hva BlackRock-sjefen sendte til alle selskaper de er investert i før Davos; han sa; enten gjør dere alvor av samfunnsansvar, eller så flytter vi pengene til selskap som tar ansvar. Tøft. Og bra.

I det hele tatt, "en hvit hval" er en herlig inngang til fri. Hadde samme følelsen i fjor. Da landet vi Telenors kjøp og salg av Online Classifieds i Latin-Amerika og Sørøst-Asia den 30.juni. Glad og takknemlig.  (Red.anmerk: Uttrykket "white whale" kommer fra Moby Dick, og brukes gjerne om en altoppslukende idé eller arbeid.)

Inn i ferien tenker jeg på hvor heldig jeg er som jobber i et firma med 120 unge, engasjerte, rause og flinke mennesker. Mange av dem har jeg jobbet tett på de siste ukene. Stor takk!

- Hva engasjerer deg i 2018?

- Å bli mer raus. På alle måter. Tenk om vi alle, hver især og som samfunn, gjorde bare litt mer også for andre.

- Hvilken lov bør endres fortest mulig?

- Innen mitt område – corporate/M&A – fungerer det meste svært bra. Selv utenlandsk kapital har fått øyne opp for at norsk rett virker, og at dokumentasjonene ofte er noe enklere enn engelsk/amerikansk rett. Utenfor mitt område er det fortsatt behov for å bedre rettsikkerheten for de svakeste og barn, ved at de som trenger det, får tilgang.

- Hva ville du gjort om du var justisminister for en dag?

- Tre saker; En; gjengkriminaliteten, jeg ville hatt mer av øremerkingen på 30 millioner kroner som kom nå. Men jeg ville også gjort mer for å bekjempe den gryende slåsskulturen, som vi ser allerede i ungdomsskolen, i usunt samspill med sosiale medier. Som sak nummer to ville jeg satt i gang en samlet plan for å kartlegge og styrke rettsikkerheten for de svakeste,  hvor køene for domstolen og sakskostnadene inngår i denne cocktailen. Og for det tredje, for å ha det litt gøy, ville jeg ha utfordret de store advokatfirmaene til å gjøre alvor av, og styrke, sine pro bono-program, både hjemme og ute.

For ikke lenge siden var vår markedsavdeling i Haavind med på utviklingen av kampanjen «En snap» sammen med Barnas jurist. Kampanjen skal bidra til å forebygge deling av uønskede og ulovlige bilder av barn og unge på nett, og har fått mye oppmerksomhet. Jeg er stolt at våre flinke medarbeidere bidrar i dette viktige arbeidet, men har også en liten følelse av at jeg kan og bør gjøre mer. Derfor ville jeg som justisminister også utfordret oss.

Les mer om En snap-kampanjen på Gatejuristens hjemmesider her.

- Hva skulle du ønske du hadde gjort eller sagt annerledes?

- Husker fortsatt at jeg som yngstemann i Thommessen, plassert ved voksenbordet, spurte høyt, litt for høyt, og for å presse meg inn i voksensamtalen, hvor mannen til partner Kristine Schei jobbet. Han satt ved bordet, og hadde allerede rukket å være høyesterettsjustitiarius i noen år. Litt kleint. Var gøyere på barnebordet.

- Har du et faglig forbilde, og i tilfelle hvem?

- Joachim Fleury, head of global tech M&A i Clifford Chance. Imponerende. Den erfaringen, i dybde og bredde, får du ikke hjemme. Han er irriterende kunnskapsrik på alt mulig annet. I Norge er det Erik Thyness og Sven Ole Fagernæs.

London-advokat Joachim Fleury er en prisbelønt M&A-ekspert som leder Clifford Chances avdeling for internasjonal kommunikasjon, media og teknologi. Clifford Chance er et av verdens ti største advokatfirmaer, og har hovedkontor i London, og avdelingskontorer over hele verden. Firmaet jobber hovedsakelig innen bank og finans, kapitalmarkeder, corporate og M&A, tvisteløsning, eiendomstransaksjoner samt skatt- og arbeidsrett.

- Hvilke arbeidsverktøy er et «must have» for deg på jobben?

- Iphone og Iplugs.

- Hva skal til for å få flere kvinnelige partnere inn i yrket?

- Mer fleksibilitet, og åpenhet rundt det som er spennende og gøy ved å være partner. Vi fokuserer ofte på hvor slitsomt og arbeidskrevende det er, og det er det jo…. Men det er mest gøy og utfordrende, på en positiv måte.

Jeg tror også mange menn ønsker fleksibilitet. I så måte er utfordringene i bransjen om få kvinnelig partnere også er et livsfasespørsmål. Om nødvendig støtte og fleksibilitet. Kort sagt: Om firmaets kultur ikke kan oppnås innenfor dagens økonomimodeller, får vi se på modellen. Slik så mange gjør ute. Vi har heller ikke noe valg, vi må ha opp kvinner og mangfold. Kundene våre stiller krav til oss. Tiden er over for en håndfull hvite middelaldrende menn i møte med kunder som her ligger milevis foran oss, og som møter med et team satt sammen for morgendagen.

[su_box title="DEN LILLE RASKE" box_color="#1019de" title_color="#fefefd" radius="5"]Antall timer på jobb i uken: Som i militæret - en god soldat står på når han må og hviler når han kan.

Antall saker i retten siste året: Har ikke vært i retten på flere år. Masse før, men det er for vanskelig å kombinere med transaksjoner.

Antall champagneglass i måneden: 5 (foretrekker vin).

Hvor ofte trener du: 3 ganger i uken.

En bok som har vært med på å forme deg: Et knippe; Møte ved Milepelen, Siderhusreglene, Mio min Mio, Bibelen.

Favoritt TV-serie: Billions og Blacklist.

Favoritt sommerlåt: Old School; Sitting on the dock of the bay og Wicked Games, Remastered radio version (Parra For Cuva)

Favoritt advokat-kjendis: M&A-advokater skal på jobben virke, ikke synes, så da går jeg utenom forretningsadvokatene til John Christian Elden og Harald Stabell.[/su_box]

- Hva er det viktigste for å lykkes som advokat i dag?

- Kombinasjon av god analyse, evne til endring, kommunikasjon; å forstå og å løse. Nysgjerrighet, samt litt godt, gammeldags hardt arbeid. Humor hjelper.

- Hva er dine beste og dårligste egenskaper som advokat?

- Tror jeg er ganske god på egenskapene jeg har listet over. Jobber med ikke å være «kort» når det stormer som verst. Jf. raus.

- Hva skal til for at sommeren blir perfekt for deg?

- Blanding av å ikke gjøre noe og å gjøre masse - med kone, barn, familie og venner. Fjell og båtturer med Noah (13) og Gabriella (11) topper, særlig hvis vi når hjem til å lage grill- og sjømatfest hvor alle er med.

- Hva trenger du for å havne i feriemodus?

- Komboen over.

- Hvor går ferien i år?

- Italia og Sørlandet. Bra miks.

- Hvem er din drømmegjest ved middagsbordet og hva ville du servert?

- Angela Merkel. Jeg ville servert krabbeklør og hvitt fra Burgund.

Advokatbladet møtte Kjetil Harding under IBA-konferansen i Washington i 2016. Her med Haavind-kollegene Preben Brecke til venstre og Paal Kvernaas til høyre.

HILS PÅ

Navn: Kjetil Hardeng

Alder: 49

Arbeidssted: Haavind

Bosted: Ullern

Opprinnelsessted: En blanding av Bergen, Oslo og Stavanger (noe som også høres)

Sivil status: Gift

Barn: 2

Powered by Labrador CMS