Tidligere ordfører Fabian Stang trenger ikke mer enn ti minutter på å komme i feriemodus.

Fabian Stang: – Jeg trenger Lovdata og en røyk

Tidligere Oslo-ordfører og statssekretær Fabian Stang (H) er blitt Elden-advokat og fosterfar, og brenner for bedre tilrettelegging for barn og unge som ikke evner å leve opp til samfunnets krav.

– Hva er det mest spennende du har jobbet med i løpet av våren?

– Jeg er så heldig at jeg har fått lov å forsiktig begynne som advokat igjen etter et opphold på ti år. Det har jo skjedd mye på den tiden, ikke minst med tanke på det tekniske og hvordan man jobber.

– Hva engasjerer deg i 2018?

– Når man er så privilegert og har en jente på ti år, så er det klart at det er det aller viktigste. Jeg er også veldig opptatt av ungdommens utfordringer. Vi lever i et samfunn hvor det er mulig å få til alt, og mange får til veldig mye. Men det har blitt litt sånn at man er en taper hvis man ikke lykkes ett hundre prosent. Jeg vil ha et samfunn hvor også de som ikke evner like mye har en mulighet. Det stilles så høye krav at vi får mange «drop outs» som hadde hatt veldig glede av å få jobbe noen timer hver dag. Vi mennesker liker å være til nytte.

– Hvilken lov bør endres fortest mulig?

– Jeg er ikke tilhenger av for mye regulering, men jeg mener at de ordningene vi nå har med kredittkortgjeld må undersøkes nærmere. Det er lett å si at de som betaler over 20 prosent rente på gjeld er dumme, men når det er så mange som er så dumme, så må vi gjøre et eller annet for å begrense det. Vi må sette en maksrente.

– Hva ville du gjort om du var justisminister for en dag?

– Da ville jeg tatt fri. Intet er gjort på en dag i politikken.

– Hva skulle du ønske du hadde gjort eller sagt annerledes?

– Gjort er gjort og det må man stå for. Men jeg tror vi burde stoppe opp og bruke litt mer tid på vennene våre. Jeg tror mange tar venner litt for gitt og glemmer at det er nå vi lever.

– Har du et faglig forbilde, og i tilfelle hvem?

– Johs (Johannes red.anm) Andenæs sine forelesninger i strafferett. Noen av oss var ikke så flinke til å følge med, men når han kom til det som var viktig ble han så engasjert at han tok opp den ene hånden og ristet. Da skjønte vi at vi måtte konsentrere oss. Og Carsten Smith, og det å få lov til å prosedere for ham i Høyesterett.

– Hvilke arbeidsverktøy er et «must have» for deg på jobben?

– Lovdata og en sigarett. Det å sette seg på en benk utenfor kontoret og tenke gjennom problemstillingene med en røyk.

– Hva skal til for å få flere kvinnelige partnere inn i yrket?

– Jeg tror det er vanskelig om man har to foreldre i en familie som sikter seg inn på å bli partner, fordi det er veldig krevende. Det trengs noen myke menn som tar hjemmetjenesten. Kanskje jentene burde sette det som vilkår når de leter etter en partner.

Se «Den lille raske» med Fabian Stang i vinduet under!

https://www.youtube.com/watch?v=OrInl5bL4yw

– Hva er det viktigste for å lykkes som advokat i dag?

– På den ene siden må man lykkes økonomisk og komme inn i ett av de store firmaene. Noen synes det er veldig spennende og er fornøyd med det. Men jeg tror også det er rom for advokatene som er mest opptatt av å hjelpe enkeltmennesker. Jeg synes det er den beste betalingen.

– Hva er dine beste og dårligste egenskaper som advokat?

– Da jeg var i politikken hadde jeg veldig god sekretærhjelp, så jeg er veldig dårlig med tekniske ting. Og så tror jeg at jeg har omsorg, og evner å bry meg.

– Hva skal til for at sommeren blir perfekt for deg?

– Da jeg jobbet som ordfører kunne jeg aldri slappe av helt ordentlig. Selv om jeg hadde ferie, måtte jeg alltid være på. Nå håper jeg at kan få en sommer hvor jeg kan havne litt på null og bli der.

– Hva trenger du for å havne i feriemodus?

– Det går fort. Det klarer jeg i helgen hvis ikke det skjer noe spesielt. Som ordfører kom jeg i feriemodus på under ti minutter.

– Hvor går ferien i år?

– Vi låner i et hus i Tønsberg, og så skal vi vel litt til Kragerø og jentene skal til Frankrike en tur. Vi tar det litt på sparket.

– Hvem er din drømmegjest ved middagsbordet og hva ville du servert?

– Jeg har jo spist middag med de fleste. En gang hadde jeg besøk av Will Smith og kona uten å vite hvem de var. Jeg tror det blir kjæresten og datteren. Vi har begynt med sånn matkasse og det er ganske fascinerende. Vi hadde noe spareribs forleden dag som var kjempegode.

Følg serien advokat-sommer på våre nettsider i sommer!

 

HILS PÅ:

Navn: Fabian Stang

Alder: Snart 63

Arbeidssted: Advokat og partner, advokatfirmaet Elden

Bosted: Oslo

Opprinnelsessted: Oslo, men har også bodd i Telemark og Frankrike

Sivil status: Gift

Barn: To sønner (31 og 35) og en fosterdatter (10)

Powered by Labrador CMS