Tross sterke inntrykk fra Lesvos, utelukker ikke Kim Gerdts andre deler av Hellas som reisemål. I år går ferieturen til Korfu. Foto: Privat

Drar aldri tilbake til Lesvos som turist

Kim Gerdts var blant de frivillige som i fjor hjalp flyktninger på Lesvos. Turene gjorde så sterkt inntrykk at han ikke vil reise dit igjen på ferie.

- Hva er dine morgenvaner om sommeren?

- Det må være å tillate en time ekstra søvn, samt leve langsomheten ved frokosten. Av og til et morgenbad fra brygga.

 

- Hvilken sak har engasjert deg mest på jobben denne våren?

- Hadde du spurt meg om forrige høst, ville saken til Ulrik Rolfsen vært et klart svar. Denne våren utpeker det seg ikke en enkeltsak. Det blir mer den totale mengden av saker hvor mennesker er i nød, hvor de strever, hvor de så intenst ønsker å få orden på livet sitt. Det er den totale mengden av tristhet, av nød som gjør inntrykk, ikke en enkeltsak. Men som kontorfellen min Marte Svarstad Brodtkorb sier; Kim er ikke helt glad hvis han ikke er litt trist.

 

- Advokatstanden har opplevd flere uheldige saker de siste ukene. Hvor skadelig er disse sakene for bransjens omdømme?

- Hvorvidt disse sakene blir skadelige for bransjens omdømme, er avhengig av hvordan vi forholder oss til dem. Sakene viser at advokater er ikke bedre enn andre mennesker,- men heller ikke dårligere. Jeg tror det er viktig at vi erkjenner at advokater også gjør feil. Det bidrar til å alminneliggjøre oss, noe som jeg tror gir tillit. Så må vi selvsagt være tydelig på at slik adferd ikke er akseptabel fra noe hold.

 

- Hva gjør du for å gå fra jobb- til feriemodus, og hvor tilbringer du årets ferie?

- Jeg bare skrur på feriemoduset og prøver å leve langsomheten. Det har tatt en del år å nå dit, at jeg klarer å koble helt ut fra jobben, men det fungerer bra nå. Årets feriereise går først til Pelekas, Korfu, med barn og kjæreste. Her er det et lite «Agathe Christie-hotell» med ca. 25 rom med havutsikt. Landsbyen er fri for designerbutikker, så her er trygt å ha men tenåringsbarn. Etter det blir den en ukes kjærestetur til Marbella. Har ikke vært på sommerferie der før. Ferien avsluttes med Peer Gynt på Gålå med påfølgende matopplevelser på hytta til kontorfellen min og mannen.

- Hvor ofte sjekker du mail og sosiale medier i sommer?

- Etter at jeg nylig fikk mail på mobilen, sjekker jeg den kort en gang om dagen. Just in case. Sosiale medier er jeg også på daglig. Det må man vel? Bare spør John Christian Elden.

 

- Hvordan holder du formen ved like?

- Hvilken form? Vel, i den grad jeg driver fysisk aktivitet blir det sykkel og om sommeren svømming i havet. Og så ett og annet morgenbad hjemme.

 

- Hvilken hobby dyrker du i ferien?

- Jeg har ikke en spesiell hobby som særlig dyrkes om sommeren. Men siden jeg setter av for liten tid til å lese annet enn saksdokumenter blir det en del lesning om sommeren. Så prøver jeg også å få malt et bilde eller to. Det er god rekreasjon for sjelen.

 

- Hvilket sted reiser du aldri tilbake til?

- I fjor var jeg to perioder som frivillig på Lesvos og hjalp til med redningsarbeidet der. Disse opplevelsene har gitt et spesielt og sterkt inntrykk hos meg, også av øya. Jeg drar ikke tilbake dit som turist. Men jeg drar nok tilbake der om en del år, for å gå langs strendene der alt skjedde.

 

- Hvilken advokat er din drømmegjest til middag – og hva vil du servere?

- Tor Erling Staff! Ferdig snakka! Staff var en hovedårsak til at jeg valgte advokatyrket generelt og forsvarerrollen spesielt. Jeg arbeidet med ham i ca. seks år. Jeg gikk en god skole, både faglig og etisk. Han er et klokt og vakkert menneske. Dessuten har han en jævlig god humor. Til ham ville jeg servert hvit fisk og en italiensk rødvin. Stort fetere mat får jeg nok ikke i ham.

 

- Hvilken forventninger har du til Jens Johan Hjort som ny leder i Advokatforeningen?

- Når du har mot til å overta ledervervet etter Erik Keiserud, så må du vite med deg selv at du innehar de nødvendige kvalifikasjonene til å lede foreningen videre. Foreningen står overfor utfordringer i tiden fremover, og jeg er sikker på at Hjort vil lede oss trygt. Og nøler han i noen spørsmål, kan han jo bare få svarene hos Merete.

 

- En undersøkelse viser at de advokatene med juristforeldre får gjennomsnittlig høyere lønn enn de som har foreldre med andre yrker. Er det et problem?

- Hvis så er tilfelle, hvis de innehar samme type jobb, er det uttrykk for et eklatant snobberi som må endres. Slikt jåleri undergraver respekten for standen og vedlikeholder en motbydelig «overklasse» blant advokater.

 

Les også intervjuet Advokatbladet gjorde med Kim Gerdts da han hjalp flyktninger på Lesvos:

- Så ufattelig sterkt

 

 

Advokat-sommer

I spørsmål og svar-spalten Advokat-sommer stiller vi kjente advokater viktige og mindre viktige spørsmål. I dag er turen kommet til Kim Gerdts.

Powered by Labrador CMS