Generalsekretær i Advokatforeningen, Merete Smith, trives godt på sjøen både svømmende i vann og kjørende i båt. FOTO: Privat

– Det er en skam hvordan vi isolerer folk i Norge

Advokatforeningens Merete Smith er klar på at vi må endre bruken av isolasjon og tvangsmidler. – Jeg skjønner ikke hvorfor vi plasserer mennesker, som hverken er utagerende eller en fare for seg selv, på glattcelle. Det er det ingen av våre naboland som gjør, slår hun fast. Nå lader hun opp med en hel sommer på Sørlandet.

- Hva er det mest spennende du har jobbet med i løpet av våren?

- Advokatforeningen har jo hatt to store arrangementer i vår, som begge har gått veldig bra. Både IBA-konferansen med ca. 400 advokater fra hele verdenen og Advokatenes fagdager. Og på Nationaltheatret, der jeg er styreleder, har vi planlagt rehabilitering av teatret. Der er det absolutt nødvendig med en betydelig oppgradering og fornyelse.

- Hva engasjerer deg i 2018?

- Det er viktig for meg at Advokatforeningen gjør en god jobb for advokatene. At vi hele tiden blir litt bedre og hele tiden blir litt mer profesjonelle. Nå har jeg vært generalsekretær i 15 år og da er det kjempeviktig at jeg ikke stivner og gjør de samme tingene på samme måte hele tiden.

- Hvilken lov bør endres fortest mulig?

- Jeg synes det er en skam at vi isolerer og bruker tvangsmidler mot mennesker på den måten som vi gjør i Norge. At vi setter folk på glattcelle som hverken er utagerende eller en fare for seg selv – det er det ingen av våre naboland som driver med, og jeg skjønner ikke hvorfor vi skal gjøre det heller. Politikerne synes ikke villige til å sette seg inn i hvor skadelig det kan være.

- Hva ville du gjort om du var justisminister for en dag?

- Da ville jeg endret praksisen for bruk av isolasjon. Jeg vil også fremmet proposisjonen om ny Advokatlov, i tillegg til å sikre en bedre rettshjelpsordning for alle de med svake ressurser i samfunnet. Og så ville jeg gitt mer penger til juridisk forskning.

- Hva skulle du ønske du hadde gjort eller sagt annerledes?

- Åh, det er masse. Det er ikke sjeldent jeg sier ting jeg skulle ønske at jeg ikke hadde sagt. Jeg blir flau bare jeg tenker på det.

- Har du et faglig forbilde, og i tilfelle hvem?

- Det har nok betydd en del at begge foreldrene mine er jurister. Et forbilde for meg er også Sonia Sotomayor, høyesterettsdommer i USA. Hun er puertorikansk og vokste opp under ganske stusselige forhold i en kommunal leilighet i New York med en alkoholisert far. Tross dette har hun klart å bli høyesterettsdommer i USA - imponerende. Et norsk forbilde er Berit Reiss-Andersen. En kjempeflink advokat og kunnskapsrik på så mange områder. I tillegg vil jeg trekke fram alle de flotte tillitsvalgte rundt omkring i landet som jeg har truffet gjennom arbeidet i Advokatforeningen. De er villige til å bruke av sin tid til fellesskapets beste, samtidig som de står på for sine klienter. En av dem er Magnhild Pape Meringen.

- Hvilke arbeidsverktøy er et «must have» for deg på jobben?

- Internett, som har forenklet arbeidshverdagen med juridiske spørsmål veldig, og penn og papir. Jeg tar alltid notater fortløpende i notatboken min.

- Hva skal til for å få flere kvinnelige partnere inn i yrket?

- Det er ingen «quick fix». Jeg tror firmaene må sette helt konkrete mål og legge til rette for at kvinnene får de samme mulighetene til å vise seg fram. Og så må man huske på at yrkeslivet er langt og at perioden hvor barna er helt små tross alt er ganske kort. Jeg mener også at kvinner må dele svangerskapspermisjonen likt med fedrene for å danne grunnlaget for reell likestilling i ettertid. Det handler om at begge skal få erfaring med alle de praktiske detaljer det å være foreldre innebærer, slik at det blir lettere å dele likt etterpå. Det er jo mange advokatektepar, og kanskje advokatfirmaene rett og slett bør kreve at de mannlige advokatene tar halve permisjonen.

[su_box title="DEN LILLE RASKE" box_color="#3cc8ec" title_color="#fefefd" radius="5"]Antall timer på jobb i uken: Mellom 45 og 60

Antall saker i retten siste året: 0

Antall champagneglass i måneden: Champagne er alltid en god idé, så tre-fire

Hvor ofte trener du: Går med bikkja hver dag, men trening blir det bare et par ganger i uka

En bok som har vært med på å forme deg: «Hundre års ensomhet» av Gabriel García Márquez var viktig. Nå leser jeg «Tante Ulrikkes vei» av Zeshan Shakar og liker den veldig godt

Favoritt TV-serie: For tiden er det «Le bureau»

Favoritt sommerlåt: I år er det «Youth» av Halie, men jeg kommer alltid i sommerstemning av «En solskinnsdag» av Postgirobygget

Favoritt advokat-kjendis: Jeg har vært heldig og hatt flinke og positiv styreledere, så for tiden er det Jens Johan Hjort. [/su_box]

- Hva er det viktigste for å lykkes som advokat i dag?

- Det krever flere typer talenter. Du skal både være en god jurist, men også en god selger. Du skal både være flink til å møte folk og skjønne den virksomheten du gir råd om. Det er heldigvis slik at det å være advokat er mange forskjellige ting. Jeg tror at det er plass til, og behov for, mange ulike mennesketyper i advokatprofesjonen.

- Hva er dine beste og dårligste egenskaper som advokat?

- Jeg tror jeg er ganske god til å ha mange baller i luften på en gang – det å holde oversikt selv om det er mye som skjer samtidig. Jeg har ikke så lyst til å røpe alle mine dårlige egenskaper, men jeg har det alt for rotete på kontoret.

- Hva skal til for at sommeren blir perfekt for deg?

- Vi har gjort mange forskjellige ting sammen hele familien de siste årene og hatt noen veldig fine utenlandsturer. Men i år skal vi være på Sørlandet hele sommeren og det er utrolig deilig. Bade, være ute i båt, seile, padle kajakk og forhåpentligvis få mye godt vær. Dagen starter alltid med et morgenbad – uansett hvor kaldt det er.

- Hva trenger du for å havne i feriemodus?

- Det er å gå ut av kontoret og vite at nå er det ferie. Jeg trenger ikke så lang tid til å omstille meg.

- Hvem er din drømmegjest ved middagsbordet og hva ville du servert?

- Jeg synes det å spise en god middag med familien er veldig hyggelig. Men nå vil jeg si mannen min – vi har nemlig sølvbryllup i sommer. Jeg ville servert en god fiskerett med stor salat og mye grønnsaker til.

HILS PÅ

Navn: Merete Smith

Alder: 58

Arbeidssted: Generalsekretær i Advokatforeningen

Bosted: Oslo

Opprinnelsessted: Oslo

Sivil status: Gift

Barn: En datter (26) og to sønner (20 og 24)

Powered by Labrador CMS