Advokat Thomas Nordby starter sommeren i Vigelandsparken i Oslo. Senere går turen til hytta utenfor Sandefjord. Foto: Privat

- Bør gjeninnføre tiggeforbudet

Advokat Thomas Nordby mener det er på tide igjen å gjøre det forbudt å tigge på gatene. - Ikke fordi vi ikke skal hjelpe, ikke fordi vi skal skånes, og ikke fordi jeg tror tiggere driver noe særlig utstrakt kriminalitet, men av hensyn til alle barna.

- Hva er det mest spennende du har jobbet med i løpet av våren?

- Det er veldig mange spennende saker å ta av. Saken som nok troner øverst er for Lufttransport AS og den mye omtalte luftambulansetjenesten i nord. Det er tvist, offentlige kontrakter og politikk i skjønn forening – det er i det triangelet jeg trives som best.

- Hva engasjerer deg i 2018?

- Tyrkia. Landet har gått i feil retning over lang tid. Etter kuppforsøket i 2016 er over 100.000 offentlige ansatte avsatt eller fengslet, derunder en rekke dommere. Denne påsken var vi i Istanbul og Ankara – tyrkerne er gjestfrie og vennlige, men under merkes en dyp fortvilelse over utviklingen, blant annet en vesentlig svekket ytringsfrihet. Den siste frie avisen er nå i statlig eierskap.

- Hvilken lov bør endres fortest mulig?

- Jeg synes man bør gjeninnføre løsgjengerloven og tiggeforbudet. Det er hjerteskjærende å se så mange romfolk tigge. Ikke fordi vi ikke skal hjelpe dem, ikke fordi vi skal skånes for dem og ikke fordi jeg tror de driver noe særlig utstrakt kriminalitet, men av hensyn til alle barna – en nasjons viktigste ressurs – som opplever å vokse opp uten foreldrene hjemme fordi foreldrene er på omreise, ofte organisert, i Europa. Barn trenger rollemodeller og de trenger omsorg.

Hva ville du gjort om du var justisminister for en dag?

- Jeg ville ha gjort det jeg kunne for å bekjempe barne- og ungdomskriminaliteten. Ikke ved å fengsle dem, men skape engasjement og tilhørighet på annen måte enn i gjenger. Alle søker tilhørighet. En gjeng er en tilhørighet om du ikke har annet. Flere ungdomsklubber og aktiviteter, og følelsen av å delta og bli stilt krav til, er grunnleggende for å lykkes.

- Hva skulle du ønske du hadde gjort eller sagt annerledes?

- Da kona Anna Sofie og jeg var rykende ferske kjærester på jusstudiet husker jeg en gang jeg ikke ville leie henne over universitetsplassen. Jeg vet ikke helt hvorfor jeg ikke ville det, men har angret etterpå.

- Har du et faglig forbilde, og i tilfelle hvem?

- Den nylige avgåtte høyesterettsdommeren Bård Tønder, som var min sjef hos Regjeringsadvokaten. Grundig, analytisk og alltid vennlig. Jeg var i Høyesterett under hans avskjedsmarkering. Det var en flott seremoni til ære for en strålende jurist og dommer, men først og fremst et fantastisk menneske.

- Hvilke arbeidsverktøy er et «must have» for deg på jobben?

- Hos Schjødt har vi enestående servicefunksjoner. Øverst troner Dokumentsenteret. Der får vi hjelp til utdrag, utskrifter og bilagssystematisering. Nylig fikset de en søkbar fil (i saken for Lufttransport) på 15.000 sider med bokmerker og innholdsfortegnelse.

- Hva skal til for å få flere kvinnelige partnere inn i yrket?

- Rett og slett spille dem gode. Jeg har tro på at kvinner og menn sammen er en styrke. Da jeg gikk på Luftforsvarets befalsskole var 20 av 100 elever kvinner. Jeg husker jeg tenkte at det ga en veldig verdi i det mannsdominerte miljøet. Sånn er det i advokatyrke også, men kvotering har jeg ikke tro på. Det er respekt på like vilkår som skal til, og at vi erkjenner og anerkjenner våre unike egenskaper.

[su_box title="DEN LILLE RASKE" box_color="#2fb7c9" title_color="#fefefd" radius="14"]Navn: Thomas Nordby

Antall timer på jobb i uken: Det blir jo noen timer, men det trives jeg godt med

Antall saker i retten siste året: Det siste året har jeg vært voldgiftsdommer flere ganger enn advokat. Som advokat er den største Gassled-saken over 10 uker i Borgarting lagmannsrett

Antall champagneglass i måneden: Et passe antall, jeg har sans for et moderat alkoholkonsum

Hvor ofte trener du: Hver morgen i hver ukedag. I helgene restituerer jeg.

En bok som har vært med på å forme deg: Markens grøde. Jeg har lest den som ung og voksen – setter seg fast hver gang

Favoritt TV-serie: The Crown – fantastisk historisk fremstilling av en institusjon som er grunnleggende for å forstå mye av det britiske

Favoritt sommerlåt: Tidløs

Favoritt advokat-kjendis: Min tidligere nabo og gode venn Jon Wessel-Aas – jeg savner våre daglige diskusjoner over en kaffekopp på trappen [/su_box]

- Hva er det viktigste for å lykkes som advokat i dag?

- Faglig nysgjerrighet og kommersiell forståelse. Den kombinasjonen er det viktigste. Og strategi – tenke fremover og konsekvenser av handlinger du anbefaler klienten. Men rådet over alle råd er dette: Vær deg selv fullt og helt med styrker og svakheter, ikke prøv å spill en annens rolle.

- Hva er dine beste og dårligste egenskaper som advokat?

- Jeg er veldig glad i jussen som et redskap for å få til gode løsninger. Og jeg bruker den til det beste for klientens kommersielle og strategiske interesser. Det må være min beste egenskap som advokat. Min dårligste er at jeg snakker mer enn jeg lytter. Jeg har lært veldig mye av kona i de siste årene – hun har trent meg opp å lytte mer. Det er en egenskap jeg setter høyt.

- Hva skal til for at sommeren blir perfekt for deg?

- Sjø, sol og familie!

- Hva trenger du for å havne i feriemodus?

- Ti minutter. Jeg er god til å skifte modus raskt.

- Hvor går ferien i år?

- Til Grindholmen i Sandefjord. Der har vi vårt paradis.

- Hvem er din drømmegjest ved middagsbordet og hva ville du servert?

- Donald Trump. Jeg ville ha servert hjemmelagede burgere og cola, og så ville jeg ha brukt middagen til å snakke om betydningen av samarbeid og samhandling. Og at god og respektfull kommunikasjon kan løse alle verdens små og store problemer.

HILS PÅ

Navn: Thomas Nordby

Alder: 49

Arbeidssted: Schjødt

Bosted: Oslo

Opprinnelsessted: Nittedal

Sivil status: Gift

Barn: 5

Powered by Labrador CMS