Advokat-sommer: Birte Hansen Nordgård

På Kreta som "klimaflyktning" fra det noen ganger kalde nord. Foto: Privat

- Advokater blir aldri ferdig utlært

Birte Hansen Nordgård (31) er forretningsadvokat i Tromsø, og medlem av styret i Troms krets av Advokatforeningen. I vår har manglende overtidsbetaling og misbruk av begrepet "særlig uavhengig stilling" stått på agendaen for unge advokater i kretsen, forteller hun.

Publisert Sist oppdatert

HILS PÅ

Navn: Birte Hansen Nordgård

Alder: 31 år

Bosted: Tromsø

Opprinnelsessted: Nordland

Sivil status: Singel, mor til Celine, 5 1/ 2 år

Advokat Birte Hansen Nordgård har vært i Linnet & Co advokatfirma siden hun var ferdig på jussen i 2012. Firmaet kaller seg ett av Nord-Norges ledende advokatfirmaer innen forretningsjuridisk rådgivning, og har fem advokater og to advokatfullmektiger.

Birte Hansen Nordgård er sosialt engasjert, og har blant annet debattert på nordnorskdebatt.no om fedrekvoten.

"Senest for to dager siden, da jeg fortalte at jeg valgte å dele permisjonstiden med far, ble jeg møtt med spørsmålet "hvorfor er jobben viktigere enn barnet". Spørsmålet hører til i samme kategori som "hvorfor valgte du å bli karrierekvinne", og er egnet til å indikere at jeg derved også har valgt bort å være en god mor", skriver hun i et innlegg.

Som advokat jobber Nordgård med kontraktsrett, fast eiendom, insolvens, restrukturering og konkurs, tvisteløsning og prosedyre, og arverett.

Hva er den mest spennende saken du har jobbet med den siste tiden?

- Vi har nylig hatt inne noen anker til Høyesterett, med spennende spørsmål som om prokuralovens forhold til aksjeloven, og om vennskap i sosiale medium skal tillegges vekt i en habilitetsvurdering.

Hva er det viktigste spørsmålet på agendaen for unge advokater i Tromsø akkurat nå?

- Flere yngre advokater i kretsen har engasjert seg i den pågående debatten om (manglende) overtidsbetaling og (mis)bruken av begrepet «særlig uavhengig stilling» på fullmektiger. Og helt nylig har det ved vårt kontor vært mye debatt om privatiseringen av Nordkapplatået. Forøvrig er salærsats og reisegodtgjørelse og domstolsbudsjettet spørsmål som alltid engasjerer i kretsen.

Hvis du skal trekke frem en sak fra din advokatpraksis som har hatt stor betydning fra din karriere, hvilken sak er det, og hva lærte du av den?

- Den konkrete saken jeg lærte mest av som advokat, må være den første saken jeg tapte. Av den lærte jeg at virkeligheten (kall det faktum) er subjektiv.

Har din karriere hatt et vendepunkt? Hvis ja, hva bestod det av, og hvor førte det deg?

- Veien blir ofte til mens man går, og saksområder jeg tilfeldigvis fikk prosessoppdrag innad har senere blitt noen av mine foretrukne fagfelt i dag. Min karrière generelt fikk vel et vendepunkt da jeg ble mor, og det plutselig ble viktig at hver time på jobb ble benyttet effektivt.

Birte Hansen Nordgård på fluefiske i Jægervasselva i Nord-Troms. Hennes hobbier er fluefiske, klatring, randoneeski og fjellturer, samt svømming.

Hva er det viktigste å være flink til for å lykkes på ditt fagfelt?

- Det viktigste uansett fagfelt er å anerkjenne at vi i denne bransjen (heldigvis) aldri blir ferdig utlært. Videre tror jeg interesse for fagfeltet er en nøkkel, i tillegg til det gode gammeldagse rådet om hardt arbeid.

Du er varamedlem i Troms krets. Hva gir det deg å være med i kretsstyret?

- Det gir meg en mulighet til å påvirke og til å dra min del av lasset. Jeg mener det alltid er viktig og riktig å takke ja til invitasjoner – så langt man har kapasitet til å yte en god jobb eller være en hyggelig gjest.

Hvem er ditt faglige forbilde og hvorfor?

- Nåværende og tidligere partnerne hos Linnet & Co. De er særdeles dyktige innen sine fagfelt og er gode veiledere og samtalepartnere.

Hvilken lov bør endres raskest mulig og hvorfor?

- Såkalt konverteringsterapi (mot homofili) bør forbys. Videre har den senere tids mediebilde medført tvil om hvorvidt asylsøkere har tilstrekkelig rettsikkerhet.

Hvilken sak i nyhetsbildet hittil i år har engasjert deg mest?

- Jeg er veldig forkjemper for fedrekvote; da jeg mener at holdningene og føringene i dagens samfunn i realiteten medfører at det ikke er noen reell valgfrihet med tanke på fordeling. Likestilling i permisjonstiden mener jeg er viktig for videre likestilling i så vel arbeidslivet som i dagliglivet.

- Jeg har også vært engasjert mot innstrammingen i kvinners mulighet til selvbestemt abort her hjemme og i den store verden. I USA er det interessant fra et juridisk perspektiv da de senere lovendringene i enkeltstater nå medfører konflikt mellom statenes lovgivning og den selvbestemmelsesrett som Høyesterett på syttitallet slo fast at alle amerikanske kvinner har. Den aktuelle dommen var i stor grad basert på reelle hensyn, og lite på jus. Selv om jeg er fullt enig i de reelle hensynene (og i resultatet) vil dommen med rette dommersammensetting være forholdsvis «enkel» å omgjøre.

Amal Clooney er Birtes favoritt-advokat-kjendis. Clooney er advokat og menneskerettighetsekspert, og har blant annet representert Wikileaks-grunnleggeren Julian Assange, og tidligere statsminister i Ukraina, Julija Tymosjenko, og har jobbet med søksmål mot flere stater, deriblant Tyrkia og Filippinene. Foto: Wikimedia / UK Mission to the UN

Hva er en perfekt sommerdag for deg?

- En sommerdag i vakre Vesterålen, hvor man kan nyte både strand, jorder og fjell på samme dag.

Hvor går sommerferien i år?

- Sommerferien i år er til en forandring uten konkrete planer, annet enn at den skal tilbringes i nord, med telt og fiskestang i bilen. Vi satser på å bruke litt tid på å besøke familie og venner. Blir været uholdbart, er det mulig vi gjør som trekkfuglene for noen dager.

Hva er ditt favorittsted i Norge om sommeren, og hvorfor?

- Nord-Norge. Når været slår til er det virkelig ikke vakrere sted på jord.

Hva får deg til å havne i feriemodus?

- Solstrålenes varme, lukten av sommervarm lyng, lyden av bølgeskvulp, og en god bok for hånden.

Hvem er din drømmegjest ved middagsbordet og hva vil du servere?

- Kongen og dronningen, helst sammen med «the Obamas». Jeg ville nok servert noe erkenorsk; selvfisket fisk, med lokale råvarer til, uten verken dill eller dall. Etterfulgt av nord-norske søte jordbær eller multebær.

LES ALLE SOMMER-INTERVJUENE HER!

DEN LILLE RASKE

Antall timer på jobb i uken: Prøver å holde det nede i 40 timer/uke

Antall saker i retten siste år: 4

Antall champagneglass i måneden: Så mange som anledningene og/eller været tilsier.

Hvor ofte trener du? Så ofte som hverdagen tillater, og helst i friluft eller i vann,

Favorittbok: Nærkontakt (brevveksling mellom Arne Næss og Wenche Foss)

Favoritt-TV-serie: Orange is the new black. Game of Thrones. Modern Family. Hver til sitt bruk.

Favoritt-sommerlåt: Neste sommer av DeLillos, Kjærlighetsvisa av Halfdan Sivertsen, og en gammel slager min datter på fem år nylig har plukket opp: Sommartider av Gyllene Tider.

Favoritt-advokat-kjendis: Amal Alamuddin Clooney

Powered by Labrador CMS