Advokat-sommer

Skatteadvokat Bettina Banoun med ektemann og Glittertind-partner Anders Ryssdal. Foto: Privat

Bettina Banoun: - Tilbakebetaling på eiendomsskatt er «årets sommerpresang»

Det er sjeldent at kone og ektemann vinner separate saker i Høyesterett på samme dag, og enda sjeldnere at en av sakene er ett av de største gruppesøksmålene i norsk historie, men så er ikke Bettina Banoun en helt vanlig advokat. Med ferien til Mongolia utsatt skal hun og familien i stedet nyte en norsk sommer, med innslag av italiensk idyll.

Publisert Sist oppdatert

Hils på:

Navn: Bettina Banoun

Alder: 47

Bosted: Abbedikollen, Ullern

Opprinnelsessted: Bærum, med franskmarokkansk-jødiske aner

Sivil status: Gift, 3+1 barn

Wiersholm-partner Bettina Banoun er for tiden en av landets mest aktuelle forretningsadvokater. Som prosessfullmektig i gruppesøksmålet mot Oslo Kommune ledet hun rettsaken som endte med at kommunen må tilbakebetale eiendomsskatt for 2016 til 55.000 Oslo-beboere. Med en doktorgrad i skatterett fra Universitetet i Oslo, mastergrad fra Oxford University og en periode som gjesteforsker ved Harvard Law School har Banoun også en utdannelse som er like mangfoldig som karrieren hennes. Hun har også i mange år vært leder av Advokatforeningens lovutvalg for skatterett.

Hva er det mest spennende du har jobbet med denne våren?

- Helt klart gruppesøksmålet mot Oslo kommune over lovligheten av eiendomsskatten. Den saken vant årets prestasjon i Finansavisen i år, og da var det spesielt gøy at det ble en enda klarere dom fra Høyesterett nå i juni. Tilbakebetaling til 50 000 boligeiere i Oslo blir årets sommerpresang.

Hvis du skal trekke frem en sak fra din advokatpraksis som har hatt stor betydning for din karriere, hvilken sak er det, og hva lærte du av den?

- Fokus Bank-saken var viktig for meg. Jeg stilte i EFTA-domstolen alene som ansatt advokat, mens statens prosessfullmektiger og partsrepresentanter var syv stykker. Etter dommen ble det klart hvor viktig EØS-avtalen kan være for norsk skatterett. Det har jeg hatt glede av i mange saker, senest i Ptarmigan trust-saken for Fred. Olsen som vi vant frem med i fjor.

Hvem er ditt faglige forbilde og hvorfor?

- Min doktorgradsveileder Frederik Zimmer - både for hans kunnskap, arbeidsinnsats og faglige interesse. Hadde nylig glede av å jobbe med ham igjen nå i våres i et arbeid med gjennomgang av tiltak for å effektivisere skatteklagenemndsordningen.

Hvilken lov bør endres raskest mulig og hvorfor?

Den lille raske

Antall timer på jobb i uken?

Ca 50, betydelig mer når jeg er i retten og i perioder mindre.

Antall saker i retten siste år?

Denne våren har jeg hatt fire rettssaker, hvor den lengste var tre uker i lagmannsretten.

Antall champagneglass i måneden?

Sjelden, men denne uken spratt vi Champagnen da både min mann og jeg vant i Høyesterett på samme dag; min mann tomtefestesak og jeg eiendomsskattesaken. Tror aldri det har skjedd før.

Hvor ofte i uken trener du?

En gang i uka i sommerhalvåret, betydelig flere i skisesongen.

Hvilken bok vil du anbefale?

Av fjorårets sommerlektyre kan jeg anbefale Philippe Sands East West Street: On the Origins of Genocide and Crimes against Humanity (På norsk Tilbake til Lemberg).

Den voksenboken som gjorde sterkest inntrykk på meg i unge år var Georg Orwells Animal Farm. Selv skal jeg nå starte på Le Marcheur de Fes som handler om en forfatter som reiser til det jødiske kvarter i Fes for å oppleve sin fars oppvekst. Min far kommer derfra, og jeg besøkte min farfars grav i Fes da jeg hadde sabbatsfri fra Wiersholm i 2016, så det blir spennende lesning. Men fransken er nok litt rusten, så lesingen vil nok ta litt lengre tid enn vanlig.

Hvilken TV serie vil du anbefale?

Sluttet å se serier på 90-tallet, så Seinfeld og Simpson er fortsatt to på topp. Tenker å se krimthrilleren Seizure med Anders Danielsen Lie og Anders Bassmo Christensen når den kommer ut i år. Er jeg heldig og ikke blunker på feil tid, får jeg kanskje se meg selv i statistrolle som politiadvokat.

Favoritt sommerlåt?

'Would you' av Touch and Go

Favoritt advokat-kjendis?

Helt klart prosedyreadvokat Anders Ryssdal i Glittertind. Ingen over. Ingen ved siden av.

- Personvernlovgivningen. EU bør påse at det blir ulovlig å skaffe seg vidtgående samtykke til innsyn i borgernes privatliv i bytte mot knapper og glansbilder som tilgang til en app, internettoppslag eller lignende.

Hvilken sak i nyhetsbildet har hittil engasjert deg mest?

- Brexit. Jeg studerte EU-rett i Oxford på starten av 1990-tallet og merket EU-skepsisen i deler av befolkningen allerede da. Håper britene følger det gamle norske fjellvettrådet om at det er «ingen skam å snu».

Hva er en perfekt sommerdag for deg?

- Sol, svaberg, svømming, sjømat - sammen med familie og venner

Hvor går sommerferien i år?

- Planen var Kina og Mongolia, men til barnas store skuffelse må det utsettes, så gleder meg til sommer i Norge og Italia.

Hva får deg til å havne i feriemodus?

- Å komme meg ut av Oslo og ned til sjøen om sommeren og ut i marka eller opp på fjellet om vinteren

Hva er ditt favorittsted i Norge om sommeren, og hvorfor?

- Hvaler har vært mitt barndomsparadis. Min mann har overtatt en to hundre år gammel lystgård på Tromøya, så det gjenstår å se om den med tiden skyver Hvaler ned fra tronen.

Hvem er din drømmegjest ved middagsbordet, og hva vil du servere?

- Hmm. Kanskje Gandhi. Da ville samtalen og ikke serveringen ha stått i sentrum.

LES ALLE SOMMER-INTERVJUENE HER!

Powered by Labrador CMS