Kristine Hasle Øverby er for en mindre hard linje i justispolitikken. Foto: Privat

Transaksjonsekspert med hjerte for asylbarn

Wiersholm-partner Kristine Hasle Øverby har drevet nybrottsarbeid innen forretningsjusen denne våren ved å ta i bruk et juridisk verktøy kalt Scheme of Arrangement. Men snart kaster hun seg over kjærlighetslivet til spanske tyrefektere.

Til daglig håndterer forretningsadvokat og Wiersholm-partner Kristine Hasle Øverby store, internasjonale avtaler innen shipping- og finansnæringen. Men om hun var justisminister for en dag, ville hun ha gitt flere asylbarn amnesti, forteller hun i dette sommerintervjuet.

– Hvilken sak har engasjert deg mest på jobben denne våren?

Jeg har jobbet med en større refinansiering som har involvert et Scheme of Arrangement. Scheme of Arrangement er et verktøy tilgjengelig i England og visse andre jurisdiksjoner som innebærer at man via en rettsprosess kan få gjennom endringer til for eksempel en låneavtale dersom et tilstrekkelig flertall av kreditorene samtykker. Saken var det første eksemplet på at et Scheme of Arrangement ble benyttet på en norskrettslig avtale.

– Hva synes du om Regjeringens innsats på det justispolitiske feltet?

Jeg tror ikke det er noe å si på innsatsen, men personlig er jeg nok for en mindre "hard" linje i justispolitikken enn den nåværende regjeringen synes å representere. Ta for eksempel forslaget om økt maksstraff, som jeg ikke kan se har annet for seg enn å legge press på en allerede strukket kriminalomsorg.

– I hvilken grad vil robotisering prege ditt advokatkontor fremover?

Digitalisering er noe vi setter høyt på agendaen i Wiersholm – vi har for eksempel nylig ansatt Niklas Larsson med bakgrunn fra Schibsted som direktør for digital transformasjon, og han har flere spennende prosjekter på gang. Personlig tror jeg robotisering kommer til å være positivt både for klienter og advokater. Klientene vil nyte godt av at rutinearbeid kan utføres billigere og med mindre feilmargin og advokatene kan konsentrere seg om de mer interessante oppgavene.

– Klientnapping. Bare et rykte eller et utbredt problem?

Jeg opplever ikke at dette er noe problem. Det er og bør være fri konkurranse om klientene.

– Hvis du var justisminister for en dag – hva er det første du ville gjort?

Wiersholm har bistått i flere asylsaker på pro bono-basis. Gjennom disse sakene har våre advokater fått innblikk i den menneskelige siden av dette, der barn som har bodd i Norge i en årrekke står i fare for å bli sendt ut av landet. Som justisminister for en dag ville jeg prioritert et amnesti for disse barna og innført en bedre ordning for raskere saksbehandling slik at man unngår slike situasjoner i fremtiden.

– Hva gjør du for å gå fra jobb- til feriemodus, og hvor tilbringes årets ferie? 

Jeg tilbringer sommeren i Almayate øst for Malaga for syttende år på rad. I min bransje er det vanligvis fullt kjør til siste halvdel av juli, så jeg tar sen ferie. I advokatyrket er jo ikke jobben noe man slår av, men feriefølelsen kommer likevel så snart vi lander.

– Hvor ofte sjekker du mail og sosiale medier om sommeren?

Mail sjekker jeg flere ganger om dagen, sosiale medier er jeg ikke så aktiv på.

– Hva er dine morgenvaner om sommeren?

De samme som ellers i året – jeg spiser frokost med barna og går til jobb gjennom Frognerparken.

– Hvordan holder du formen ved like?

Jeg har meldt meg på Oslo triatlon i august, så i år må jeg trene til det. Burde vel strengt tatt ha begynt allerede!

– Hvilken hobby dyrker du i ferien?

Jeg prøver å lese spanske bøker for å holde språket ved like, men må innrømme at jeg tidvis faller hen til sladrebladet "Hola!" Har full kontroll på kjærlighetslivet til diverse tyrefektere.

– Hvilket sted reiser du aldri tilbake til?

Min mann og jeg reiste fra Nice til Malaga på motorsykkel en sommer for lenge siden. Vi skulle i et bryllup og hadde totalt feilberegnet hvor lang tid det kom til å ta. For å rekke bryllupet måtte vi kjøre 12-timersøkter på motorveien i augustheten. Anbefales ikke.

– Hvilken advokat er din drømme-middagsgjest – og hva ville stått på bordet?

Jeg velger meg Heidi Willumsen! En veldig dyktig advokat og god venninne. Vi har vært kolleger i Wiersholm gjennom 12 år, men nå er hun i DNB, så vi sees ikke lenger hver dag. Hun klager alltid over at jeg bestemmer for mye, så hun skal få velge hva som skal stå på bordet.

Advokat-sommer

I spørsmål og svar-spalten Advokat-sommer spør vi kjente advokater viktige og noen mindre viktige spørsmål.

I dag er turen kommet til advokat Kristine Hasle Øverby (f. 1979). Hun tok i år steget fra senioradvokat til partner i Wiersholm, hvor hun har jobbet siden hun begynte i firmaet som advokatfullmektig i 2005.

Øverby er flere år på rad blitt rangert som en «up and coming»-advokat i Finansavisens advokatundersøkelse innenfor selskapsrett og oppkjøp og fusjoner, og innenfor fagfelt sjørett i Chambers Europe og Legal 500-rangeringene.

Øverby jobber spesialt med internasjonale transaksjoner innenfor bank, finans og shipping.

Powered by Labrador CMS