Anne Sofie Bjørkholt bruker gjerne ferien til å lese - og å skrive selv. På jobb har hun blant annet latt seg inspirere av debatten om hvordan advokatbransjen kan få økt andelen kvinnelige partnere. Foto: Privat

Bruker ferien på bok-skriving

BAHR-partner Anne Sofie Bjørkholt bruker gjerne sommeren på å dykke ned i Elena Ferrantes bøker. Nå har hun selv begynt å skrive på en skjønnlitteratur-bok - med utgangspunkt i fortellinger hun fortalte egne barn da de var små.

- Hva er dine morgenvaner om sommeren?

- Jeg er A-menneske resten av året. Men i sommerferien liker jeg å sove lenger, og våkner sjelden av meg selv før tidligst kl 9. Deretter er det deilig å spise lang frokost, drikke mange kopper kaffe (er kaffevrak) og lese papiravis hvis det finnes i nærheten.

 

- Hvilken sak har engasjert deg mest på jobben denne våren?

- I vår har jeg, og hele BA-HRs eiendomsavdeling som jeg er en del av, fått jobbe med aktuelle og spennende problemstillinger rundt urbanisering og byutvikling. Særlig har jeg vært engasjert i hvordan regelverket kan og bør tilrettelegges for et rettferdig og forutberegnelig spleiselag mellom det offentlige og utbygger for å etablere den infrastrukturen som må til for at byen skal fungere. Byutvikling er et område hvor juss og samfunnsutvikling virkelig henger sammen. I tillegg til dette har jeg gjennom Advokatforeningens kvinneutvalg engasjert meg i arbeidet med å få flere dyktige jenter opp som partnere i advokatfirmaene. Det har vært utrolig givende. I april arrangerte vi en inspirasjonsdebatt som jeg kommer til å huske tilbake på med glede i mange år. Det har samlet sett vært en svært engasjerende vår for min del.

 

- Advokatstanden har opplevd flere uheldige saker de siste ukene. Hvor skadelige er disse sakene for bransjens omdømme?

- Det er klart at den type saker vi har sett kan skade bransjens omdømme. Jeg opplever at de fleste har fått med seg disse sakene, og har fått mange spørsmål fra folk utenfor miljøet om hva det er advokatene driver med. Selv om det er uheldige enkelttilfeller, vil utenomverden ikke oppfatte det slik. Advokater er avhengige av tillit, så dette må vi ta alvorlig.

 

- Hva gjør du for å gå fra jobb- til feriemodus, og hvor tilbringer du årets ferie?

- Det går helt av seg selv. Når juni og den første uken i juli er unnagjort og flere og flere kollegaer og klienter reiser av gårde, så kommer feriemoduset sigende. Noen dager til for å få unna det siste, og så er jeg superklar for ferie sånn omtrent 12. juli hvert år. I år har vi vært noen dager i New York for å møte vår ene datter som har gått på sommerskole der i tre uker. Deretter dro hele familien videre til Eleuthera som er en av Bahamas-øyene. Vi må friste med litt ekstra for å få de halvvoksne barna med oss. Der var det nesten uvirkelig flott. Hvite strender nesten helt for oss selv, krystallklart vann, vakre solnedganger og nydelig mat. Kan nesten ikke bli bedre. Nå står det en uke igjen av ferien, og da drar vi på hytta vår ved Eidsbugarden i Jotunheimen. Det er litt kaldere, men også bra. Selv om jeg ikke er den største tinderangleren, skal det nok bli noen fine turer.

 

- Hvor ofte sjekker du mail og sosiale medier i sommer?

- Jeg sjekker mail et par ganger hver dag. Det hender jo det er noe jeg må ta meg av. Men fordelen med å jobbe i et stort firma er at vi deler på sakene, og det er alltid en på kontoret som kan avlaste hvis en sak krever mer innsats enn det man kan gjøre fra en Ipad i solen. Sosiale medier sjekker jeg hver dag om sommeren. Jeg synes det er gøy å følge med på de hyggelige tingene de jeg kjenner driver med. Resten av året er jeg ikke så ivrig.

 

- Hvordan holder du formen ved like?

- Jeg har alltid ambisjoner om å stå opp tidlig og trene om morgenen i ferien. I en travel hverdag virker det som ferien representerer et hav av tid, så man tenker at det ikke bør være noe problem. Så kommer feriemoduset og setter ned farten, og da blir det ikke så mange tidlig morgen-joggeturer likevel. Men litt trening blir det. Jeg følger et treningsprogram sammen med datteren min på 17 år. Det tar bare 28 minutter tre ganger i uken og lover six pack. Har ikke helt innfridd for min del ennå. Må åpenbart pushe meg selv litt hardere.

 

- Hvilken hobby dyrker du i ferien?

- Jeg liker å synke ned i bøker og leve meg helt inn i teksten. Det får jeg tid til i ferien. Nå har jeg lest de tre første av Elena Ferrantes Napoli kvartett. De blir bedre og bedre. Bok nummer tre var helt vidunderlig. Jeg kan nesten ikke vente på den fjerde. Tenk å kunne skrive slike bøker. I sommer har jeg forresten begynt å skrive på en bok selv. Den blir nok ikke av Ferrante kaliber, men er en samling av de fantasihistoriene jeg diktet for jentene mine da de var yngre. Det var fast takst på vei til barnehage og skole hver dag, og etter hvert utviklet det seg et stort persongalleri . Håper jeg klarer å skrive det ned på en levende måte.

 

- Hvilket sted reiser du aldri tilbake til?

- Kan ikke huske noe sted jeg synes har vært helt grusomt. Men jeg føler meg ferdig med to ukers teltturer.

 

- Hvilken advokat er din drømme-gjest til middag – og hva ville du servere?

- Michelle Obama er hjertelig velkommen på middag hos meg når som helst! Når det gjelder servering, ville jeg funnet noe som ser litt avansert ut, men som er superenkelt, fra matbloggen Mat på bordet. Det gjelder å være litt effektiv. Det er jeg sikker på at Michelle er enig i.

 

- Hvilke forventninger har du til Jens Johan Hjort som ny leder i Advokatforeningen?

- Bare positive forventninger. Hans erfaring fra politikken vil bli god å ha med i foreningens arbeid knyttet til ny advokatlov.

 

- En undersøkelse viser at de advokatene med jurist-foreldre får gjennomsnittlig høyere lønn enn de som har foreldre med andre yrker. Er det et problem?

- Ja, hvis høyere lønn er et utslag av et kjent navn og ikke av bedre prestasjoner så er det et problem. Jeg håper vi har kommet lenger enn at jussmiljøet er en liten andedam hvor det gjelder å ha det rette etternavnet.

 

Advokat-sommer

I spørsmål og svar-spalten Advokat-sommer stiller vi kjente advokater viktige og mindre viktige spørsmål. I dag er turen kommet til BAHR-partner Anne Sofie Bjørkholt.

Powered by Labrador CMS