Dag Are Børresen har skaffet seg pizzabakerovn, og ønsker seg celebre gjester. Foto: Privat

Drømmer om finansielle eiere i advokatbransjen

Kommunikasjonssjef i Help Forsikring, Dag Are Børresen, har nettopp anskaffet seg en pizzabakerovn, og drømmemiddagsgjesten er den romerske retorikk-kjempen Cicero. Eller mer oppnåelig: Hadia Tajik.

Justiskomiteens leder Hadia Tajik lanserte før sommerferien et representantforslag i Stortinget for "å styrke vanlige folks rettssikkerhet og motvirke økte forskjeller". Dag Are Børresen skulle gjerne diskutert hennes forslag om å legge til rette for at folk gis mulighet til å få gode og rimelige rettsråd. Dette er også ett av Børresens hjertebarn.

– Hvilken sak har engasjert deg mest på jobben denne våren?

Jeg er veldig fornøyd med at vi har fått de digitale, juridiske dokumentene våre, som samboeravtalen, til å kommunisere med brukerne. Avtalemotoren foreslår alternativer, forklarer hva de betyr, og beregner eierbrøk, med mer, mens du fyller ut. Dette er en del av Min side, der kundene enklere enn tidligere kan følge saken sin online.

I tillegg er jeg stolt av at en boligkjøper ved hjelp av sin Help-advokat har vunnet frem mot selgers forsikringsselskap i Høyesterett, i en prinsipielt viktig sak om hvordan mangelsvurderingen skal utføres. Jeg har også lyst til å nevne ny eierseksjonslov, vedtatt før sommeren, der Help har stått på for å få til en kobling mellom eierseksjonsloven og plan- og bygningsloven.

– Hva er dine morgenvaner om sommeren?

Kaffe, grovbrød, hjemmelaget syltetøy. Som gammel radiojournalist må jeg vel også få med at det er veldig sjelden radioen ikke står på. Store mengder aviser. Jeg tipper at ullgenser blir en vane denne sommeren også, men håper at den kan tas av litt utpå dagen. Shortsvær er det, uansett.

– Hva synes du om Regjeringens innsats på det justispolitiske feltet?

Den nye eierseksjonsloven fjerner muligheten for å få seksjonert bygningsareal uten at bygningen eller boenheten er godkjent til aktuell bruk etter offentligrettslige regler. Dette har skapt store problemer for mange boligkjøpere, og endringen er positiv. Men jeg skulle gjerne sett at vi hadde hatt en ny advokatlov på plass som åpner for finansielle eiere av advokatvirksomhet!

– I hvilken grad vil robotisering prege ditt advokatkontor fremover?

I stadig økende grad. Vi har gjennomført første del av digitaliseringsprosessen, ved å gjøre dialogen enklere for kundene våre gjennom Min side. Her har kundene også muligheten til å lage sine egne juridiske dokumenter under veiledning, og med kvalitetssikring av advokat i etterkant. Nå vil vi se på hvordan robotisering kan effektivisere virksomheten.

– Klientnapping. Bare et rykte eller et utbredt problem?

I Helps del av bransjen er ikke dette noe tema, men konkurranse er bra, og vi jobber naturligvis systematisk for å gi klientene best mulig service slik at de vil bli hos oss. Siden starten i 2005 har vi målt kundetilfredshet veldig nøye. Og uten fornøyde kunder hadde vi ikke vært så heldige å få Handel og Kontor inn som det 15. LO-forbundet med kollektiv advokatforsikring for sine medlemmer til høsten. Dette betyr at de har rett til advokathjelp privat innenfor familie- og arverett, kjøpsrett, fast eiendom, med mer, enten de bare trenger et enkelt råd eller bistand i domstolene. Og for å møte konkurranse må vi naturligvis sørge for å ha spesialister på "våre" rettsområder, og tjenester som kundene ønsker.

– Hvis du var justisminister for en dag – hva er det første du ville gjort?

Innført muligheten for finansielle eiere i advokatbransjen (her forutsetter jeg naturligvis utvidede fullmakter for ministeren).

– Hva gjør du for å gå fra jobb- til feriemodus, og hvor tilbringes årets ferie? 

Tar på shorts. Ferien i år foregår delvis på sykkel i Danmark og til fjells i Norge.

– Hvor ofte sjekker du mail og sosiale medier om sommeren?

Forhåpentligvis stadig sjeldnere. Det pleier å være altfor ofte i begynnelsen av ferien, men det kommer seg etter hvert.

– Hvordan holder du formen ved like?

Litt etter innfallsmetoden. Jeg er ikke så god på å ha skjemaer for alt.

– Hvilken hobby dyrker du i ferien?

Jeg har et mål om å padle mer kajakk. Og håper på et kitekurs i løpet av sommeren.

– Hvilket sted reiser du aldri tilbake til?

Jeg har et litt anstrengt forhold til Istanbul, men samtidig er det jo feigt ikke å gi byen en sjanse til.

 – Hvilken advokat er din drømme-middagsgjest – og hva ville stått på bordet?

Hvis jeg kan velge helt fritt og slakke litt på kravene for bevilling,  antar jeg at Cicero ville være en artig gjest, men det er mulig det ville bli vanskelig å komme til orde. Erling Kagge kan være et godt alternativ. Jeg vil gjerne høre om hvordan han får tid til alt sammen. Hadia Tajik uttalte seg nylig om hvordan rettssikkerheten kan forbedres. Det er utvilsomt et interessant tema å diskutere videre. Jeg har akkurat anskaffet en pizzabakerovn, så det blir vel noe derfra.

(Red.anmerk: Marcus Tullius Cicero (f.106 f.Kr, død 46 f.Kr) var en romersk politiker, advokat, taler og skribent som med sin veltalenhet anses som far til den klassiske, latinske prosa. Les mer her.)

Advokat-sommer

I spørsmål og svar-spalten Advokat-sommer spør vi kjente advokater viktige og noen mindre viktige spørsmål.

I dag er turen kommet til advokat og kommunikasjonssjef i Help forsikring, Dag Are Børresen. Han har en fortid som radiojournalist i P2 og jobbet som informasjonssjef i Norske Rørleggerbedrifters Landsforening, før han i 2007 begynte som advokat i Help.

Powered by Labrador CMS