Hege Salomon synes det er riv, ruskende galt at ventetiden for å anmelde voldtekt er opp til fire-fem uker lang. Foto: Robert Eik

Vil ha døgnåpent sex-politi

Leder av Bistandsadvokatutvalget, Hege Salomon, drømmer om et døgnåpent særorgan i politiet for alle typer seksualforbrytelser, frykter en snikinnføring av begrensninger for fornærmede og bistandsadvokater i straffesaker, og reiser aldri tilbake til Pattaya.

Hege Salomon er en profilert bistandsadvokat som kjemper for ofrenes rettigheter. Hun frykter at enkelte av forslagene til ny straffeprosesslov vil være et tilbakeslag for fornærmede og bistandsadvokater, forteller hun i dette sommerintervjuet.

– Hvilken sak har engasjert deg mest på jobben denne våren?

Definitivt høringsarbeidet i forbindelse med forslaget om ny straffeprosesslov. Straffeprosessutvalget har fremmet mange gode forslag som vil innebære effektivisering av strafferettspleien, slik som opptak av partenes forklaring i straffesaker, og forslaget om at dommeren skal ha få tilgang til politidokumentene. Samtidig er det noen av forslagene som kan føre til en svekkelse av fornærmedes rettigheter, og jeg frykter at forslagene kan medføre en snikinnføring av begrensende rettigheter for bistandsadvokaten og fornærmede i straffesaker.

– Hva synes du om Regjeringens innsats på det justispolitiske feltet?

Det er svært positivt at regjeringen har foreslått å endre reglene slik at flere gjerningsmenn som har begått en straffbar handling i felleskap, ikke lenger skal få såkalt "kvantumsrabatt" i oppreisningen, for eksempel i saker om gruppevoldtekt. Det er også bra at regjeringen har fokus på vold i nære relasjoner og overgrep generelt, men i praksis er det store utfordringer som ikke blir løst. Det er nå fire, fem ukers ventetid på å få inngitt anmeldelse for voldtekt (dersom det ikke har skjedd i løpet av siste døgnet) og det tar vanligvis et år eller mer å etterforske en voldtektssak. Jeg er også skuffet over at domstolenes økonomi ikke har blitt prioritert. Det er så viktig at alle ledd i straffesakskjeden får tilstrekkelig midler så de kan løse de store utfordringene man har i saker om vold i nære relasjoner og overgrep.

– I hvilken grad vil robotisering prege ditt advokatkontor fremover?

Som bistandsadvokat er det menneskelige heldigvis helt sentralt. Vi drar jo fordel av at domstolene og politiet i større grad benytter digitalisering, men robotisering er et fremmet begrep i mitt arbeid.

– Klientnapping. Bare et rykte eller et utbredt problem?

Jeg tror det er et større problem blant forsvarere. Det er mye forsvarerbytter i straffesakene, særlig der siktede sitter i varetekt.

– Hvis du var justisminister for en dag – hva er det første du ville ha gjort?

Jeg ville opprettet SEPOL, som ville være er en sentral enhet eller et særorgan for alle typer seksualforbrytelser som skulle vært døgnkontinuerlig åpent for publikum. Jeg ville gjøre det attraktivt å jobbe med sedelighetssaker, og sørge for at alle fikk anmeldt overgrep umiddelbart, samt raskere saksbehandling og god kompetanse i alle ledd, i alle distrikter. Jeg ville styrket politi og påtale og domstoler med tilstrekkelig midler. Forhåpentligvis ville dette hatt en forebyggende effekt.

– Hva gjør du for å gå fra jobb- til feriemodus, og hvor tilbringes årets ferie? 

Jeg sover litt lengre om morgenen og legger meg litt senere, og er litt mer sosial med gode venner. I ferien håper jeg på sol og bademuligheter og ikke for mye organiserte aktiviteter, da er jeg veldig fornøyd.

Det blir en variert ferie i år. I disse dager er jeg i Oslo og bidrar litt med praktiske oppgave på en internasjonal barneleir (CISV),  i den forbindelse får vi også overnattingsbesøk av fire barn fra leieren. Så skal vi en tur til Venezia og til Sitges der sønnen min skal spille i en sjakkturnering. Sitges er en sjarmerende liten kystby syd for Barcelona. Kanskje blir det en tur til Hvaler og Bodø i august.

– Hvor ofte sjekker du mail og sosiale medier om sommeren?

Et par ganger om dagen tror jeg, klarer ikke å la være!

– Hva er dine morgenvaner om sommeren?

Jeg starter gjerne dagen med en løpetur.  Jeg er blitt glad i å løpe etter at jeg kom litt oppi førtiårene, og det gjør jeg regelmessig, og har fått et fitbit-armbånd av en venninne som gjør at jeg blir inspirert til å gå flest mulig skritt hver dag. Deretter følger en god frokost, gjerne utendørs, med en avis og en espresso.

Må også nevne at vi nylig har ansatt en ny sprek advokat hos oss, Line Foss. Hun er trilatlet og har tatt initiativ til ti minutters styrketrening i arbeidstiden, så hvis du kommer på uventet besøk til oss ved 14-tiden, kan du risikere å se en gjeng som ligger på gulvet med beina i været!

– Hvilken hobby dyrker du i ferien?

Jeg har ingen ordentlig hobby, bruker mye tid på jobb og rettspolitisk arbeid, så da prioriterer jeg familien når jeg først er hjemme, men jeg liker hagearbeid. Det er avstressende når man har mange tunge saker som surrer i hodet.

– Hvilket sted reiser du aldri tilbake til?

Pattaya. Jeg synes Thailand er et flott land på mange måter, men sexindustrien var veldig åpenbar i Pattaya. Jeg fikset ikke helt det, og syntes det var problematisk å feriere der eldre europeiske menn åpenbart utnyttet lokale jenter.

 – Hvilken advokat er din drømme-middagsgjest – og hva ville stått på bordet?

Det må bli Barak og Michelle Obama. De fremstår som utrolig sympatiske og engasjerte mennesker som jeg respekterer, og  det hadde vært  utrolig interessant å få høre om deres arbeid. Og så ville jeg fortalt dem om den norske bistandsadvokatordningen og retten til å fremme sivile krav i straffesaken. Kanskje retten til bistandsadvokat kunne bli en valgkampsak for Michelle hvis hun stiller til neste valg? Jeg ville servert norske reker og hvitvin. Det er alltid gøy å lære utenlandske gjester å skrelle reker.

Advokat-sommer

I spørsmål og svar-spalten Advokat-sommer spør vi kjente advokater viktige og noen mindre viktige spørsmål.

I dag er turen kommet til advokat Hege Salomon. Hun er leder av utvalget for bistandsadvokater i Advokatforeningen, og er partner i advokatfirmaet Salomon Johansen i Oslo. Hege Salomon er fast bistandsadvokat i Oslo tingrett og i Borgarting lagmannsrett, og har spesialisert seg i menneskerettigheter ved Aix-Marseille Universitè i Frankrike.

Powered by Labrador CMS