Lars Kåre Pedersen, daglig leder i advokatfirmaet Bull Årstad.

Advokat skal ha svindlet rike rogalendinger for en halv milliard kroner 

Over flere år skal advokaten ha drevet en fiktiv lånevirksomhet fra sitt kontor i advokatfirmaet Bull Årstad. - Vi føler oss ført bak lyset og vil komme til bunns i saken, sier daglig leder. 

Publisert Sist oppdatert

Det er Dagens Næringsliv som torsdag formiddag forteller den omfattende historien om bedrageriet i hundremillionersklassen, etter at Sandnesposten skrev om kravene i boet til en avdød advokat fra Sandnes (krever innlogging). 

– Jeg vil karakterisere dette som den største advokatskandalen i norsk historie, sier Selmer-advokat Bård Koppang til DN. 

Fra advokatens kontor i advokatfirmaet Bull Årstad skal han ha drevet fiktiv lånevirksomhet i stor skala, hvor næringslivsaktører fikk tilbud om å låne ut penger til nye prosjekter med høye renter. 

Sammen med tre kolleger bistår Koppang over 30 klienter med utestående penger. Ifølge DN har Selmers klienter lånt ut opp mot 250 millioner kroner gjennom advokaten. Også Haver representerer flere klienter som har investert omtrent like mye. 

Falske garantier

Advokaten skal ha fortalt långiverne at han hadde en klient med behov for kortsiktig lån, hvor han kunne formidle lånet. Advokatfirmaet Bull Årstad garanterte angivelig for lånet i form av inneståelseserklæringer.

Dagens Næringsliv skriver at advokatfirmaet hevder garantiene var falske.  Kreditorer og bostyrer forsøker å finne ut av hvor pengene er nå. Foreløpig er ingen reelle låntakere funnet, ifølge avisa. 

– Våre klienter sier at de oppfattet inneståelseserklæringene som en garanti for oppgjør. Flere forteller også at de konfererte regnskapsfører og revisor om dette, sier Koppang.

– Dette er uvirkelig

Både Økokrim, Finanstilsynet og Tilsynsrådet for advokatvirksomhet er orientert om saken. Advokat Koppang sier til Dagens Næringsliv at klientene føler seg rundlurt. 

– For noen betyr dette veldig mye. Det er kanskje alle deres oppsparte midler. Alle føler seg lurt og misbrukt av en som de har hatt stor tillit til over mange år, sier Koppang.

Få dager etter at advokaten ble politianmeldt av advokatfirmaet Bull Årstad, tok han sitt eget liv. 

– Vi ble tirsdag gjort kjent med at en av våre tidligere kolleger gjennom mange år er død. Våre tanker går til hans nærmeste familie. Flere av advokatfirmaets ansatte har også kjent avdøde gjennom mange år og er overrasket over det vi har funnet ut den siste tiden. Dette er uvirkelig, og vi er rystet, sier daglig leder Lars Kåre Pedersen til DN.

Varslet for to uker siden 

I en pressemelding på egne nettsider, skriver advokatfirmaet Bull Årstad at de føler seg ført bak lyset og vil komme til bunns i saken. 

«Vårt advokatfirma har nylig oppdaget at en tidligere partner hos oss har avgitt uriktige erklæringer på advokatfirmaets brevark, til navngitte investorer, om at firmaet innestår for riktig tilbakebetaling av deres investerte kapital. Dette kan ha påført et ukjent antall investorer og vårt firma risiko for økonomisk tap», heter det i meldingen. 

– I erklæringene har den tidligere partneren skrevet at det er deponert underliggende sikkerhet med bestemte beløp for investeringen. Vi er ikke kjent med slike deponeringer eller sikkerhet, sier Pedersen. 

Flere av personene og foretakene som har investert har advokatfirmaet ikke hatt noe registrert klientforhold til, skriver firmaet videre. 

– Vi fikk informasjon som ga oss grunnlag til å anmelde forholdet til politiet og varsle tilsynsmyndighetene for om lag to uker siden. Vi har også engasjert eksterne ressurser til å foreta en gjennomgang av faktiske forhold, sier Pedersen.

– Det er trist og sterkt beklagelig at andre og vårt firma ser ut til å ha blitt ført bak lyset og blitt påført risiko for tap. Vi samarbeider med tilsynsmyndighetene for å finne ut hva som har skjedd.

Powered by Labrador CMS