Kim Gerdts.

Advokat Kim Gerdts (61) er død

Den kjente forsvarsadvokaten døde natt til søndag.

Publisert Sist oppdatert

Advokat Kim Gerdts døde av kreft, opplyser Olav Braaten, kollega og styreleder i Advokatfirmaet Rogstad.

- Kim er nå på et bedre sted. Vi tenker først og fremst på hans nærmeste, sier Braaten i en melding som først ble sitert av Dagbladet.

- Med bortgangen til Kim har vi lidd et enormt tap. Et tap av et menneske som var en fargeklatt av de mest sjeldne. Han hadde en raushet og dybde som få har. Han viste en omsorg som få viser, sier styrelederen i meldingen.

På Facebook har Kim Gerdts fortalt om kreftsykdommen og behandlingen. I april opplyste han at han var ferdig med cellegift og stråling. Fra april-måned og et år fremover skulle han etter planen motta immunterapi.

«Jeg er lykkelig. Jeg tar det hele med indre ro. Dette blir man ikke frisk av», skrev Gerdts til en venn den 7. august. I et åpent Facebook-innlegg skrev han: «Jeg måler ikke livet i år. Jeg måler det i livstid. Jeg har levd et godt liv.».

- Tok vare på alle

Braaten beskriver Gerdts som en unik jurist.

- Det var så mange fasetter ved og i Kim at man ofte lot seg forundre. Som jurist evnet han å ta vare på alle sine klienter. Som kunstner var han fargerik. Som filosof var han kunnskapsrik og i særlig grad belest. En kunnskap han ved sitt rolige og lune vesen gjerne delte med dem som ville høre på ham, sier han.

Gerdts jobbet i Rogstad fra 2019. Fra 2002, til han meldte overgang til Rogstad, arbeidet han sammen med advokat Marte Svarstad Brodtkorb i Advokatene Brodtkorb & Gerdts.

Fra 1997 til 2002 jobbet han i firmaet Advokatene ved Tinghuset, og fra 1992 til 1997 i Advokatfirmaet Staff. Gerdts var dessuten nestleder i WayBack, Stiftelsen Livet etter soning.

Frode Sulland: Stod alltid på klientenes side

- Det var en svært vond og trist beskjed å få at Kim har gått bort, sier advokat Frode Sulland. Han var leder av Forsvarergruppen i tolv år frem til 2015.

Kim Gerdts, Frode Sulland, og Cathrine Grøndahl aksjonerte for forhandlingsrett for advokater.

- Jeg har kjent Kim i det meste av mitt advokatliv. Han har alltid vært en forsvarer som har stått på klientenes side, og alltid hatt et enestående engasjement både for rollen som forsvarer, og for sine egne klienter, sier Frode Sulland til Advokatbladet.

Kim Gerdts har vært en tydelig stemme i forsvarermiljøet og dermed også i offentligheten, forteller Sulland.

- Og det må vi bare applaudere, når folk orker å ta den ekstra belastningen, selv om vi ikke nødvendigvis alltid er enig, sier han.

Etter at Kim ble syk, har han vist en måte å takle livet og livets avslutning på, som har vært dypt imponerende og rørende, mener Sulland.

- Kim var også en svært fargerik og samtidig hjertevarm person som vi alle vil huske med stor respekt og glede.

- Staff var hans forbilde

Advokat Marte Svarstad Brodtkorb jobbet sammen med Kim Gerdts i seksten år.

Marte Svarstad Brodtkorb.

- Min tanker går først og fremst til hans kone og to barn. Jeg vil huske Kim som en engasjerende kollega som det var morsomt å jobbe sammen med, og som alltid evnet å leve seg inn i klientenes situasjon, sier Brodtkorb.

Gerdts var veldig glad for å ha hatt sitt første møte med advokatyrket i Advokatfirmaet Staff, forteller hun.

- Han mente at Tor Erling Staff var den aller beste forsvareren i Norge, og lærte veldig mye av ham. Staff forble hans forbilde i hele hans virke, sier Brodtkorb.

- Velformulert og tydelig stemme

- Å så trist. Han var et varmt og engasjert menneske. Til tross for våre uenigheter, satte jeg stor pris på ham, sier Marius Dietrichson, leder av Forsvarergruppen i Advokatforeningen.

Marius Dietrichson.

Gerdts satt i styret i Forsvarergruppen fra 2015 til 2020. Gerdts var også valgt inn i representantskapet i Advokatforeningen fra 2014 til 2020, som er Advokatforeningens øverste organ.

- Jeg har hatt glede av ham som kollega og som tillitsvalgt. Gerdts var en forsvarer med en velformulert og tydelig stemme, sier Dietrichson.

Hadde en «wow»-faktor

På Facebook har mange advokater uttrykt sorg over Gerdts bortgang. Blant dem Brynjar Meling.

Kim Gerdts jobbet fem og et halvt år sammen med advokat Tor Erling Staff. Her fra Staffs begravelse i 2016.

«Gode Kim. Du var en ener. Du hadde en wow-faktor som få eller ingen andre i bransjen. En retorikk som kunne snu opp og ned på saken, en replikk som kunne få oss kolleger til å bryte ut i latter. Du hadde også stil. En mann som visste å te seg og kle seg. Men først av alt var du hel ved. En som hadde skjønt samfunnsoppdraget, og ansvaret som det innebærer, selv når vi må si det upopulære», skriver advokaten

Meling skriver videre at han er glad for at han fikk sagt mye av dette til Kim Gerdts mens han ennå var blant oss.

«Takk for det forbildet du var. For meg og alle andre som fikk oppleve deg. Hvil i fred», skriver Meling.

- Sa det du mente

Advokat Paal-Henrich Berle i Bergen, tidligere nestleder i Advokatforeningen, dro til Lesvos sammen med Kim Gerdts for å hjelpe båtflyktninger tilbake i 2015, da syriske flyktninger ankom den greske øya i tusentall.

Arild Dyngeland og Paal-Henrich Berle under Rettshjelpaksjonen i 2015.

«Kjære Kim. Du var deg selv, og du var knusegod! Jeg har gode minner med deg fra studietiden, og da vi reiste sammen til Lesvos på din inspirasjon, ble vi kjent på en helt annen måte. Du var absolutt hel ved! Du sa hva du mente og du sto for det! Dette bare føles bare ufattelig trist og urettferdig! Hvil i fred min kjære venn!», skriver Berle.

«Hvil i fred. Du sto for noe. Alltid», skriver advokat John Christian Elden.

- En fargerik person

- Kim var jo så levende, ekte, varm, intens, og svulstig noen ganger, og jeg elsket det, sier forsvarsadvokat Maria Hessen Jacobsen i Elden.

- Jeg er veldig begeistret for fargerike personer i den sfæren vi opererer i, og føler meg rikere som har kjent ham, sier Jacobsen til Advokatbladet.

Advokat Arild Dyngeland i Schjødt ledet Advokatforeningens rettshjelpsaksjon i 2015, og har kjent Kim Gerdts i en årrekke.

- Kim var en god venn og kollega, og en dyktig advokat. Han hadde omsorg for alle han kom i kontakt med. Jeg vil savne ham dypt, sier Dyngeland til Advokatbladet.

Kim Gerdts etterlater seg kone og to voksne barn.

Fra redaksjonen: Advokatbladet skrev først at Kim Gerdts ble 62 år. Det korrekte er 61 år. Vi beklager feilen.

Kim Gerdts deltok i 2017 i Advokatforeningens aksjon for å få forhandlingsrett om rettshjelpssatsen. Her fotografert foran Stortinget sammen med Morten Bjønnes (fra v.) Hege Salomon, og Harald Grape.
På middag med representantskapet i Advokatforeningen sammen med advokat Pål Behrens.
I 2015 dro Kim Gerdts til Hellas for å hjelpe syriske flyktninger som tok seg over det smale stredet mellom Tyrkia og den greske øya Lésvos.
Powered by Labrador CMS