ADVOKAT-JUL

For Vislie er det viktigste å holde på med noe hun synes er morsomt og spennende. I Thommessen gjør hun nettopp det.
For Vislie er det viktigste å holde på med noe hun synes er morsomt og spennende. I Thommessen gjør hun nettopp det.

– Bruk minst like mye tid på motpartens argumenter som du gjør på egen sak

Thommessen-partner Camilla Sophie Vislie er en av landets best betalte kvinnelige advokater, og er opptatt av likelønn. I dette intervjuet forteller hun blant annet om viktigheten av ikke å undervurdere motparten, og den gangen da hun ble sprayet med tåregass av politiet.

Publisert Sist oppdatert

I snart 17 år har Camilla Vislie vært knyttet til advokatfirmaet Thommessen. For elleve år siden ble hun tatt opp som partner i firmaet, og i dag leder hun avdelingen for immaterial-og markedsføringsrett.

Siden hun begynte i firmaet har hun vært inn og ut av retten, og prosedert en rekke patent-, varemerke- og opphavsrettstvister. Siden 2018 har hun kunnet skilte med møterett.

«Camilla (...) stands out as one of the best IP litigation lawyers in Norway», heter det i Legal500 sin rangering av året.

– Jeg har alltid synes at immaterialrett er spennende, men før jeg begynte i Thommessen, jobbet jeg som rådgiver i lovavdelingen i Justisdepartementet og som dommerfullmektig i Øvre Romerike tingrett. Jeg var altså generalist før jeg kom til Thommessen, men søkte meg hit fordi jeg ville lære mer om immaterialrett og tvisteløsning, forteller hun.

Bredt spekter av saker

På spørsmål om hva som er det mest givende med å jobbe med immateriell- og markedsføringsrett, er Vislie klar. Det er variasjonen som driver henne.

– I vår avdeling jobber vi veldig variert. Vi har å gjøre med mange forskjellige bransjer, og får innsikt i hva de jobber med; alt fra legemiddelindustri til havbruk og musikkrettigheter. Det er interessant og spennende.

– Det er også veldig givende å veksle mellom de store patenttvistene og drive med rådgivning, skrive avtaler og forhandle. I det hele tatt byr arbeidet på en kombinasjon som har vist seg å være veldig bra for meg. Det blir aldri kjedelig.

Hun har vært prosessfullmektig i en rekke store og medieomtalte saker. Et lite søk på Lovdata viser at hun har representert klienter som Dagbladet, Dagens Næringsliv, Orkla, RiksTV , TONO og legemiddelbransjen, for å nevne et utvalg.

Kaffebar drevet av =Lik

I fjor flyttet advokatfirmaet inn i Via-bygget i Vika, et bygg som har fått merkelappen Norges råeste kontorbygg. Bygget har panoramautsikt mot fjorden, store grønne terrasser og åpne kontorløsninger.

- Vi har mange flinke og hyggelige folk, og skikkelig bra lagånd. Også har vi veldig fine nye lokaler, med en veldig hyggelig kaffebar. Alle advokatene sitter også i landskap, og det fungerer mye bedre enn hva jeg trodde, forteller hun.

Det er =Kaffe, som eies av stiftelsen Erlik, som driver kaffebaren i Thommessen. Kaffebaren ligger i 12.etasje, og de ansatte er fra Oslos gatemiljøer, og noen er rusavhengige.

Vil ha likelønn

Ifølge Dagens Næringsliv var Vislie på sjuende plass over kvinnelige advokater med høyest inntekt i 2021.

Bare 16 kvinner er å finne på listen over de to hundre advokatene med høyest inntekt.

– Jeg er selvfølgelig opptatt av at flere kvinnelige partnere skal få komme til. På samme måte er det åpenbart at vi må strebe etter likelønn mellom menn og kvinner. Det ligger i dagen, sier hun.

– Rettshjelpssatsen har også vært mye diskutert i året som har gått, hva synes du om nivået på denne?

– Det er helt klart at denne ikke er forsvarlig, og den må økes. Det svaret tror jeg du vil få fra de fleste.

Svekket tillitt

FAVORITTER

Advokat: Det er umulig å plukke ut én favorittadvokat, men de jeg har lært mest av her i Thommessen er Arne Ringnes, Siri Teigum og Erik Samuelsen.

Sport: Jeg liker mange forskjellige sporter. Kanskje er det å gå på ski gjevest.

Juleby: London

Julesang: Veldig mange. Hark! The Herald Angels Sing, O helga natt og Deilig er jorden når julen virkelig er der. Men Baby it's Cold Outside har kommet høyere opp på spillelisten så langt.

Julemat: And. Vi har kuttet ut pinnekjøtt

– Vil du ha like stor tiltro til domstolene den 1. januar 2023 som du hadde 1. januar 2022?

– Det er klart at frifinnelsen av Viggo Kristiansen og gjenåpning og ny tiltale i Tengs-saken har vært belastende for juriststanden generelt, og særlig for domstolene. Tilliten som jeg og alle andre borgere må ha til at domstolene avsier riktige dommer er nok redusert, ja. Dette gjelder særlig i straffesakene, og det blir ekstra alvorlig når feil begås på dette området.

– Men innenfor de områdene jeg selv holder på med, er nok saken en annen. Jeg er mest i Oslo tingrett, og mange av dommerne som jobber med immaterialrett der, er veldig flinke. I de sakene jeg jobber med har jeg samme tiltro til domstolene som jeg hadde for ett år siden.

– Hvem her i landet har en jobb å gjøre for å endre sitt rennommé til det bedre i 2023?

– Akkurat nå er det kanskje en viss høyesterettsdommer som har en liten jobb å gjøre.

Tidsoptimist

–Hva er ditt nyttårsforsett i jobbsammenheng?

– Jeg er tidsoptimist og blir veldig lett engasjert i de sakene jeg jobber med. Dette er ofte en dårlig kombinasjon når døgnet bare har 24 timer. Så mitt nyttårsforsett må være å bli enda bedre på å planlegge tiden.

– Hva var det beste med 2022 jobbmessig?

– Det er vanskelig å velge ut én ting som var best. Men jeg vil trekke frem opplevelsen av godt samarbeid med flinke klienter og medarbeidere mot et felles mål, enten det var å vinne en tvist eller å komme i mål med en avtale som skal fungere for begge parter. Ellers har noen av de tvistene jeg jobber med for tiden – en legemiddelpatentsak og en sak om musikkrettigheter – vært høydepunkter i år.

– Hva gleder du deg til å jobbe med i 2023?

– Jeg gleder meg til å jobbe med flere store tvistesaker. Noen av de forbereder vi nå og andre vet jeg vil komme. Også ser jeg frem til å fortsette å jobbe med masse spennende klienter som vi hjelper med rådgivning og forhandlinger innenfor mange forskjellige bransjer. Det ene er like interessant som det andre. Det er gøy å gå i retten og det er gøy å bidra strategisk.

– Er det et annet advokatfirma du gjerne skulle jobbet for?

– Nei, og i tilfelle forteller jeg det ikke her!

Vislie liker sport, og er særlig glad i å gå på ski.
Vislie liker sport, og er særlig glad i å gå på ski.

– Hva er ditt største feilskjær så langt som advokat?

– Det må være å undervurdere motpartens argumenter. Da jeg var ganske fersk som advokat fikk jeg av forskjellige grunner hovedansvaret for en ganske omfattende sak. Her møtte jeg tidligere kommuneadvokat Helge Olav Bugge i retten. Da lærte jeg at man bør bruke minst like mye tid på motpartens argumenter som man gjør på egen sak. Den saken vant jeg ikke!

– Har du et bestemt karrieremål?

– For meg er det viktigste å holde på med noe jeg synes er morsomt og spennende. Det gjør jeg, og utover det har jeg ingen konkrete mål.

Ble sprayet med tåregass

– Er det noe spesielt ved deg som svært få vet om?

-Jeg tror ikke det er så veldig mange som vet at jeg har blitt sprayet med tåregass av politiet på Akershus festning. Dette skjedde i forbindelse med en demonstrasjon mot Margaret Thatcher i 1986. Jeg er fortsatt litt usikker på hvordan jeg egentlig havnet der. Jeg var vel bare på feil sted, åpenbart til feil tid.

– Hva skal du gjøre i julen?

Julenissen og Vislie.
Julenissen og Vislie.

– Denne julen skal vi feire julaften hjemme hos oss. Det blir folksomt og hyggelig med 18 stykker. Første juledag var vi hos broren min, også tar vi ta noen dager på Geilo.

Powered by Labrador CMS