Geir Sviggum ser frem til noen dager med familien på fjellet i julen.
Geir Sviggum ser frem til noen dager med familien på fjellet i julen.

- Unge advokater spesialiserer seg for tidlig

Wikborg Rein-partner Geir Sviggum mener advokater som spesialiserer seg for tidlig risikerer å miste noe av det brede, juridiske skjønnet. Selv har han måttet avlyse alle jobbrelaterte julebord i år fordi han leder en tidkrevende granskningen av den mye omtalte hvitvaskingssaken i Namibia.

Publisert Sist oppdatert

Geir Sviggum er styreleder i Wikborg Rein, landets største advokatfirma, og har bred erfaring, blant annet som managing partner for firmaets Shanghai-avdeling. Tidligere i år ble han kåret til årets internasjonale advokat i Finansavisen.

– Moderne ledelse av et advokatfirma innebærer at alle advokater, også partnere, i mye større grad enn før er underlagt en retning og en strategi som man må forholde seg til. Verden har blitt mer spisset og spesialisert. Vi jobber for krevende og komplekse klienter som selv besitter svært mye kompetanse, og som etterspør den absolutte ekspertisen innen ulike fagområder, uttalte Sviggum i forbindelse med et lengre intervju om firmaets vekst med Advokatbladet tidligere i år.

Les hans råd til ferske jurister i den røde boksen under.

– Hvilken sak krevde mest av deg i året som gikk?
– Jeg leder granskningssaken knyttet til den medieprofilerte, påståtte hvitvaskingssaken mot den namibiske fiskeriindustrien. Det er en svært arbeidskrevende sak, og vi har et titalls advokater på bakken i en rekke land. Saken er selvsagt unikt lærerik for alle som er involvert. Og de lærdommene skal vi snakke mye om når saken er over. Men selv om dette har vært krevende, sitter jeg først og fremst igjen med enorm stolthet over den kompetansen og arbeidsviljen som demonstreres av kollegaene mine i en sak som denne.

Kort om Geir Sviggum

Alder: 43

Arbeidssted: Wikborg Rein

Spesialisert i: Krisehåndtering og internasjonal tvisteløsning.

Bosted: Oslo

Sivil status: Gift og (nesten) tre barn

Hva skrev du masteroppgave om?: - Det var ikke masteroppgave da jeg studerte, men jeg skrev en avhandling i Australia om forhandlinger med kinesiske kontraktsmotparter.

Faglig forbilde?: Dag Steinfeld lærte meg opp som prosedyreadvokat. Det var en unik skole. Jeg har videre hatt mange forbilder ut fra deres eminente språk, for eksempel Sjur Brækhus, Viggo Hagstrøm og Gunnar Aasland. Og så har jeg hatt gleden av å jobbe med en lang rekke engelske advokater gjennom årenes løp, herunder såkalte QCs (barristers). Blant dem er det mange som har imponert meg og lært meg mye!

Hva brenner du for, rent faglig?: - En kjepphest for meg er viktigheten av godt skjønn og et sterkt judisium. En utfordring med den sterke spesialiseringen vi opplever i forretningsadvokatbransjen, er at unge advokater blir for spesialisert, for tidlig. Da risikerer man å miste noe på veien i utviklingen av det brede, juridiske skjønnet. Så det å brenne for jussen som fag, holde seg faglig oppdatert også utenfor sin egen spisskompetanse og tørre å befatte seg med og lede saker som har et bredere faglig nedslagsfelt, anbefaler jeg stadig til den fremvoksende generasjonen av norske jurister.

– Hva er det viktigste advokat-standen bør lære av NAV-skandalen?
– NAV-skandalen ser for meg ut som en kollektiv systemsvikt. En av de viktigste kvalitetene ved en akademiker generelt og en jurist spesielt, er evnen til å stille spørsmål ved autoriteter og etablerte sannheter. Det var det nok flere som skulle gjort i denne saken, uten at jeg kjenner den inngående.

– Hva er ditt nyttårsforsett i jobbsammenheng?
– Wikborg Rein har hatt en fremgang de seneste årene hva gjelder klientportefølje og kompetansebygging som selv en optimist som meg ikke turte å tro på for få år siden. Jeg har hatt den store glede av å spille en rolle i teamet som har formet denne helheten. Så mitt nyttårsforsett profesjonelt er ganske enkelt at Wikborg Rein er et enda bedre firma om et år enn det er i dag.

– Jeg må også få legge til at jeg har en ambisjon om å jobbe litt mindre. Det har toppet seg litt i år. Jeg venter barn nummer tre i januar, og planlegger å være en synlig, og viktig aktør på hjemmebane i 2020.

– Hvis du får velge, hva ville du tatt ut av den nye advokatloven?
– Jeg er nok mer opptatt av hva som ikke bør ut, som for eksempel internadvokaters likestilte posisjon med eksternadvokater hva gjelder taushetsplikt.

– Hva gleder du deg til å jobbe med i 2020?
– Jeg jobber mye med industrijurister, det vil si juridisk avdeling og compliancefunksjoner i de store, norske landbaserte industriforetakene. Det er mye gjensidig læring i disse relasjonene. Det er flere konkrete prosjekter i denne sfæren jeg gleder meg virkelig til i 2020.

– Hvilket julebord var årets høydepunkt?
– På grunn av den svært arbeidskrevende saken vi står i, har jeg kansellert absolutt alle jobbrelaterte julelunsjer og julebord! Det eneste jeg fikk med meg var julebordet på jobben til kona mi for noen uker siden. Der ble jeg stolt vinner av stein, saks & papir-turneringen!

– Hva får deg i julestemning?
– Barna og kona mi, som er enda barnsligere enn meg når det gjelder jul. Også er vi sammen med et vennepar i Oslo Konserthus hver eneste førjulstid for å se Love Actually med liveorkester til. Det er veldig stemningsfylt! Jeg er også opptatt av det tradisjonelle julebudskapet, og tradisjonelle julesanger. Vi går aldri glipp av julegudstjenesten før jul. Det er høytid for oss.

– Har du en fun fact du kan fortelle om deg selv?

– Tja, jeg var med i NM i rock da jeg var 14 år, som gitarist i death metal-bandet Semetary, som jeg var grunnlegger av. Vi skrev ordet bevisst med skrivefeil. Vi gikk ut i første runde. Jeg vokste opp i et litt rufsete nabolag der helgene kunne preges av slåsskamper og hard musikk. Ellers tror jeg rekorden min for raskeste knock-out i NM i fullkontaktkarate (3 sekunder) fra NM i Flekkefjord i 1997 fremdeles står...

– Hvor går årets juleferie?
– Vi får noen dager på hytta vår på fjellet. Det gleder vi oss veldig til.

– Hva er ditt favoritt-tv-program i julen?
– Jeg er en tradisjonalist, og jeg er barnslig med julen. Jeg elsker alt som har gått på NRK siden tidenes morgen, som Kvelden før kvelden, Sølvguttene og Tre nøtter til Askepott.