Toralf Wågheim hygger seg med både pinnekjøtt og Premier League-fotball i julen, men julens høydepunkt for ham i år kom definitivt på Haukeland sykehus. Foto: Privat

- En etterlengtet forenkling av disiplinær- og tilsynssystemet

For Riisa og co.-advokat og faste Advokatbladet-spaltist Toralf Wågheim er det gledelig at Justis- og beredskapsdepartementet har jobbet aktivt med en ny advokatlov i 2018. - Lovgiver bør snarest få på plass en advokatlov, mener Wågheim.

I hver utgave av Advokatbladet skriver Wågheim om advokatenes ansvar. Nå håper han en ny advokatlov snart blir klar.

– Hvilken sak krevde mest av deg i året som gikk?

- Det er vanskelig å trekke frem en bestemt sak, men jeg prosederte en eiendomstvist i Gulating lagmannsrett i knappe to uker. Saken reiste flere prinsipielle og spennende problemstillinger, i tillegg til et omfattende faktum. Dommen ble anket til Høyesterett, og det gjenstår å se om saken slipper inn til behandling.

– Har ditt advokat-kontor tatt i bruk noen legal tech-løsninger i løpet av året? Har dere evt. planer om å gjøre det?

- Våre tekniske løsninger er i stadig utvikling, og det jobbes kontinuerlig opp mot våre leverandører for å effektivisere vårt arbeid. Vi er i ferd med å bli heldigitale i både prosess og saksbehandling. Vi holder også kurs i digital prosess for prosedyreadvokater, forsikringsselskaper og offentlige etater.

– Hva gleder du deg til å jobbe med i 2019?

- I tillegg til flere spennende rettssaker som er berammet, ser jeg frem til å starte vervet som nytt medlem i Advokatforeningens lovutvalg for forsikringsrett.

– Hvilken lov bør endres fortest mulig?

- Lovgiver bør snarest få på plass en advokatlov.

– Timeprismodellen i advokatbransjen: Kommet for å bli eller moden for endring?

- Timeprismodellen synes i dag å være fremtredende for de fleste advokatoppdrag. Andre modeller, herunder fast pris, synes å ha blitt mer og mer aktuelt den senere tid. Jeg tror nok likevel timeprismodellen vil vedvare i stor grad også fremover.

– Pr. dags dato er 24 av 264 (cirka 9 prosent) av partnerne i landets fem største advokatfirmaer kvinner.

Hvor mange tror du det er om ett år? 

- Mitt inntrykk er at advokatfirmaene, også de største, jobber målbevisst for å øke kvinneandelen i partnerskapet, men det er nok et stykke frem til vi ser en markant økning. Jeg gjetter på at hvert av de fem største firmaene får én ny kvinnelig partner hver i 2019, slik at tallet øker til 29.

– Hvem er ditt faglige forbilde?

- Jeg har vært heldig å få jobbe med mange dyktige advokater hos nåværende og tidligere arbeidsgivere. Som advokatfullmektig i Advokatfirmaet Hjort gikk jeg i lære hos blant annet Sveinung O. Flaaten og Erik Keiserud, to usedvanlig dyktige advokater og forbilder. Flaaten er meget sterk analytisk, eksepsjonelt grundig og er alltid godt forberedt. Keiserud har en unik faglig allsidighet, høy faglig integritet og som med rette nyter stor respekt, også hos motparter og domstoler.

– Hva var det beste som skjedde på ditt fagfelt i 2018?

- Jeg jobber mye med advokatrett og advokatansvar. I den forbindelse er det meget positivt at Justis- og beredskapsdepartementet i 2018 har jobbet aktivt med forslaget til ny advokatlov. En forenkling av disiplinær- og tilsynssystemet er etterlengtet.

– Hva er ditt nyttårsforsett i jobbsammenheng?

- Nei, jeg har ingen nyttårsforsetter.

– Hva er din viktigste juletradisjon?

- Jul betyr først og fremst kvalitetstid med familien. Lange frokoster i pysj og juleaktiviteter med barna. Premier League på Boxing day er likevel et must! På julaften i Bergen har også svigerfars pinnekjøtt og akevitt blitt en favoritt!

– Hvilket julebord var årets høydepunkt?

- Årets beste julebord var to tørre brødskiver på fødeavdelingen på Haukeland Universitetssykehus med familiens nye lillebror i fanget.

– Hva er din favoritt-julefilm- /serie?

- De tre siste årene har familien sett Snøfall hver kveld i desember. Jeg ser også Love Actually i løpet av desember sammen med min kone. Min personlige favoritt er nok likevel Die Hard (Aksjon Skyskraper), det er vel en julefilm?

[su_box title="Advokat-jul" box_color="#e14030" title_color="#fffdfd"]

I spørsmål og svar-spalten Advokat-jul stiller Advokatbladet profilerte advokater både faglige spørsmål, og noen uhøytidelige julespørsmål. 

I dag kan du bli bedre kjent med Toralf Wågheim.

Tidligere Advokat-jul-intervjuer:

19. desember: Christian Hals

20. desember: Heidi Ysen 

21. desember: Christian Fredrik Michelet

22. desember: Zulifqar Munir

23. desember: Stig Bech

24. desember: Torstein Bae

25. desember: Liv Zimmermann

27. desember: Anders Rosenberg

28. desember: Kjetil Nilsen 

29. desember: Kristin Bugge Midthjell

29. desember: Lars Kristian Myklebust

[/su_box]

Toralf Wågheim

Alder: 38 år

Arbeidssted: Advokatfirmaet Riisa og Co.

Spesialisering: Erstatningsrett, tvisteløsning og prosedyre

Bosted: Bergen

Sivil status: Gift, tre barn

Powered by Labrador CMS