Adokat Maria Hessen Jacobsen og Advokatforeningen er engasjert i tyrkiske advokatkollegers situasjon. Foto: Henrik Skjevestad

Dypt bekymret for advokater i Tyrkia

Advokat Maria Hessen Jacobsen mener det er viktig å få situasjonen tyrkiske advokater opplever frem i lyset.

Publisert Sist oppdatert

Nylig inviterte den norske Dommerforeningen, Advokatforeningen, og ICJ (International Commission of Jurists) Norway til et seminar på Frokostkjelleren i Oslo for å høre mer om utfordringen med domstolenes uavhengighet i Tyrkia.

Tyrkia er et av landene der domstolenes uavhengighet og angrep av yrkesutøvende jurister er et problem.

– Dette er ikke unikt for Tyrkia, men det er et representativt problem, fastslår Jacobsen, som er medlem av Advokatforeningens menneskerettighetsutvalg.

På Frokostkjelleren talte blant annet tidligere høyesterettsjustitiarius Tore Schei, og dommer Nils Asbjørn Engstad, fra Hålogaland lagmannsrett.

Det ble også Skype-overført et innlegg fra en advokat som var i eksil i et annet land. Hans familie får ikke forlate Tyrkia.

– Slike arrangementer er en viktig del av det vi gjør. Tyrkia er et godt sted å fokusere på ettersom slaget ikke er tapt der. Landet har gode forutsetninger for å komme på rett kjøl, og vi i Norge kan relatere oss til situasjonen der uten vanskeligheter, sier Jacobsen.

Les også Advokatbladets portrettintervju med Maria Hessen Jacbobsen:

- Jurister er i posisjon til å endre

Hun påpeker at å overvære rettssaker er en annen sentral del av det utvalget gjør. I fjor var hun på plass i Ankara for å se hvordan en tyrkisk rettsak foregår.

– Å observere en rettssak der var nesten absurd. Vi fikk komme inn i rettssalen, men ble så nektet tilgang til den offentlige rettssaken etter fem minutter, sier hun.

I mai skal hun ned igjen til Istanbul for å overvære en ny sak mot tyrkiske advokater.

– Vi skal observere en sak mot et titalls advokater som er straffeforfulgt på grunn av måten de har utført jobben sin. Vi er veldig bekymret for situasjonen i Tyrkia, sier Jacobsen.

Målet med engasjementet er ifølge Jacobsen å vise tyrkiske myndigheter at de følger med på situasjonen, og å vise advokatkolleger i Tyrkia støtte.

– Ved å rette fokus på det, gjør vi det vi kan i vårt samfunnsoppdrag som advokater, understreker Jacobsen.

Nils Asbjørn Engstad var blant foredragsholderne under arrangementet.
Tyrkias domstoler, mangel på uavhengighet, og straffeforfulgte advokater var i fokus under arrangementet på Frokostkjelleren i Oslo. Foto: Privat
Powered by Labrador CMS