– Bytt jobb eller ikke vær advokat, dersom du ikke har et engasjement for jobben, sa sivilombudsmann Aage Thor Falkanger.

Syv råd til ferske advokater

– Advokater er en av samfunnets mest innflytelsesrike grupper, og har et stort ansvar overfor både klientene og samfunnet. Vi er blitt helt avhengige av dere.

Publisert

Det sa sivilombudsmann Aage Thor Falkanger da han talte på Advokatforeningens mottagelse for landets ferske advokater under Advokatenes fagdager i Oslo i begynnelsen av juni.

Mottagelsen er til ære for alle som har fått bevilling i løpet av det siste året. 466 ferske advokater fra hele landet var invitert, og et åttitalls unge advokater deltok.

Velg å være god

– Å høre en god advokat, er en fryd og en opplevelse. Da går tiden fort. Den går ikke så fort hvis advokaten er dårlig. Mitt poeng er at dere selv velger om dere vil være en god advokat eller ikke. Det er jeg helt sikker på, og dette er et valg dere må ta, sa Falkanger, som har permisjon som høyesterettsdommer for å være sivilombudsmann.

Talent betyr nok en del, men er ikke det viktigste, mente han.

– Det viktigste er andre faktorer, og de styrer dere helt selv, sa han, og ga syv konkrete råd på veien:

  • Vær dedikerte og brenn for det dere gjør. Ha et hjerte i området du jobber med. Om du ikke brenner for det, så skift jobb; enten til et annet fagområde som advokat, eller ikke vær advokat.
  • Oppfør dere skikkelig. Dette vet jeg at dere skjønner, men jeg sier det likevel. De dere møter på vei opp, er de samme dere kommer til å møte på vei ned. Så tenk på dette i din opptreden.
  • Arbeid samvittighetsfullt. Short cuts nytter ikke, men vil avsløres av domstolen, av kolleger eller av klienter. Og da mister dere tilliten, som er den viktigste kapitalen dere har.
  • Ikke å hvile på laurbærene. En advokat er aldri bedre enn sin siste sak. Vær ydmyk og lærevillig, ta nederlagene, og voks på dem. Og gjør det bedre neste gang.
  • Ikke bruk så store ord. Det er veldig lett for en advokat å bruke store ord, men dere skal stå inne for dem senere.
  • Snakk og skriv klart, særlig for domstolene. Sett dere inn i dommerens sted. Det er sagt et en «good lawyer knows the law, but a great lawyer knows the judge», og det kan jo tolke slik at du kjenner dommeren personlig, men kan også tolkes slik at du kjenner mentaliteten, eller evner å sette deg inn i dommerens sted, og ordlegger og oppfører deg deretter.
  • Og til sist: Fatt dere i korthet. Bruk ikke flere og større ord enn dere trenger. Noen av de mest briljante ting som har vært sagt i verdenshistorien, har vært sagt på veldig kort tid. Abraham Lincolns tale rett før slaget ved Gettysburg, som kanskje regnes som en av de største oratoriske prestasjoner i historie, tok bare tre minutter.

– Skulle jeg selv prøve meg, så sier jeg det slik: Bli gode advokater, avsluttet Falkanger.

Fjorårets mange medieoppslag om kriminelle advokater dannet bakteppet da Jens Johan Hjort talte til landets ferskeste advokater om viktigheten av at advokater har tillit – både hos klienter, og i samfunnet forøvrig.

Advokatforeningens leder Jens Johan Hjort oppfordret de unge til å holde etikkens fane høyt.

– Advokater er heldigvis gjennomgående hederlige mennesker. Men det finnes noen brodne kar i våre rekker. Fjoråret var et annus horribilis i så måte, med stadig medieoppslag om uredelige advokater, og tre advokater i fengsel samtidig. Disse brodne karene har snudd det helt på hodet. De fremmer urett, og de hindrer rett, sa Hjort.

– Hvis dere skulle havne sammen med en slik kollega eller overordnet, så er det avgjørende viktig at dere ikke tilpasser deres etikk, men at dere definerer deres egne høye standard. Sett dere inn i regler for god advokatskikk, og lev etter dem. Og skulle det by på problemer der ute i yrkeslivet, så vit at vi er der for dere. Ta kontakt hvis det oppstår situasjoner der dere trenger råd, oppfordret Advokatforeningens leder.

[caption id="attachment_10122" align="alignright" width="777"] Fra venstre Ole Kristian Holtsmark, Marte Høvde, Marthilde Wilhelmsen og Jon William Rike. Foto: Henrik Skjevestad[/caption]

Hvorfor ble du advokat?

– Jeg er opptatt av hva som skjer i samfunnet og som advokat har man en veldig konkret rolle. I tillegg får man anvende jussen i praksis på en spennende måte, sier (fra venstre) Ole Kristian Holtsmark. Han har nettopp sluttet i Hjort og begynner som politijurist ved Lillestrøm politistasjon.

Marte Høvde (Wikborg Rein / utlånt til DnB) forteller at hun har en veldig sterk rettferdighetssans. – Jeg er samfunnsengasjert, og liker å jobbe med argumentasjon og språk og man kan være med på å gjøre en forskjell.

Mathilde Wilhelmsen i Bing Hodneland liker å kunne kombinere samfunnsengasjement med en jobb i et høyt tempo, og får være med på mange spennende ting.  – For meg er det viktig å kunne integrere litt idealisme i det jeg gjør.

Jon William Rike i OpusCapita ble advokat fordi han ville jobbe med kontrakter. – Jeg så tidlig at kontrakter var veldig bra for å forebygge konflikter. Jeg var åtte år gammel da jeg skrev min første kontrakt, og den var om ukelønn. Med årene skjønte jeg at kontrakter kunne brukes til mer enn ukelønn, og at jussen var riktig vei å gå.

 

[caption id="attachment_10123" align="alignright" width="777"] Elisabeth Hoffmann (til venstre) og Mari Campbell Strømme. Foto: Henrik Skjevestad[/caption]

Hvorfor ble du advokat?

Elisabeth Hoffmann og Mari Campbell Strømme jobber begge i Bull & Co. Elisabeth var bare syv år da hun fattet interesse for yrket. – Jeg spurte da naboen min, som var advokat, om hvordan jobben var. Fra da av ble det min drøm å bli advokat. Jeg synes det er veldig morsomt at det er så mange måter å tolke ting på. Det er interessant å kunne finne argumenter for den siden du representerer, og så vil retten bestemme hva som egentlig er riktig, sier hun. Mari trekker frem at advokatjobben er svært interessant. – Du har mange muligheter, og hverdagen er spennende og variert.

Jens Johan Hjort har gjort en utmerket jobb som leder av Advokatforeningen, mener valgkomiteens leder. Her fra mottagelsen for nye advokater i fjor. Foto: Monica Kvaale
Fra venstre Ole Kristian Holtsmark, Marte Høvde, Marthilde Wilhelmsen og Jon William Rike.
Powered by Labrador CMS