Rettsstrid, en strafferettslig studie

Boken behandler rettsstridsbegrepet i norsk strafferett. Med utgangspunkt i lovfestede rettsstridskrav og domstolenes bruk av den ulovfestede rettsstridsreservasjonen, blir nærmere retningslinjer for rettsstridsvurderingen beskrevet.

Forfatteren bygger på en antakelse om at rettsreglene best lar seg beskrive med et solid utgangspunkt i loven sammenholdt med praksis. Av denne grunn blir domstolspraksis viet en dominerende plass, ikke bare fra Høyesterett, men også underrettspraksis brukes som selvstendige argumentkilder.

Boken tar utgangspunkt i domstolspraksis der termene «rettsstridsreservasjon» og «rettsstridslæren» inngår, der det er foretatt en «rettsstridsvurdering», eller tilfeller det det er gitt beskrivelse av det «rettsstridige» eller mangelen på dette.

I boken gjennomgår forfatteren de ulike betydningene av «rettsstrid», og hvor forholdet mellom rettsstridslæren og en innskrenkende tolkning blir diskutert. Den behandler rettsstridsbegrepet i straffelovens forarbeider, rettspraksis og teori.

Henriette Nilsson Tøssebro, Fagbokforlaget, 148 sider, 399 kroner.

Powered by Labrador CMS