Advokatforeningens høringsuttalelse til Justis- og beredskapsdepartementets forslag om endringer i utlendingslova kom på tirsdag. Foto: Henrik Evertsson

- Forventer at Amundsen vil kjempe med nebb og klør for justissektoren

Store forventninger til fersk minister.

Leder av Advokatforeningen, Jens Johan Hjort, sier til Advokatbladet at han forventer at den ferske justisministeren, Per Willy Amundsen, gir arbeidet med ny advokatlov nødvendig prioritet, slik at Norge som andre anerkjente rettsstater kan få en tidsmessig advokatlovgivning som forenkler og forbedrer disiplinærsystemet.

– Det vil være godt for folk flest, påpeker Hjort, og tillegger at han forventer at Amundsen vil «kjempe med nebb og klør for nødvendige midler til justissektoren».

 

– I denne sammenheng er det grunnleggende viktig at salærsatsen økes slik at den både tilpasses den årlige lønnsutvikling, og at etterslepet som har oppstått over mange år innhentes.

I januar uttalte Amundsen at han ville vurdere å slutte forholde seg til avisen Nordlys. I flere Facebook-innlegg omtalte Amundsen Nordlys som «Pravda» og beskyldte avisens politiske redaktør for å fare med «fake news».

– Det har jeg overhodet ingen forståelse for. Til de mange som har gitt uttrykk for at Nordlys journalistisk forfordeler de borgerlige har jeg sagt; sludder! Nordlys skal rette kritisk lys på politikere generelt, og de som sitter i posisjon spesielt. Jeg har selv fått så hatten passet da jeg var ordfører. En og annen gang var det også fortjent. Det skal vi tåle, fastslår Hjort.

Politisk økonom i tankesmien Civita, Anne Siri Koksrud Bekkelund, reagerer på ministerens rolleforståelse.

– At Amundsen indirekte sa at han vil vurdere å boikotte Nordlys fordi han er uenig i avisens journalistiske dekning av en sak, er en opptreden en statsråd ikke bør ha. Som statsråd kan man ikke trekke opp et skille der man sier at man som partipolitiker vil boikotte en avis, og si at man ikke gjør det som statsråd. Selvsagt kan ingen statsråder velge å boikotte enkelte nyhetsmedier. Å komme med slike trusler er lite statsmannaktig, påpeker Bekkelund.

Jusprofessor ved Universitetet i Bergen, Hans Fredrik Marthinussen, understreker at Amundsen i Nordlys-saken ikke viste en fornuftig måte å opptre på som minister.

– Men selv om saken er flau for Amundsen, vil jeg ikke si at den i seg selv er bevis på at han er uegnet i stillingen. Jeg synes nok saken er blitt en storm i et vannglass. Det er flere enn han som har sagt lignende ting før, påpeker Marthinussen.

Det handler om å respektere grunnleggende rettsstatsprinsipper, mener han.

– Det viktigste fremover er at ministeren viser at han kan håndtere jobben innenfor rammen av menneskerettigheter, personvern og domstolenes rolle. Ikke minst når vi nå skal håndtere spørsmålet om norske etterretningstjenester skal få drive massiv overvåkning av norske borgere gjennom det såkalte digitale grenseforsvaret, sier Marthinussen.

Opp igjennom årene har Amundsen stått bak en rekke kontroversielle utspill. Jens Johan Hjort er blant dem som har hatt sine feider med Amundsen. Høsten 2012 var han i en opphetet diskusjon med stortingsrepresentanten fra Troms. Daværende Tromsø-ordfører Hjort kjempet for at asylbarnet Yalda og hennes familie skulle få bli i Norge, tross utvisningsvedtak fra Utlendingsnemnda (UNE). Familien vant i tingretten, men UNE anket. Amundsen reagerte blant annet kraftig på at Hjort fortsatte å kjempe for familiens oppholdstillatelse.

 

– Hjort burde være litt klokere i sine uttalelser, og hatt mer respekt for rettssystemet, uttalte Amundsen til iTromsø, noe som fikk Hjort til å ta til motmæle.

«Per-Willy, med all respekt: Grav fram vitale organer - hjerne og hjerte». Det er du som viser en naiv forakt for rettssystemet når du basert på egen ideologi overprøver tingrettens avgjørelse. Skam deg», skrev Hjort på Facebook. (Se faksimile).

Saken endte med at familien fikk oppholdstillatelse. Da Jens Johan Hjort ble intervjuet av Dagsavisen like før jul, erkjente han at de fremdeles var uenige.

– Det er ingen hemmelighet at Amundsen og jeg har kranglet så busta føk om enkelte saker.

I dag sier Hjort følgende til Advokatbladet.

– Vi står definitivt meget langt fra hverandre på nevnte områder. Jeg merket meg imidlertid Per-Willys ydmyke uttalelser ved tiltredelsen. Jeg velger å tro på ham. Og jeg er trygg på at han ikke vil la våre meningsforskjeller gå ut over Advokatforeningen. Vi har invitert ham på besøk til oss i Kristian Augusts gate, og han har takket ja. Det anser jeg som en god start.

 

Som Justis- og beredskapsminister har Per-Willy Amundsen ansvar for å følge opp regjeringens strategi mot hatefulle ytringer, som ble lansert i slutten av november.

 

 

Per-Willy Amundsen. Foto: Justis- og beredskapsdepartementet
Faksimile: Oppdatering fra Jens Johan Hjorts åpne Facebook-profil 03. oktober 2012.
Powered by Labrador CMS