Med president Curt A. Lier i front tar Juristforbundet initiativ til å styrke fri rettshjelp i Norge. FOTO: Henrik Skjevestad

- Innleide advokater er ingen klok løsning i kommunene

Curt A. Lier mener hver kommune bør ha minst én ansatt jurist, istedenfor å leie inn advokat når problemene oppstår.

LILLESTRØM: Om lag 750 jurister er torsdag og fredag samlet på Lillestrøm for å la seg begeistre og utfordre på Juristkongressen. I åpningsseansen tok leder av Juristforbundet, Curt A. Lier til orde for at norske kommuner bør ansette minst én jurist - og ikke leie inn advokater til enkeltoppdrag, slik mange gjør i dag.

- Vi opplever at arbeidsgivere og etatsledere undervurderer betydningen av rettsvitenskapelig kompetanse og rådene jurister kan gi når de ikke forstår at man har behov for dette på arbeidsplassen sin. Vel kan det gi oppdrag og inntekter for advokater som må inn og rydde opp i problemene, men særlig klokt er det ikke, sa Lier, og illustrerte problemet ved å bruke norske kommer som eksempel.

- Fortsatt er det slik at et flertall av norske kommuner ikke har valgt å ansette en jurist, til tross for at regelverket de forvalter er mer komplisert enn noen gang. Konsekvensen er at innbyggerne ikke kan føle seg trygge på at kommunenes vedtak og praksis er i tråd med gjeldende regelverk, påpekte Lier.

Svaret man gjerne får når man påpeker dette, er ifølge Lier at kommunene leier inn juridisk kompetanse når det oppstår et behov.

- Utfordringen med det er at en slik praksis ikke vil fange opp at man bruker regelverket feil i det daglige. Og det gjør de! Kommunene har heller ikke ansatte som vet nok når de trenger slik advokatbistand heller.

- Og hvis du henter inn advokater til slike oppdrag bygger du ingen kompetanse i organisasjonen, fastslo Lier.

 

 

 

 

Kimberley Motley (t.h.), som jobber store deler av året som advokat i Afghanistan, holdt foredrag til juristene. Her i samtale med konferansier Dora Thorhallsdottir.
Fullsatt sal på Thon Hotel Arena på Lillestrøm der Juristkongressen åpnet torsdag.
Powered by Labrador CMS