Mulla Krekar har kjempet mot utlevering helt til topps i norske domstoler, men uten hell. Nå vil han klage til EMD og justisdepartementet. Foto: Bair175, Wikimedia Commons

Høyesterett: Krekar kan utvises

Høyesterett har avvist anken fra mulla Krekar om utvisning til Italia. Oslo tingretts dom, som ble bekreftet av Borgarting lagmannsrett, blir dermed stående.

Publisert

"Høyesteretts ankeutvalg bemerker at utvalgets kompetanse som utgangspunkt er begrenset til å prøve lagmannsrettens saksbehandling og lovtolking, jf. straffeprosessloven § 388 første

ledd. For så vidt gjelder forholdet til Grunnloven og Den europeiske menneskerettighetskonvensjon, kan utvalget også prøve lagmannsrettens konkrete lovanvendelse, jf. Rt. 2015 side 155 avsnitt 29. Utvalget finner det enstemmig klart at anken ikke kan føre frem. Anken blir derfor å forkaste i medhold av straffeprosessloven § 387 a første ledd", heter det i kjennelsen fra Høyesterett.

Mulla Krekar, som egentlig heter Najumuddin Faraj Ahmad, ble begjært utlevert av italienske myndigheter i november i fjor. Italienske myndigheter hadde da utstedt en internasjonal arrestordre på Krekar.

Ifølge VG, mener italiensk politi at mulla Krekar leder et terrornettverk som har alvorlige terrorplaner: "Angrep på norske diplomater og politikere, herunder gisseltagning, for å presse frem en løslatelse av mulla Krekar fra norsk fengsel. Angrep på den britiske ambassaden i Oslo. Angrep mot ulike mål i Midtøsten, som ikke er beskrevet nærmere. Rekruttering av militante islamister til kamphandlinger i Irak og Syria. I tillegg mener italiensk politi at Krekar har forsøkt å knytte nettverket sitt til terrorgruppen Islamsk stat (IS)", ifølge VG.

Krekars advokat, Brynjar Meling, har tidligere opplyst til VG at Krekar "utleveringsbegjæringen skal behandles av norske domstoler, og at en avgjørelse der kan ankes".

I dag skriver Meling i en sms til VG at han og Krekar jobber med en anke til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg og en klage til Justisdepartementet.

Oslo tingrett avgjorde i juni at Krekar kan utleveres til Italia.

"Dette er ikke en spesielt modig kjennelse. Retten har på linje med PST gjemt seg bak kjennelsene fra Italia. Vi mener retten må ta en mye grundigere vurdering av bevisgrunnlaget selv", sa Meling til VG i juni.

 

Powered by Labrador CMS