Jens Johan Hjort var ordfører i Tromsø for Høyre fra 2011 til 2015. Foto: Henrik Skjevestad

Hjort valgt til ny leder i Advokatforeningen

Jens Johan Hjort (53) ble i dag enstemmig valgt til ny leder av Advokatforeningen.

Representantskapet i Advokatforeningen valgte i dag den tidligere Tromsø-ordføreren til ny leder etter Erik Keiserud, som har sittet i maksperioden på fire år.

Hjort var ikke selv tilstede ved valget, men skal på scenen under den store Advokatfesten i Oslo i kveld.

Til Advokatbladet sier Hjort at han først og fremst takker valgkomiteen og Representantskapet for tilliten.

-Det er rett og slett stort! Å skulle lede den norske Advokatforeningen i tiden som kommer, er kjempespennende, sier Hjort.

Han medgir at det nok ikke er helt enkelt å overta etter Erik Keiserud.

-Det er et faktum at Keiserud har gjort en strålende jobb. Det er litt som å stå i vekslingsfeltet og så kommer din mann først inn, da er det en tøffere oppgave, men desto hyggeligere. At man får lov til å overta et verv fra en som har gjort en usedvanlig god jobb, er veldig spennende.

-Jeg vet hvor mye godt arbeid som drives, ikke minst blant de tillitsvalgte i foreningen. Sammen med dem, det nye hovedstyret, Merete Smith og Advokatforeningens dyktige stab,  ønsker jeg å bidra til å videreføre arven etter Keiserud, og gjøre den aller beste jobben for alle våre medlemmer, og for rettsikkerheten i Norge, først og fremst, men også for arbeidet som gjøres på internasjonal basis for å bidra til rettsikkerhet i andre land. Det er veldig mye spennende som gjøres, og garantert mye som kan videreutvikles i fortsettelsen, sier han.

Han kommer til å bruke sommeren til å lese seg opp på aktuelle saker.

-Jeg kommer ikke til å være fri for lesestoff i sommer, sier han.

Han sier at han gleder seg til å lære foreningen å kjenne.

Valgkomiteen opplevde en form for promotering fra andre enn kandidatene selv, og har opplevd en form for valgkamp , sa valgkomiteens leder Sigurd Knudtzon da han redegjorde for valgkomiteens arbeid på møtet.

-Det er vår oppfatning at vi har hatt mange kvalifiserte kandidater som vi har vurdert, sa han.

Flere av kandidatene som er blitt vurdert, har ønsket konfidensialitet, da deres navn ikke har vært fremme i media i forbindelse med valget, fortalte Knudtzon.

Han sa at komiteen vurderte at "det ikke var en ulempe om kandidaten som ble valgt, ikke var fra Oslo".

-Foreningen foreslo overfor komiteen at lederen skulle ha noen egenskaper, deriblant være respektert og ha tillit blant medlemmene, at personen kan lede møter på en hensiktsmessig måte, kunne samarbeide med administrasjonen og ta et operativt lederskap, og være interessert i rettspolitiske spørsmål, og kunne representere Advokatforeningen utad på en tillitsvekkende måte, sa Knudtzon.

Alle komiteens innstillinger var enstemmige.

I et intervju med Finansavisen nylig ble Jens Johan Hjort spurt om han kanskje, som tidliger ordfører "med erfaring fra snorklipping og festtaler, ville være mer en «poster boy» enn Keiserud, som kanskje var mer faglig sterk".

"Jeg har den største respekt for Keiserud og den jobb han har gjort for Advokatforeningen og dens medlemmer. Da jeg ble ordfører gikk jeg inn i rollen med Pippi Langstrømpes filosofi «Det har jeg aldri gjort før - så det kan jeg helt sikkert!». Det gikk bra til tross for manglende politisk ballast, så jeg ser ingen grunn til å endre filosofi. Hvis jeg blir valgt, vil jeg løse oppgaven på min måte, i nært samarbeid med generalsekretær Merete Smith og resten av hovedstyret", svarte Hjort.

Jens Johan Hjort kastet seg ut i politikken i kommunevalget i 2011, uten politisk erfaring, og ble raskt en populær politiker.

Men i januar 2015 stilte han et overraskende ultimatum til Tromsø Høyres nominasjonsmøte: Hjort foreslo å endre rekkefølgen på Høyres liste til valget, og å bytte ut mannen som lå an til å bli byrådsleder med den daværende finansbyråden Anne Berit Figenschau, som egentlig stod som nummer tre på listen. Dersom nominasjonsmøtet ikke ville gå med på omrokkeringen, ville Hjort trekke seg som ordførerkandidat.

Hjort og Figenschau tapte avstemningen med to stemmer. Hjort ble sittende som ordfører frem til valget i fjor høst, mens Figenschau gikk av få dager etter nominasjonsmøtet.

Etter møtet fikk Hjort kritikk for å ha opptrådt illojalt.

«Det har jeg forståelse for, men for meg var det maktpåliggende å si ifra, og dette var siste anledning til å gjøre nettopp det. Jeg skjønner ikke hvordan noen kunne mene at det var uhørt å ta det opp på nominasjonsmøtet. Det var akkurat dette møtet handlet om, og jeg hadde en klar formening om hvordan nominasjonslisten burde se ut», sa Hjort senere til avisen iTromso.no.

«Det er sikkert mye jeg kunne gjort annerledes – hvis man tror at man er ufeilbarlig så er man både naiv og arrogant – men jeg skal ta vare på minnene fra en veldig fin tid som ordfører. Jeg har hatt fire fantastiske år. Å være ordfører i Tromsø er som å være en selger med verdens beste produkt», sa Hjort til avisen.

Både NRK og iTromso.no har nylig skrevet at Hjort kan være klar for et comeback i lokalpolitikken ved neste kommunevalg i 2019.

«La oss si det slik at jeg ikke lukker noen dører», sa Hjort til NRK.

[caption id="attachment_7670" align="alignright" width="300"] I 2012 kom daværende utenriksminister Hillary Clinton på besøk til Tromsø. Her med Hjort og Jonas Gahr Støre. Faksimile: NRK[/caption]

Arild Dyngeland (Hordaland og Sogn og Fjordane krets), Leif Oscar Olsen (Vest-Agder krets), Halvard Østgård (Troms krets), Susanne Munch Thore (Oslo krets) og Marius Dietrichsson (Oslo krets / Forsvarergruppen) er valgt som nye medlemmer i Hovedstyret. Som observator for Yngre Advokater er Kasandra Byberg (Sør-Rogaland krets) valgt.

Pål Behrens, sittende hovedstyremedlem fra Oslo krets, ble valgt til ny nestleder.

Ut av hovedstyret gikk Paal-Henrich Berle, Frode Sulland, Erling Lind, Michael Wiik Johansen, Ola Devold, og Anette Røsæther.

Sigurd Knutzon ble gjenvalgt som leder av valgkomiteen. Nye i komiteen er Anette Røsæther, Michal Wiik Johansen, Hanne Sverdrup Dahl og Marte Svarstad Brodtkorb.

Jens Johan Hjort (53)

Partner i Steenstrup Stordrange i Tromsø.

Ordfører for Høyre i Tromsø kommune fra 2011 til 2015.

Partner fra 1998 i Advokatfirmaet Rekve, Pleym & Co., konsul for Sverige i Tromsø fra 1999, jobbet i både Finans- og Miljøverndepartementet. Hatt styreverv i Tromsø juristforening fra 2000 til 2003.

Han er styreleder for Festspillene i Nord-Norge, medlem av bedriftsforsamlingen i Det norske oljeselskap og medlem av Samisk språkutvalg.

LES OGSÅ:

Kjente topp-advokater aktuelle som ny leder av Advokatforeningen

Han er innstilt som ny leder av Advokatforeningen

«Det var lagt opp til bading, men da jeg kom opp dit med håndkle rundt halsen var jeg den eneste som hadde kledd meg for det», sa Hjort til VG. Faksimile: VG
I 2012 kom daværende utenriksminister Hillary Clinton på besøk til Tromsø. Her med Hjort og Jonas Gahr Støre. Faksimile: NRK
Advokatforeningens leder, Jens Johan Hjort, Arkivfoto:
Powered by Labrador CMS