- Burde ikke jobbe gratis for Breivik

Jusstudent og tidligere Juss-Buss-medarbeider Trygve Gudmund Harlem Losnedahl går ut mot Øystein Storrvik og Geir Lippestad og mener advokatene brukte Anders Behring Breivik som sponsorobjekt.

Det var i et leserinnlegg i Dagbladet at Losnedahl nylig kom med beskyldningene mot Breiviks advokat Øystein Storrvik og hans tidligere advokat Geir Lippestad. Storrvik har siden i fjor sommer jobbet uten å få betalt med saken der massemorderen saksøkte staten på bakgrunn av det han mente var umenneskelige soningsforhold.

«Det er veldig vanskelig å se noen annen avgjørende grunn til at disse advokatene nettopp har bistått Breivik gratis i nå tre-fire år, enn at Breivik har gjort seg til kjendis ved å sprenge regjeringskvartalet og likvidere 77 voksne og barn», skriver Losnedahl i innlegget. Han har selv en bror som overlevde Utøya-angrepet.

Losnedahl peker på at advokatene ikke ga gratistimer i noen av de fem hundre sakene JussBuss bisto i om fengselsrett da han jobbet der i 2011.

«En fanges tilgang på advokathjelp burde ikke bestemmes ut ifra om vedkommende kan være sponsorobjekt for advokatens virksomhet, og særlig ikke når årsaken til fangens verdi som sponsorobjekt skyldes brutaliteten i hans straffbare handling. Hvis markedsføring av egen advokatvirksomhet har tjent som motivasjon, burde ikke Lippestad og hans kontor ha bistått Breivik i det omfanget de gjorde, og Storrvik burde ikke i dag føre Breiviks søksmål mot staten uten betaling.», fastslår Losnedahl i Dagbladet-innlegget.

Advokatbladet har vært i kontakt med Trygve Gudmund Harlem Losnedahl som sier han ikke har noe ønske om å drive debatten videre, men at han fremdeles står inne for innholdet i innlegget.

Losnedahl er sønnen til kommuneadvokat i Oslo og tidligere justisminister Hanne Harlem, og nevøen til Gro Harlem Brundtland. Han har tidligere vært fylkessekretær i AUF i Oslo, og rådgiver for tidligere AUF-leder Eskil Pedersen.

 

Tidligere leder av Advokatforeningens forsvarergruppe, Frode Sulland, mener Breivik burde vært innvilget fri rettshjelp.

– Jeg registrerer at det er søkt om fri rettshjelp i saken Breivik har stevnet mot staten, men gitt avslag som så er påklaget. Jeg mener dette er en typisk sak der det burde vært innvilget fri rettshjelp. For at retten til å få prøvd saken sin skal være reell, er vi avhengig av at det innvilges rettshjelp. Det ser så vidt jeg kan se også ut til å ha vært Storrviks forutsetning for å ta saken, og tillegger:

– Jeg har ikke noe grunnlag for å mene at hverken Lippestad eller Storrvik har bistått Breivik for å få PR rundt egen person, sier Sulland.

Advokatbladet har forelagt advokat Øystein Storrvik og Geir Lippestad påstandene fra Losnedahl.

– Dette er en sak som vekker mye følelser. Jeg har stor forståelse at han som pårørende irriterer seg over søksmålet, påpeker Storrvik.

Han ønsker ikke kommentere beskyldningene utover dette. Geir Lippestad, som nå er byråd for næring og eierskap i Oslo, har ikke besvart Advokatbladets henvendelse.

Faksimile fra innlegget i Dagbladet.no
Powered by Labrador CMS