Merete Smith og de andre appellantene gikk først i toget.
I fakkeltog for fred
- Vi må alle føle et ansvar for å utvikle og hegne om demokratiet, uansett hvilket land vi lever i, sa Merete Smith da hun holdt appell i fakkeltog-arrangementet torsdag kveld.
Sammen med LO, Amnesty International og Norges fredsråd deltok Advokatforeningen i fakkeltoget til ære for den tunisiske advokatorganisasjonen og Kvartetten for nasjonal dialog. Arrangementet startet med appeller på Jernbanetorget, før faklene ble tent og toget gikk oppover Karl Johans gate til Grand Hotel.
Først ut var de to som foreslo Kvartetten som nobelpriskandidat; Stortingspolitikerne Heikki Holmås (SV) og Åsmund Aukrust (Ap). Deretter holdt Hedda Bryn Langemyr, daglig leder av Norges Fredsråd appell, etterfulgt av LO-leder Gerd Kristiansen.
Kristiansen skapte jubel blant de mange tunisiske tilhørerne da hun understreket at den norske fagbevegelsen alltid vil stå side om side med palestinerne i deres frihetskamp.
Også John Peder Egenæs, generalsekretør i Amnesty Norge, holdt appell.
[caption id="attachment_6414" align="alignright" width="777"] Om lag ett tusen mennesker deltok i fakkeltoget, som startet med appeller.[/caption]
Generalsekretær Merete Smith snakket på vegne av Advokatforeningen, og startet med å sitere lederen av Tunisias advokatforeningen, Mohamed Fadhel Mahfoudh:
- Dialog og forhandlinger er måten vi kan oppnå demokrati, rettigheter og friheter. Dette uttalte leder av Tunisias advokatforening Mohamed Fadhel Mahfoudh, bare noen dager etter at tildelingen av Nobelprisen var kunngjort. For oss høres dette kanskje selvsagt ut. Men vi trenger dessverre ikke å se langt utover våre egne landegrenser for å erfare at dette langt fra er selvsagt, eller innlysende, sa Smith.
Derfor er det så viktig å minne oss selv og hverandre på at årets fredsprisvinnere alle har brukt år av sine liv sine på å kjempe for en løsning på sitt lands utfordringer basert på nettopp demokrati, rettigheter og friheter, sa Smith.
- I sin begrunnelse skriver Nobelkomiteen at utviklingen i Tunisia viser at «sivilsamfunnets institusjoner og organisasjoner kan spille en avgjørende rolle i et lands demokratisering, og at en slik prosess, også under krevende omstendigheter, kan lede til frie valg og fredelig maktoverdragelse».
- Med utgangspunkt i det som er velkjente institusjoner og størrelser i de fleste samfunn – arbeidslivet og arbeidslivet parter, rettsstaten og rettsstatens ulike institusjoner, og selvsagt også de frivillige organisasjonene – bygget Tunisia fred og stabilitet, på ruinene av et diktatur. Det er en fantastisk bragd, og et fantastisk statement overfor resten av verden, sa Merete Smith.
Som advokat og generalsekretær i Advokatforeningen synes hun det er ekstra gledelig at den tunisiske advokatforeningen er en del av kvartetten.
- Men det er ikke uten grunn at Nobelkomiteen i sin begrunnelse understreker at det er Kvartetten som er tildelt prisen, og ikke de fire organisasjonene hver for seg. Det er sammen og i fellesskap, at de fire organisasjonene har vært gode representanter for det sivile samfunnet – det er sammen og i fellesskap de har skapt grunnlag for dialog. Men demokratiet krever også et folkelig engasjement.
- Vi kan ikke vedta demokrati. Ikke her og ikke i Tunisia. Vi må alle føle et ansvar for å utvikle og hegne om demokratiet, uansett hvilket land vi lever i. Mitt ønske og håp i kveld er at våre tunisiske brødre og søstre med den kampen de har kjempet og fortsatt kjemper, i stadig større grad vil inspirere og oppmuntre sine naboland til å gjøre det samme, sa Smith.
[caption id="attachment_6416" align="alignright" width="777"] Tunisiske fagforeningensmedlemmer og advokater hadde chartret et fly og stilte med røde flagg og takkeparoler. Til høyre musikeren Moddi.[/caption]
[caption id="attachment_6417" align="alignright" width="777"] Lederen i Advokatforeningen, Erik Keiserud, gikk i fakkeltog sammen med advokat Frode Elgesem. Advokatforeningens nestleder Paal H. Berle deltok på den offisielle Nobel-banketten på Grand Hotel.[/caption]
[caption id="attachment_6422" align="alignright" width="777"] Da de fire prisvinnerne kom ut på balkongen, ble de møtt av et folkehav som sang den tunisiske nasjonalsangen.[/caption]
Det var Åsmund Aukrust (Ap) og Heikki Holmås (SV) som foreslo den tunisiske dialogkvartetten til Nobels fredspris. De var svært fornøyde med prisvinnerne. Holmås leste et dikt skrevet av sin egen far, Stig Holmås, som blant annet hyllet fagbevegelsen.
Om lag ett tusen mennesker deltok i fakkeltoget, som startet med appeller.
Tunisiske fagforeningensmedlemmer og advokater hadde chartret et fly og stilte med røde flagg og takkeparoler.
Lederen i Advokatforeningen, Erik Keiserud, gikk i fakkeltog sammen med advokat Frode Elgesem. Advokatforenigens nestleder Paal H. Berle deltok på den offisielle Nobel-banketten på Grand Hotel.
Da de fire prisvinnerne kom ut på balkongen, ble de møtt av et folkehav som sang den tunisiske nasjonalsangen.