Jan Fougner.

Wiersholm-advokater: Ikke enkelt å få tak på hva som kreves i ny åpenhetslov

Mener myndighetene må på banen når «soft law» blir «hard law».

I et innlegg i DN onsdag 20.oktober, skriver Wiersholm-advokatene Jan Fougner, Georg Abusdal Engebretsen og Erlend Andreas Methi om den nye åpenhetsloven som Stortinget har vedtatt, og som trer i kraft i 1.juli 2022.

Lovens intensjon om å påvirke atferden er svært god, skriver de tre, men mener at lovens formål bare kan oppnås dersom myndighetene samarbeider tett med næringslivet om gjennomføringen av loven.

Mange spør seg nå om hva lovens plikter innebærer, påpeker de, og viser til at loven er basert på OECDs og FNs retningslinjer for menneskerettigheter og næringsliv.

«Som mye fra OECD og FN males disse retningslinjene med bred pensel; det er ikke enkelt å få tak på hva de konkret krever. Mye overlates til virksomhetene selv når det gjelder å vurdere hva som er en forholdsmessig terskel for egne aktsomhetsvurderinger og prioriteringer», skriver de.

Ettersom åpenhetsloven vil gi lovforbud og -påbud, «stilles det krav til bruk og klarhet for å minimere tolkningstvil om hva en plikter å gjøre for å følge loven».

Myndighetene må selv skaffe seg kompetanse, våge å diskutere dilemmaer åpent og kommunisere konkrete retningslinjer, skriver de.

Powered by Labrador CMS