kriminalitetsbekjempelse

Vil stille krav til digitale plattformer for å stanse rekruttering av barn 

Europol har etablert en svenskledet arbeidsgruppe for å forhindre at unge rekrutteres til å begå trusler, overfall eller drap mot betaling. Norge skal også bidra inn i arbeidet. 

Justis- og beredskapsminister Astri Aas-Hansen og den svenske justisministeren Gunnar Strömmer
Publisert Sist oppdatert

Mandag møtte justis- og beredskapsminister Astri Aas-Hansen den svenske justisministeren Gunnar Strömmer for første gang. Temaet for møtet var landenes felles arbeid for kriminalitetsbekjempelse. 

- Vi har i dag hatt et godt møte hvor vi har vært tydelige både fra norsk og svensk side om at vi ønsker å gjøre det tryggere for befolkningen i landene våre. Det krever at vi også samarbeider på tvers av grensene, sa justisminister Astri Aas-Hansen.

På agendaen sto særlig landenes samarbeid mot grenseoverskridende og organisert kriminalitet, fortalte Aas-Hansen.

- Gjennom møtet opplever jeg at vi har fått både situasjonsbeskrivelser og utvekslet gode råd og erfaringer med svenske myndigheter. Jeg er glad for at justisministeren har tatt seg tid til å komme til Norge, og at vi også kan understreke viktigheten av samarbeidet og forsterke det. 

«Crime as a service»

I 2024 ble byggingen av en svensk-norsk politistasjonen på Magnormoen ved den norsk-svenske grensen i Hedmark påbegynt. Dette var ifølge den svenske justisministeren, Gunnar Strömmer, ett av temaene som særlig ble diskutert under justisministrenes møte.

- Snart har vi en felles politistasjon på grensen mellom Sverige og Norge. Dette er et fysisk bevis på vårt arbeidsfellesskap. Vi forhandler også nå om en samarbeidsavtale knyttet til kriminalitetsbekjempelse i grensenære områder. Her er ønsket å få til et tettere samarbeid mellom våre politimyndigheter. 

Et annet spørsmål som også ble diskutert var ifølge Strömmer «crime as a service», altså digital rekruttering til utførelsen av kriminelle handlinger som trusler, overfall eller drap mot betaling.

- Vi ser at dette i økende grad påvirker både Sverige og Norge. Europol har satt opp en «taskforce» som skal arbeide mot dette. Det er svenske politimyndigheter som har fått ansvar for å lede dette arbeidet, i samarbeid med blant annet norske myndigheter.

Ønsker å forhindre økt kriminalitet

Til Advokatbladet sier justisminister Astri Aas-Hansen at målet er at samarbeidet mellom landene skal forsterkes fremover. Hun trekker særlig frem viktigheten av å ta lærdom fra erfaringer som er gjort i Sverige.

- For Arbeiderpartiregjeringen er det viktig at vi forhindrer at vi kommer dit at svenske kriminelle nettverk får et godt fotfeste i Norge. I den forbindelse er det avgjørende å ha god fenomenkunnskap, men også informasjon om hvordan situasjonen er i Sverige for å forebygge at det samme skjer her.

Aas-Hansen mener norske myndigheter særlig kan hente kunnskap fra de erfaringene som svenske myndigheter har gjort i forbindelse med rekruttering av barn inn i kriminalitet. 

- Den svenske justisministeren var under møtet tydelig på at de tradisjonelle arenaene, som typisk er på skolene og i lokalmiljøet, ikke har forsvunnet, til tross for at også internett er blitt en arena for rekruttering. Dette er viktig å være klar over i norsk sammenheng. Vi må derfor bredde ut innsatsen, sier hun. 

Stiller krav til de digitale plattformene

Arbeidet mot digital rekruttering av ungdom handler ikke bare om håndtering på myndighetsnivå, men også om hvilke krav som stilles til de digitale plattformene, påpeker Aas-Hansen.

- En av de tingene vi diskuterte under dagens møte er hvordan vi kan stille krav til tilbyderne av de store digitale plattformene hvor vi ser at barn står i fare for å bli rekruttert. Vi må sørge for at det stilles krav til tilbyderne av disse tjenestene, slik at det er trygt for barn og unge å være på disse plattformene, og forhindre at dette blir arenaer for rekruttering, sier hun. 

Powered by Labrador CMS