Russia Today er nå forbudt i EU, men foreløpig ikke i Norge.

- Vi bør faktisk kunne forsvare oss slik at sannheten får leve og løgnen dø

«Når medier vi forakter hevder at Russland selv er blitt angrepet av Ukraina, at det ikke finnes noen invasjon og at sivile ikke er mål for rakettene, så blir det for mye løgn», skriver redaktør Trygve Hegnar i en leder.

Publisert Sist oppdatert

I forrige uke gikk norske presseorganisasjoner sammen om å advare regjeringen mot å blokkere de russiske propagandaavisene Sputnik og RT (Russia Today), slik EU gjorde i forrige uke.

Tiltaket er et ledd i EUs omfattende sanksjoner mot Russland etter invaderingen av Ukraina, og ifølge Regjeringen det eneste punktet Norge ennå ikke følger EU på.

Advokatforeningens leder , og medierettsekspert Jon Wessel-Aas er blant dem som reagerer på at regjeringen ikke kategorisk avviser en sensur av mediene.

- Kategorisk forbudt

Til Klassekampen sier Wessel-Aas at en blokkering kan være ulovlig.

– Grunnlovens paragraf 100 nedlegger et kategorisk forbud mot forhåndssensur. Det finnes noen snevre unntak i loven, men ingen som åpner for å forby formidling av tv-kanaler eller medier i sin helhet, sier Wessel-Aas til avisen.

– Den dagen vi lar staten diktere gjennom lov hva som er desinformasjon og skal forbys, og hva som er sant og tillatt, er vi selv kommet et skritt nærmere Putins Russland, samtidig som vi legitimerer Putins egen sensur av mediene, legger han til overfor Klassekampen.

Jon Wessel-Aas er kritisk til å sensurere russiske TV-kanaler.

Overfor Advokatbladet legger han til at han ikke kan se hvordan det vil hjelpe noen at enkelte russiske medier blir forbudt og utilgjengelige i Norge.

- Slik sensur vil tvert imot gi regimer som Putins legitimasjon til å gjøre tilsvarende overfor vestlige medier i Russland, med tilsvarende begrunnelse om at de sprer løgn og desinformasjon. Det hjelper i alle fall ikke den russiske befolkningen, poengterer Wessel-Aas.

- Grensen er nådd

I en leder i Finansavisen denne uken tar Trygve Hegnar en eventuell sensur av kanalene i forsvar.

«Vi synes grensen er nådd. Alle forstår de prinsipielle innvendingene, men 10 millioner mennesker er på flukt innen Ukraina eller på vei til andre land», skriver Hegnar i Finansavisen-lederen.

«Når medier vi forakter hevder at Russland selv er blitt angrepet av Ukraina, at det ikke finnes noen invasjon og at sivile ikke er mål for rakettene, så blir det for mye løgn. Det skal mye til for å innskrenke ytringsfriheten, men det som skjer i Ukraina er folkerettslig så forferdelig, og sannsynligvis en forbrytelse mot menneskeheten, og da bør vi faktisk kunne forsvare oss slik at sannheten får leve og løgnen dø».

Powered by Labrador CMS