Transocean-advokatene Hanne Skaarberg Holen og senioradvokat Sverre Koch fra Thommessen.

– Best å holde kjeft

Den frikjente Transocean-advokaten Sverre Koch advarer mot å svare på for mange spørsmål fra media om man blir etterforsket av Økokrim.

Det var frokostseminaret «Økokrim og foretakene» i regi av advokatfirmaet Thommessen at senioradvokat Sverre E. Koch nylig kom med råd og tips til andre som måtte havne i en lignende situasjon som ham selv. Koch ble mellom 2007 og 2014 etterforsket i Transocean-saken. Advokaten ble frifunnet på alle punkter 17.juli 2014. Økokrim trakk ankesaken, som var berammet til januar 2016, like før den skulle starte.

– Min strategi før jeg ble frifunnet var å si at jeg sover godt om natten – og det gjorde jeg – og at jeg ikke hadde gjort noe galt, fastslo Koch og la til:

– Å tro at du kan overbevise folk at du er uskyldig via media, er bare å glemme. Selv den dagen jeg ble frikjent ventet jeg til dagen etter med å uttale meg. Det tror jeg er den beste mediestrategien: Hold kjeft!

Han viste til at et intervju fort vil utløse tilsvarsrett fra Økokrim.

– Da blir det din uttalelse som fort blir seende dum ut.

 

I foredraget oppfordret Koch alle selskaper til å ta corporate governance (se faktaboks) på alvor.

– Sørg for å få corporate governance dokumentert i styre- og møtereferater, og bidra til at det kommer opp i ledergruppen. Da kan man faktisk vise hvis til dette om det smeller, påpekte Koch. Han advarte også mot å spissformulere seg, både i brev og e-post. – Jeg spissformulerte meg dessverre i en mail i forbindelse med utbyttesaken. Denne formuleringen forelsket både Økokrim og skattekontoret seg i. Hadde jeg ikke skrevet den e-posten hadde jeg kanskje ikke måttet sitte i rettsalen heller, sa Koch.

Om Økokrim først etterforsker deg, bør man ifølge den frikjente skatteadvokaten iverksette en egen intern lyn-granskning.

– Er det noen ansatte som har gjort åpenbare feil, må man kanskje gå til det skritt å permittere vedkommende. Men ikke permitter folk før dere har gjort undersøkelser! Jeg sa med en gang til sjefene mine: «Dette får dere ta stilling til. Kommer dere frem til at jeg har gjort noe galt, er jeg innforstått med konsekvensene».

Skulle du bli kalt inn til avhør har Koch to klare råd: Ta med en rådgiver – og sørg for at det blir benyttet lydbånd.

– Ikke nødvendigvis en advokat, men fire ører hører bedre enn to. Av erfaring vet jeg at ved avhør blir du fort så opptatt av å formidle egen uskyld at du blir ufokusert på spørsmålene.

– Når det ikke brukes lydbånd, er det vedkommende som avhører deg sin oppfattelse av det som blir sagt, som blir stående. Selv om du får lov å pynte på det som skrives ned etterpå, blir det noe annet, konstaterte Koch, som også vektla støtte fra omverdenen.

– Det kan være SMS-er og e-poster. Jeg har selv blitt mye flinkere på dette etter denne saken.

Å ta seg bryet med å avgi en fri forklaring, er ifølge Koch viktig.

– Saken i retten blir fremlagt for å få deg dømt. Å ta deg bryet med å fortelle din historie, er derfor viktig, ikke bare svare ja eller nei på spørsmålene. Jeg har selv bistått en tiltalt som i første runde fikk flere års fengsel i tingretten, men ble frifunnet da han avga en fri forklaring i lagmannsretten, påpekte Koch.

I tillegg til Sverre Koch innledet advokat Frode Elgesem om statistikk fra Økokrimsaker fra de siste årene, mens advokat Henning Harborg ga tips om hvordan man kan håndtere en etterforsking fra Økokrim. Transocean-forsvarer Hanne Skaarberg Holen gikk dypere inn i Transocean-saken sett fra selskapets side.

 

 

Powered by Labrador CMS