Stortinget sier nei til å la norske barn klage til FN

– Norge blir nå en bremsekloss fremfor en pådriver for utviklingen av rettighetsvernet til barn, sier direktør Adele Matheson Mestad i NIM.

Publisert Sist oppdatert

Dette melder Norges institusjon for menneskerettigheter (NIM) i en pressemelding onsdag.

Et representantforslag fra Venstre, Rødt og SV om å gi norske barn som har opplevd brudd på barnekonvensjonen en klagerett til FNs barnekomité, ligger til behandling i Stortinget. Innstillingen fra Utenriks- og forsvarskomiteen viser at det kun er disse partiene som støtter forslaget, og at det derfor ikke er flertall for å innføre en slik ordning for barn i Norge.

– Dette var skuffende. Norge har i årevis vært kjent som en forkjemper for barns rettigheter internasjonalt. Nå er det 48 stater som har sluttet seg til denne ordningen, men Norge er ikke en av dem, sier NIMs direktør Alede Matheson Mestad.

– Norge blir en bremsekloss

Norge hadde verdens første barneombud, er verdenskjent for de Castebergske barnelovene, og har ellers gjort mye for barns rettigheter internasjonalt, påpekes det i meldingen fra NIM.

­– Mange stater har sett opp til Norge, men vi blir nå en bremsekloss fremfor en pådriver for utviklingen av rettighetsvernet til barn, sier Mestad.

Hun mener det er synd at ikke norske barn får anledning til å prøve sakene sine internasjonalt.

­– Barnekonvensjonen gir barn helt særegne rettigheter som bare finnes i denne konvensjonen. Norge er tilsluttet en rekke andre klageordninger og internasjonale domstoler, men disse er stort sett dominert av voksne som vil prøve sine saker. En klageordning for barn vil kunne balansere rettighetsvernet mellom barn og voksne bedre, sier Mestad.

Powered by Labrador CMS